Haberler

İskoçya'nın Bağımsızlık Referandumu

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Salmond: "Bu İskoçya için belki de insan hayatında bir kere gelebilecek bir fırsat" "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasını yürüten Darling: "Referandum bu zamana kadar vereceğimiz en önemli karar. Bunun geri dönüşü yok."

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Alex Salmond ve İngiliz hükümetinin desteklediği "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasını yürüten Alistair Darling, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığına ilişkin referanduma günler kala televizyondan halka seslendi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'de gazeteci Andrew Marr'ın sabah programına katılan Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Salmond, küçük bir farkla referandumda istedikleri gibi bağımsızlık kararı çıkması halinde bunun meşru bir sonuç olup olmayacağının sorulması üzerine, "Referandumda sadece bir oy fark yeterlidir. Fakat biz önemli oranda çoğunluğu hedefliyoruz" dedi.

Salmond bağımsızlık referandumunda "hayır" kararının çıkması durumunda ise yeni bir referandum yapılması olasılığına ilişkin, "Bu sadece bir nesilde bir olabilecek bir şey, İskoçya için belki de insan hayatında bir kere gelebilecek bir fırsat" şeklinde konuştu. Salmond, İskoçya'da oy kullanacak vatandaşlardan "evet" kampanyasını desteklemelerini istedi ve bağımsızlığın elde edildiği günün "zafer günü" olacağını söyledi.

Salmond, İskoçya'nın bağımsız olması durumunda Kraliçe Elizabeth ile olan bağın devam edeceğinin altını çizerek, "İskoçya'daki insanların çok büyük bir çoğunluğu Kraliçe'nin bağımsız İskoçya'nın başında kalmasını istiyor" ifadesini kullandı.

Gazeteci Andrew Marr'ın sorularını yanıtlayan İngiliz hükümetinin desteklediği "Birlikte Daha İyiyiz" kampanyasını yürüten Alistair Darling ise "Referandum bu zamana kadar vereceğimiz en önemli karar. Bunun geri dönüşü yok" diyerek 18 Eylül'de yapılacak olan referandumun Birleşik Krallık için önemini vurguladı.

Darling, İskoçya'nın bağımsız olmasının yarar getirmeyeceğini belirterek, "Ben ülkemin yıllarca sürecek belirsizliklere maruz kaldığını görmek istemiyorum. Referandumda 'hayır' oyunun çıkması halinde daha güçlü bir İskoçya parlamentosu olacak" dedi. Darling, İskoçya'nın bağımsızlığına 'hayır' denmesi durumunda risklerin ortadan kalkacağını, İskoç halkının istihdamının güvence altına alacağını, sağlık sisteminin ise daha güçlü olacağını savundu.

İskoçya'nın bağımsızlık referanduma günler anket şirketleri kamuoyu yoklamaları yayınlanmaya devam ediyor. ICM şirketin anketine göre, bağımsızlığı destekleyenlerin oranı yüzde 54'ü gösterirken, 'hayır' kampanyasını destekleyenlerin oranı yüzde 46'da kaldı. Sunday Times gazetesi için anket hazırlayan Panelbase'in anketine göre ise referandumda 'hayır' oyu vereceklerin oranı yüzde 50,6, 'evet' diyecekler ise yüzde 49,4 oranında.  Survation şirketin anketinde de 'hayır' oyu vereceklerini söyleyenlerin oranı yaklaşık yüzde 54 seviyesinde gösterilirken, 'evet' kampanyasını destekleyenlerin oranı yüzde 46 olarak belirtiliyor. Opinium şirketini hazırladığı ankette, İskoçya'daki seçmenlerin yüzde 53'ü bağımsızlığa karşı, yüzde 47'si bağımsızlık yanlısı görünüyor.

Şirketlerin anketlerinin neredeyse tamamında yüzde 9 ile 11 arasında kararsız seçmenin olması dikkati çekiyor.

18 Eylül'de İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Bağımsızlığa 'evet' sonucunu çıkması halinde varlıkların paylaşımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından İskoçya 24 Mart 2016'da Birleşik Krallık'tan resmen ayrılacak. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel

Kraliçe Elizabeth Alistair Darling Birleşik Krallık Alex Salmond Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title