Haberler

İskif'2016 Fuarı Başladı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, "Tüm dünyada bugün 197 milyon işsiz bulunuyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, "Tüm dünyada bugün 197 milyon işsiz bulunuyor. Avro Bölgesi kapsamında işsizlik oranı 10,2 fakat bazı Avro Bölgesi ülkelerinde bu rakam yüzde 25'lere kadar çıkmakta. Türkiye'deki işsizlik oranı en son TÜİK rakamlarına göre, 10,9 seviyesinde olup, ülkemizdeki işsizlik oranının bir çok Avrupa ülkesinden iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğünün Denizbank ana sponsorluğunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Dünya Ticaret Merkezinin desteği ile düzenlediği "İSKİF'2016 İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı" bugün başladı.

11 Haziran tarihine kadar devam edecek fuarın açılışı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İTO Başkan Vekili Hasan Erkesim, İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun'un katılımıyla gerçekleştirildi.

İŞKUR Genel Müdürü Özkan açılışta yaptığı konuşmada, fuarın temel sebebini "işsizliğe çare olmak" olarak açıklayarak, bunun için de tarafların birlikte çalışması, herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi.

İşsizliğin sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın ortak sorunu olduğunun, küresel ölçekte yaşanan krizlerle birlikte en gelişmiş ülkelerde dahi işsizliğin milyonlarca kişiye ulaştığının altını çizen Özkan, şunları kaydetti:

"Tüm dünyada bugün 197 milyon işsiz bulunuyor. Avro Bölgesi kapsamında maalesef işsizlik oranı 10,2 olarak gerçekleşmekte fakat bazı Avro Bölgesi ülkelerinde bu rakam yüzde 25'lere kadar çıkmakta. Türkiye'deki işsizlik oranı en son TÜİK rakamlarına göre, 10,9 seviyesinde olup, ülkemizdeki işsizlik oranının bir çok Avrupa ülkesinden iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz.

Ama bu kafi değil. İŞKUR olarak Bakanımızın bize verdiği talimatlar doğrultusunda, işsizliği daha aşağı çekmek ve istihdam politikalarına yeni politikalar katmak için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. İşsizliği çözmek,daha aşağılara çekebilmek bizler için çok önemli ve 2023 hedefleri doğrultusunda işsizliği yüzde 5'lere çekmek için hep birlikte çalışmak zorundayız."

Tüm tarafların birbiriyle destek ve iş birliği içinde çalışması gerektiğinin önemine dikkati çeken, işsiz gençleri de İŞKUR'a davet eden Özkan, gerçekleştirilen etkinlikle hem gençlere hem de işsizlere ulaşmak istediklerine değindi.

"Önemli olan iki kesimi, iş arayanlar ve işverenleri karşı karşıya getirebilmektir." diyen Özkan, İŞKUR olarak hem gençlerin hem de işverenlerin yanında olduklarını aktardı.

"Nitelikli istihdam sanayimizin öncelikli ihtiyaçlarından"

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da açılıştaki konuşmasında, İSO olarak fuara verdikleri destekten duydukları mutluluğa işaret etti ve fuarın önemine dikkati çekerek, "İSO, nitelikli istihdam konusunu sanayimizin en öncelikli ihtiyaçlarından birisi olarak görüyoruz. Yıllardan beri süregelen bu sorun karşısında, son yıllarda yoğun çabalar sergilenmekle birlikte maalesef arzu ettiğimiz noktaya gelmiş değiliz." dedi.

"Artık yapısal bir soruna dönüşen nitelikli istihdam sorunu, hiç kimsenin ve hiçbir kurumun tekil çabasıyla aşılabilecek bir sorun değildir. Bu noktada, çözüm arayan bütün paydaşların bir araya gelip el ele vererek, bir sinerji eşliğinde sorunu ele alması gerekiyor." diyen Bahçıvan şunları söyledi:

"İSKİF 2016, konunun tüm paydaşlarını bir araya getirirken gençlerle işverenlerin buluşması için çok özel bir fırsat sunuyor. Dünyadaki örnekleri de göz önünde bulundurarak, eğitimle istihdam arasındaki mesafeleri kısaltmamız, yeni köprüler kurmamız gerekiyor. Bu çerçevede eğitimin her aşamasında, iş hayatının ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak bir yaklaşımın geliştirilmesi, üzerinde özellikle durmamız gereken bir noktadır.

Bu bağlamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'nun, 'eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek konusunda bir değerlendirmeyi ortaya koyma zorunluluğumuz var' sözlerini son derece anlamlı ve değerli buluyorum.

Dünyada çalışma şekilleri hızla değişiyor. Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelleri başta olmak üzere yeni modeller devreye giriyor. Çalışma anlayışı ve iş bulma şekillerinde de inovatif bir yaklaşıma ihtiyaç var, bu fuar vesilesiyle bu ihtiyaca da bir cevap verileceğine inanıyorum.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın yeni çalışma şekilleri konusunda yoğun bir gayret içinde olması ve esnek çalışma imkanı getiren 6715 sayılı kanunun geçtiğimiz ay Mecliste kabul edilerek yürürlüğe girmesi memnuniyet vericidir."

Bahçıvan, gençlerin kariyerlerini daha verimli ve etkili bir şekilde planlamasının, sanayiciler açısından özel bir önem taşıdığına dikkati çekerek, sanayicilik kültürünün yaşatılıp geliştirilmesinin ancak gençlerin fabrika ve üretim ortamını tanımasıyla ve üretim kültürünü kazanmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

"Günümüzde sanayicilik ruhunu gençlerimize ne kadar kazandırabiliyoruz? Ne yazık ki sanayicilik, gençlerin kariyer tercihleri içinde kamu ve hizmet sektörlerinin gerisinde kalıyor." ifadelerini kullanan Bahçıvan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Rakamlar, bu eğilimin devam ettiğini en açık şekilde ortaya koyuyor: Acı bir gerçeği vurgulayacak olursam; sanayi istihdamında Kasım 2015'ten bu yana 90 bin kişilik bir düşüş yaşanmıştır.

Türkiye'nin istihdam haritasına bakıldığında, her dört işsizden birinin beyaz yakalı olduğunu görüyoruz. Mevcut durumda İstanbul'da nüfusun sadece yüzde 36,7'si sanayi sektöründe çalışıyor.

Eleman alımlarında neden zorlandıkları sorulduğunda, işverenlerin yüzde 67'si gerekçe olarak mesleki nitelik ve beceri eksikliğini belirtiyor.

Bu koşullar altında, sanayicilik kültürünü oluşturanlar bile işlerini torunlarına bırakma endişesi yaşıyor. Oysa Türkiye'nin tüketimden değil üretimden itibar kazanan bir topluma dönüşmeye ihtiyacı var. Bu dönüşümün yolu, genç kuşakları sanayi ile yeniden barıştırmak ve sanayiyi nitelikli bir istihdam kalitesine ulaştırmaktan geçiyor."

-"Nitelikli işçi ile ona uygun işi bir araya getirmekte sıkıntı çekiyoruz"

İTO Başkan Vekili Hasan Erkesim, "Biz ülke olarak nitelikli işçi ile ona uygun olan işi bir araya getirmekte maalesef sıkıntı çekiyoruz. Bugün Türkiye'de işsizlik var diyoruz, iş arayan insanlar var ama bir yandan da işverenler olarak işçi bulamamaktan şikayet ediyoruz." dedi.

Burada bir yanlışlık olduğunun altını çizen Erkesim, Türkiye'de işsizlikten çok mesleksizlik probleminden bahsedilmesi gerektiğini, temel sorunun mesleksizlik olduğunu aktardı.

İŞKUR'un yaptığı anketlerin de bu sonucu ortaya koyduğunu belirten, Erkesim, şu bilgileri verdi:

"Araştırma sonuçlarına göre İstanbul'da iş yerlerinin yüzde 15'inde açık iş olduğu, yani aradığı elemanı bulamadığı, yüzde 25'inin eleman temininde güçlük çektiği, yani elindeki elemanın gitmesi durumunda sıkıntı yaşayacağı, tespit edilmiştir.

İşverenlerin eleman temininde güçlük çekme nedenleri incelendiğinde, iş yerlerinin yüzde 67'si yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını, yüzde 54'ü tecrübeli eleman bulunamamasını, yüzde 42'si aranan meslekte eleman bulunamamasını belirtmişlerdir. Biz çaresiz değiliz. Pek çok ülkeye nasip olmayan, genç, dinamik, enerjik nüfusumuz, büyüyen bir ekonomimiz var. Yeter ki her kesimden kurumlar, iş adamları, çalışan temsilcileri olarak uyum içinde olalım."

-"Eğitimli ve nitelikli iş gücü, milli gelir kadar önemli"

İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, bu yıl "Geç kalmayın zaman geçiyor" sloganıyla beşincisi düzenlenen fuarın önemine işaret ederek, işsizliğin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son derece önemli ve çözüm üretilmesi gereken, ekonomik ve sosyal bir sorun olduğunu söyledi.

Bireylerin topluma girmesi ve sosyal yaşantılarını güçlendirmesi için, istihdam imkanlarının artırılması ve işsizliğin azaltılması gerektiğine işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

"Ülke olarak genç, dinamik ve her geçen gün eğitim seviyesi yükselen iş gücüne sahibiz ancak iş gücümüzün yüzde 35'i 15-29 yaş aralığında olmasına rağmen eğitim-istihdam ilişkisinin kurulamamış olması nedeniyle işsizlik oranımız yüzde 11'ler seviyesinde seyretmektedir.

Diğer tarafta ise işverenlerimiz aradığı meslekte eleman bulamamaktan şikayet ediyor. Her yıl İŞKUR olarak yaptığımız anketlerde işverenlerimize, 'Aradığınız meslekte yetişmiş eleman bulabiliyor musunuz?' diye sorduğumuzda, yüzde 70'i bulamadığını söylüyor. Ülkelerin gelişmişlik ve kalkınmışlık düzeyleri belirlenirken, kişi başına düşen milli gelirin yanındaki en önemli gösterge olarak, sahip olduğu eğitimli ve nitelikli insan gücü ön plana çıkıyor."

Ülkeler için eğitimli ve nitelikli iş gücüne sahip olmanın avantajlarından bahseden ve bugün işletmelerin ve iş gücünün önündeki en büyük engelin nitelikli iş gücü eksikliği olduğunu dile getiren Şahin, işverenlere aradığı elemanı temin etmek, iş bulmakta zorlanan kişilerin iş bulmasını hızlandırmak için 2012 yılı nisan ayından itibaren İŞKUR olarak Türkiye genelinde 3 bin 800 İstanbul'da 665 iş ve meslek danışmanının görev yaptığını anlattı.

Şahin, fuara her sektörden, kendi sektörlerinde önde gelen 200 'ü aşkın seçkin firmanın katıldığını bildirerek, "Amacımız, iş ve eleman arayanları aynı platformda buluşturup, yakalayamadıkları birebir görüşme fırsatını yaratıp, kendilerini ifade etmelerini sağlamak. Çalışma hayatında başarılı olmak için, rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek önemli. Fuarla hükümetimizin 2023 hedefleri doğrultusunda işsizliğe çözüm üretmek, istihdama katkı sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

-Fuardan

Türkiye'nin en büyük insan kaynakları buluşması olan fuar, üretim kapasiteleri ve binlerce kişilik istihdamla Türk ekonomisinde etkin rol oynayan önemli firmaları bir araya getiriyor.

Bankacılık, medya, hizmet, perakende, sağlık, inşaat, tekstil, ev tekstili, otomotiv, finans, telekomünikasyon, emlak, havacılık, beyaz eşya, akaryakıt gibi sektörlerden lider firmaların yer aldığı İSKİF'2016 Fuarında, ziyaretçiler aracı olmadan ekonominin etkin firmaları ile iş görüşmesi yapabilecek.

Tüm firmaların önümüzdeki süreçte ihtiyaç duydukları istihdam açığını kapatmak ve aradıkları niteliklere uygun elemanları bünyelerine katmak üzere katıldıkları fuarda, 3 gün boyunca hızlı bir işe alım süreci yaşanacak.

Öğrencilerin, iş arayanların, işini değiştirmek isteyenlerin Türkiye'nin en büyük firmaları ile buluşma fırsatı yakalayacakları fuar süresince gerçekleştirilecek seminerler ve etkinliklerle de iş dünyasının duayen isimleri ziyaretçilerle bir araya gelecek. İş dünyasının önemli isimlerinin konuşmacı olarak katılacağı seminerleri ziyaretçiler ücretsiz olarak izleyebilecek.

İŞKUR İstanbul İş Müdürlüğünün düzenlediği İSKİF 2016, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası ve Dünya Ticaret Merkezi'nin desteği ile gerçekleştirilecek. Türk ekonomisinin etkin sektörlerinden tekstilde ihracatın artması için önemli çalışmalar yürüten İTKİB ve İTHİB de katılımlarıyla İSKİF'2016 Fuarına destek verecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ali Özkan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title