Haberler

İskilip'te Ramazan'da Keşkek Geleneği Sürüyor

Çorum’un İskilip ilçesinde yüzyıllardır yaşatılan Ramazan Keşkeği geleneği devam ediyor.

Çorum'un İskilip ilçesinde yüzyıllardır yaşatılan Ramazan Keşkeği geleneği devam ediyor.

Ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmez tadı olan İskilip Keşkeği fırın yolculuğuna artık sahur vaktinde çıkıyor. İskilip Dolması'ndan sonra İlçenin en uzun pişen yemeği olan İskilip Keşkeği'nin pişme süresi kadar lezzet yolculuğu da hayli uzun. Sabahın erken saatlerinde fırınlara verilen keşkek için artık yeni bir yöntem düşünülmüş. Sahurda hazırlanan İskilip Keşkeği sokağın merkezlerinde bir yerde bulunan dolablara konuluyor. Keşkek dolaplarının yerinin belirlenmesinde çoğunlukla çeşme başları ve cami yanları tercih ediliyor.

Sabah yola çıkan keşkek fırını sahipleri, sokakları tek tek dolaşarak sahur vaktinde dolaplara konulan çömlekleri araçları ile topluyor. Suyunun konulması ile fırına sürülen keşkekler pişme sürelerinin ardından akşam vakti tekrar araçlara yükleniyor. Sokaklar gezilerek her çömlek alındığı dolaba tekrar bırakılıyor. Çömlek sahipleri de iftara yakın bir zamanda dolabın başına giderek iftar sofralarının vazgeçilmezi olan keşkeği evine götürüyor. Ev hanımları bu yöntemle hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf sağlıyor.

Bu yöntem İskilip'in her mahallesinde uygulanmasa da bazı sokaklarında uygulanıyor. Ev hanımlarını hayli rahatlatan bu uygulama İskilip'in keşkek kültürüne yeni bir heyecan katıyor. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İskilip Çorum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title