Haberler

İşitme Kaybı Okul Başarısını Etkiliyor

Güncelleme:

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Karataş, hafif ya da orta düzeydeki işitme kayıplarının okul başarısına ciddi anlamda olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Tuba Karahan - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Karataş, hafif ya da orta düzeyde işitme kaybı olup da fark edilmeyerek tedavi edilmeyen çocuklarda kalıcı algılama ve konuşma bozuklukları oluşabildiğini belirterek, işitme kayıplarının okul başarısına da ciddi anlamda olumsuz etkileri bulunduğunu bildirdi.

Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok ileri derecede işitme kaybı olan çocukların fark edilebildiğini ve tedavi edildiğini, ancak orta ve hafif düzeyde işitme kayıplarının gözden kaçırılabildiğini ifade etti.

Kulağın işitmesiyle beynin algılamayı sağladığını dile getiren Karataş, kulakta işitme eksik kalınca beyindeki algılama hücrelerinin bir kısmının öldüğünü vurguladı. Karataş, "Hafif ya da orta düzeyde işitme kaybı olup da fark edilmeyerek tedavi edilmeyen çocuklarda kalıcı algılama ve konuşma bozuklukları oluşabiliyor" dedi.

Bu durumdaki çocukların tespit edilerek, erken tanı ve tedaviyle sağlıklı bir hayat yaşayabileceklerini ifade eden Karataş, bunun için de ailelerin çocuğun işitsel tepkilere yönelik davranışlarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Ailelere, çocuklarının televizyon izlerken ya da bir seslenme esnasındaki tepkisinden şüphelenmeleri halinde bir hekime başvurmalarını öneren Karataş,

"Bazen bize 7 yaşında hastalar geliyor. Bir kulağı duyuyor, bir kulağı hiç duymuyor. Bu çocuk 7 yaşına kadar normal, hiçbir belirti vermeden büyüyebiliyor. 7 yaşında tesadüfen gelip, biz test yaptığımızda aslında 1 yaşında oluşmuş, tek tarafı tümüyle işitmeyen çocuk bile atlanabiliyor. O yüzden çocukların işitme testlerinin erken dönemde yapılması gerekiyor. Aksi halde bu çocuklarda kalıcı algı ve konuşma sorunları olabilir" diye konuştu.

-"Öğretmenler de öğrencilerini gözlemeli"-

Orta ve hafif düzeydeki işitme kayıplarının okul başarısına da ciddi anlamda olumsuz etkileri bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Erkan Karataş, "Orta ve hafif düzeyde işitme kaybı olan çocukların genellikle derslerde aktif olmadıkları görülür, derslerde, sınavlarda başarılı olamadıkları gözlenir ve okul başarıları düşer" dedi.

Öğretmenlerin de çocukların işitsel tepkilere yanıtlarını gözlemlemeleri gerektiğine işaret eden Karataş, işitme kaybında dikkat edilmesi gereken durumları şöyle anlattı:

"Çocuk yüksek sesle televizyon izliyorsa, okul başarısı düşükse, arkadan seslenildiğinde dönüp bakmıyorsa ya da tepkisi geçse, zil, telefon gibi seslere tepkisi az ise bu gibi durumlarda aile de öğretmen de şüphe duymalı."

-"İşitme cihazıyla sosyal hayata adapte olabilirler"-

Hafif ve orta düzeyde işitme kaybı teşhislerinde öncelikle nedenlerine baktıklarını dile getiren Karataş, iltihaplanmaya bağlı bir durumsa ilaç tedavisiyle düzelme görülebildiğini söyledi.

İç kulakta sinirsel tip işitme kaybının mevcut olduğu durumlarda da işitme cihazlarıyla çocukları tedavi edebildiklerini kaydeden Karataş, "Bu çocukların aynen gözlük kullanma gibi işitme cihazlarını kullanmaları gerekiyor. Bu şekilde sosyal hayata daha çabuk adapte olup, daha başarılı olmaları sağlanabiliyor. Aksi takdirde sosyal hayattan da geri kalırlar, başarılı olabilmeleri de söz konusu olmaz" diye konuştu.

Yayıncı: Ahmet Ekici - MALATYA

Kaynak: AA / Yerel

Karataş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title