Haberler

İSKİ ve İett'nin 2016 Yılı Bütçeleri Onaylandı

I·SKI· ve İETT'nin 2016 yılı bütçeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (iBB) Meclisi'nin kasım ayı toplantılarının 7. birleşimi, Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında yapıldı. Toplantıda İBB'ye bağlı İSKİ ve İETT'nin 2016 yılı bütçe görüşmeleri yapıldı.

Kurumunun bütçesini İBB Meclisi onayına sunan İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, yaptığı konuşmada, nüfusu 14 milyonu aşan İstanbul'da günde ortalama 2,5 milyon metreküpün üzerinde su tüketildiğini belirtti.

Altay, 1 milyar 77 milyon metreküplük hacmiyle Melen Projesi'nden alınan suyun İstanbul'un kuraklığa karşı sigortası olduğunu anlatarak, DSİ tarafından yapımına başlanan ve İstanbul'un uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Barajı'nın inşası devam ettiğini söyledi.

Dursun Atilla Altay, şöyle devam etti:

"Melen Barajının 2016 yılında tamamlanmasıyla şehrimizin su kaynaklarını iki katına çıkarmış olacağız. Melen Barajı'ndan temin edilen sudan maksimum düzeyde faydalanabilmek için Melen 3. aşama kapsamında, 3 metre çapında, 162 kilometre uzunluğunda isale hattına başladık. Bu isale hattımızın 105 kilometresinin borularını temin ettik, inşaatına başladık. Diğer taraftan 30 bin metreküplük su deposu, terfi merkezi ve boru hattının ihalesini sürdürmekteyiz."

Altay, Anadolu yakasında İsaköy ve Sungurlu barajlarını, Avrupa yakasında ise Istrancalar'da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının yüzde 86'sı, Silivri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının yüzde 78'i, Selimpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatının da yüzde 51'ini tamamladıklarını söyleyen Altay, bugüne kadar köylere 850 kilometre atıksu şebekesi ve 2 bin kilometreyi aşkın içmesuyu şebekesi inşa ettiklerini hatırlattı. Altay, İstanbul'un köyleri için de 40 tesis planladıklarını belirtti.

Başta kamulaştırma olmak üzere şehrin içinde yer alması, zemin problemleri gibi zorluklar içeren Kurbağalıdere'nin ıslahında da  belli bir noktaya geldiklerini vurgulayan Altay, daha önce Alibeyköy'de, Ayamama'da yaptıkları gibi Kurbağalıdere'de de mutlu sona ulaşacaklarını dile getirdi.

İSKİ elektrik üretecek

Altay, "Baraj havzalarımızı kirlilikten korumak için mutlak alanları kamulaştırıyoruz ve buralardaki geniş araziler üzerinde bulunan hava koridorlarından enerji üretmek istiyoruz. Bu alanlarda rüzgar türbini inşa ederek ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi kendimiz üreteceğiz. Bu konuyla ilgili fizibilite çalışmalarımızı tamamladık" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmanın ardından yapılan oylamada, I·SKI·'nin 5 milyar 780 milyon 451 bin lira olan 2016 mali yılı bu¨tc¸esi, 127 kabul, 64 ret ile oy çokluğuyla kabul edildi.

İETT'nin bütçesi onaylandı

İSKİ bütçesinin ardından İBB Meclisi'nde, İETT'nin 2 milyar 140 milyon lira büyüklüğündeki 2016 yılı bütçesi de görüşüldü. 2016 yılı bütçesini sunan İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, bütçe hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdi.

Konuşmasında İETT tarafından yapılacak yatırımlara değinen Kahveci, "2016'da bin yeni otobüsü filomuza ekliyoruz. Bunlar engelli erişimine uygun ve akıllı araçlar. USB girişi ve ücretsiz internet hizmetini bu yıl tüm filomuza uygulayacağız. İnternetsiz otobüs kalmayacak. Aynı zamanda geleceğin ulaşım sistemlerinin İstanbul'a modellemesini yapmak istiyoruz. Bunun için yüksek kapasiteli yeni araçlar alacağız. Yeni enerji kaynakları kullanan bu araçlar, temiz havamızın sürdürülebilirliğini sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Bu yıl otobüslerde toplu taşımada bir ilki gerçekleştireceklerini anlatan Kahveci, uçaklarda kullanılan "kara kutu" projesini hayata geçireceklerini söyledi.

Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sistem ile yol ve sürüş güvenliği artacak. Kaza sayıları ve bakım giderleri düşecek. Yolcu konforu arttırılarak yakıt tasarrufu sağlanacak. Bu sistemle 80'in üzerinde veriyi analiz etme imkanı bulacağız. Proje 100 araçta denendi ve 2016'da tüm filomuzda uygulanacak."

Metrobüs hattında yapılacak yeni düzenlemelere değinen Kahveci, "52 kilometrelik hatta 45 istasyon ve 535 araçla hizmet veriyoruz. Metrobüs Hattı 'Dijital Trafik Yönetim Sistemi'ni hayata geçiriyoruz. Bu sistemle olumsuz koşulları anlık olarak elektronik tabelalara yansıtacağız" dedi. Kahveci, geçen yıl 15 milyon olan İstanbulkart sayısının da bu yıl 19 milyona ulaştığını kaydetti.

Konuşmanın ardından, İETT'nin toplam büyüklüğü 2 milyar 140 milyon lira olan 2016 yılı bütçesi, 69 ret oyuna karşı 130 kabul oyuyla onaylandı.

Kaynak: AA / Güncel

Melen Barajı Atilla Altay İett Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title