Haberler

İskemik Aort Hipoplazisi" Hastası Ölmek Üzereyken Türk Hekimler Tarafından Kurtarıldı

Antalya'da cenaze töreninde yaşadığı sırt ağrısı sonrası hastaneye giden adam, ölmek üzereyken Türk hekimlerin başarılı operasyonuyla kurtarıldı. Kardiyolog Doç. Dr. Gökhan Özerdem, "Yaptığımız araştırmalarda biz benzer vakalar görmedik. Bizim incelediğimiz mecralar dışında lokal vakalar olabilir ama bütün uluslararası yayınlarda ve yayın kaynaklarında benzer bir vakaya rastlanılmadı" dedi.

Korkuteli ilçesi Yelten Mahallesi'nde yaşayan 2 çocuk babası 64 yaşındaki Emekli Bilal Kayhan, doğuştan bu yana var olan aort rahatsızlığı, son 10 yıldır hipertansiyonla kendisini göstermeye başladı. Gitmediği hastane ve doktor kalmayan Kayhan'ın MR'larda da kalp ve akciğerinde sorun olmadığı gözlenerek, hipertansiyon teşhisiyle ilaç tedavisi verildi. Son olarak büyük üzüntü yaşadığı eniştesinin cenaze törenine katılan Kayhan'ın defin esnasında birden tansiyonu iki katına fırladı ve sırtına ağrı girdi. Yakınları tarafından Korkuteli Devlet Hastanesine kaldırılan ve burada kalp grafiği çekilen Kayhan'a herhangi bir sıkıntısı olmadığı yanıtı verildi. 1-2 gün sonra kolunda da uyuşma yaşan Kayhan, tekrar hastaneye gidip tomografi çekindiğinde ise aortunda yırtık olduğu tespit edildi. Acil olarak Antalya'ya gitmesi gerektiği söylenene yaşlı adam, Yaşam Hastanesi KVC ve Kardiyoloji bölümüne başvurdu.

Doktorlar şok oldu

Burada yapılan muayenede Kayhan'ın, bacak ve kol basıncından farklılıktan şüphelenen doktorlar, yaptıkları tahlillerin ardından Kayhan'ın aorthunda doğuştan açık olması gereken kısmının aksine büzülmeye başladığını, sırt kısmında da daralma yaşadığını gördü. Şüpheleri kuvvetlenen doktorlar son olarak ileri teknoloji BT Anjio ile Kayhan'ı taramadan geçirdi. Tarama sonuçlarının ardından gördükleri manzara karşısında şoke olan doktorlar, Kayhan'ın şuana kadar eşine rastlanmamış bir hastalığının olduğunu tespit etti.

"Hastayı kaybedeceğimizi biliyorduk"

Konu hakkında açıklama yapan Kardiyolog Doç. Dr. Gökhan Özerdem, yapılan taramaların ardından Kayhan'da çok değişik bir anatomik bozukluğu gördüklerini kaydetti. İlk defa karşılaştıkları durum sonrası benzer hastalıkları incelemeye aldıklarını söyleyen Doç. Dr. Özerdem, "Yaptığımız ölçümlerde normalde 2,5 santim civarında olması gereken aort sekmentinin 1,5 santime kadar indiğini gördük ve bu normal değildi. Tekrar ölçümleri aldığımızda biz bunun standart bir vaka olmadığını anladık, tıp literatürüne girdik, bize ışık tutacak vaka araştırdık ama maalesef böyle bir makaleye rastlayamadık. Çünkü bu hastalığın daha önceden bildirilmediği, en azından bu tabloyla bildirilmediğini gördük. Onun üzerine biz kendimiz tedavi etmeye, cerrahi tedaviye karar verdik. Çünkü stentlememiz mümkün değildi, hastanın gittikçe sıkıntıları ve yırtığı aşağı doğru ilerlemekteydi ve akciğerde kanama başlamıştı. Yani biz ne şartla olursa olsun şansımızı zorlayarak bu işi yapmamız gerektiğini, yoksa hastayı kaybedeceğimizi biliyorduk. Kendilerine bu durumu izah ettik, hastayı ameliyata aldık, akciğer bölgesinden göğüs duvarına girerek, boyna giden aort kısmının daralan bölgesini genişleterek bacak ve karın damarlarına doğru bir suni damar taktık. Kalp akciğer makinesine bağlandı, beyin omurilik sıvısı dediğimiz sıvı belden girilerek boşaltıldı. Hastanın beyin fonksiyonları için özel anestezi verildi ve hızlı bir şekilde ameliyat gerçekleştirildi. Sonuçta hastayı hayata kavuşturmuş olduk" dedi.

"Dünyada bu hastalığı yaşayan ilk hasta"

Doç. Dr. Özerdem, "Şuanda hastamız bu hastalığı dünyada yaşayan ilk hasta, literatürde benzeri yok. Yaşayan ilk hasta diyorum çünkü biz hekimler olarak çoğunlukla kaybettiğimiz hastaları çok yazıya dökmek istemeyiz. Bazen de bu hastalar hiç teşhis edilmez. Yaşayan ilk hasta olarak literatürde yerini alacak inşallah. Çünkü yaptığımız araştırmalarda biz benzer vakalar görmedik. Bizim incelediğimiz mecralar dışında lokal vakalar olabilir ama bütün uluslararası yayınlarda ve yayın kaynaklarında benzer bir vakaya rastlanılmadı" diye konuştu.

Ameliyat sonrası konuşmakta zorlanan Kayhan ise, tekrar sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayarak doktorlara teşekkür etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gökhan Özerdem Korkuteli Antalya Kayhan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title