Haberler

''ISLAH''IN Güzelleri Sakız Gibi

Güncelleme:

Sakız Koyunu yetiştiriciliğine dikkat çekmek üzere düzenlenen ''Geleneksel Sakız Koyunu Şenliği'' bu hafta sonu Çeşme Ovacık'ta tarım ve hayvancılık sektörünü bir araya getirdi.

Padişahların koyunu, koyunların padişahı olarak bilinen ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı denetiminde gerçekleştirilen ''Halk Elinde Islah'' projeleriyle koruma altına alınan Sakız Koyunu bir kez daha Çeşme'de görücüye çıktı. Çeşme Belediyesi ve İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından geçtiğimiz yıl 5.'si organize edilen ''Çeşme Sakız Koyunu Şenliği'' bu yıl 4 Ekim Pazar günü Ovacık'ta gerçekleştirildi. Sakız koyunlarının kıyasıya rekabet ettiği etkinlikte organik ürünler de beğeniye sunuldu.

BÜYÜKŞEHİRDEN YETİŞTİRİCİYE CAN SUYU

İzmir çapında çok sayıda Küçükbaş hayvan yetiştiricisinin buluştuğu organizasyonda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in yerelde kalkınması için 30 ilçe ve 600'e yakın köyde başlattıkları kırsalda kalkınma çalışmalarını Yarımada'da sürdürdüklerine dikkat çekti. Kocaoğlu; ''Sakız Koyununun ilerlemesi, gelişmesi için çalışmalar var. Bu etkinlikleri, festivalleri, tarımın ve hayvancılığın kalkınmasını desteklemek için önemsiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bilgi birikimini, Tarım Daire Başkanlığımızın tecrübelerini hem de bütün maddi imkanlarımızı seferber ederek kırsalımızı hayvancılığından tarımına, turizmine kadar kalkındırmak istiyoruz.'' dedi.

Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Festivali'ni daha da büyütmenin yanı sıra, sakız koyunculuğunu geliştirmek için de her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile yürüttükleri ortak eğitim ve destek çalışmaları ile İzmir çapında ihtiyaç sahibi yetiştiricilere damızlık koç ve teke dağıtacaklarını kaydetti.

YEREL ÜRETİM ÖN PLANDA!

Festivalin amacının, bölgeye has bir ırk olan sakız koyununun yetiştiriciliğine dikkat çekmek olduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, ilçenin önemli sembollerinden olan sakız koyununu yaşatmak, geliştirmek ve yetiştirici bazında ekonomik değerini arttırmayı hedeflediklerini kaydetti. Festival kapsamında yapılacak yarışmalarda sadece güzel koyunları değil, sakız ırkının özelliklerini en iyi taşıyan ve gösteren koyunların sahiplerini ödüllendirdiklerini belirten Başkan Dalgıç, Çeşme'nin ırkın en iyi korunduğu bölgelerin başında geldiğini söyledi. Dalgıç, Sadece Sakız ırkı değil, Çeşme'ye özgü kavun ve sakız ağacı gibi yerel değerlere de uluslararası nitelikteki organizasyonlar ile sahip çıkmayı sürdüreceklerini ifade etti.

YETİŞTİRİCİ ÖZ DEĞERİNE SAHİP ÇIKTI!

Yok olma ve karışma tehlikesi altında kalmış olan Sakız ırkının, Islah çalışmaları, festival ve diğer etkinliklerle saf kalmasının önemine dikkat çektiklerini belirten İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise Birlik olarak ''Halk Elinde Islah çalışmaları'' ile Çeşme'de Sakız koçu, Karaburun'da ise Karaburun Kıl Keçisine sahip çıkıldığını kaydetti. Islah çalışmalarının ''Milli bir mesele'' olduğunu kavrayan küçükbaş hayvan yetiştiricisinin de kendi öz değerlerini koruyarak büyük bir iş başardığına dikkat çeken Türer, Çeşme'de yapılan etkinliğin hem yöre gelenekleri hem de hayvancılık açısından önemini vurguladı. Türer; ''İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin kuruluşunda Çeşme ve yarımada bölgesi önemli bir yere sahip. Dünyada süt ırkı olarak kabul edilmiş 5-6 koyun ırkı bulunmakta. Sakız koyunu bu bağlamda dünya literatürüne girmiş bir ırk. Son yıllarda sakız koyunları giderek azalmış olsa da ıslah çalışmaları ile yüz güldürücü sonuçlar alındı ve Sakız Koyunu yok olma tehlikesinden kurtuldu.'' şeklinde konuştu.

DÖRT KATEGORİDE ÖDÜL ALDILAR

Şenlik, kavunu, enginarı ve üzüm bağlarıyla organik tarım cenneti Ovacık'ın dokusuna ayrı bir renk daha kattı. Şenlik kapsamında düzenlenen Sakız Koyunu Yarışması'nda yetiştiricileri kadar koyunlar da dereceye girebilmek için ter döktü. Yarışmada; Dişi toklu kategorisinde Yusuf Karaburun, Erkek toklu kategorisinde İbrahim Özcan, Koyun kategorisinde Ramazan Çatalkaya, Koç kategorisinde ise Rıza Soyer 1.'lik kürsüsüne çıktı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Muhittin Dalgıç Aziz Kocaoğlu Ovacık Çeşme Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title