Haberler

İşitme Engellilere"Canlı Destek Hizmeti"

Güncelleme:

İSÖM, işitme engelli bireyler için "e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti" vermeye başladı.

İSÖM'den İşitme Engellilere"Canlı Destek Hizmeti"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) işitme engellilere yönelik dijital ortamda hizmet başlatarak sosyal belediyecilik de bir ilke daha imza attı.

İşitme engelli bireylerin daha hızlı bir şekilde bilgiye ulaşabilmesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinden faydalanabilmesi amacıyla başlatılan "e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti" aynı zamanda devletin sosyal güvenlik kapsamında vermiş olduğu hizmetlerle ilgili de işitme engelli bireylerin bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

İSÖM bünyesinde çalışan bir Türk İşaret Dili Tercümanı aracılığıyla evden sunulan "e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti" Facebook, Messenger Hotmail, Google Talk üzerinden işitme engelli bireylere ulaştırılıyor.

ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ MODERN İHTİYAÇLARI KARŞILIYOR.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yerinde hizmet anlayışına uygun olarak geliştirilen "e - danışmanlık ve canlı destek projesi", işitme engelli bireylerin bilgi alma ihtiyacını karşılamakla beraber zamanın getirdiği modern ihtiyaçlara karşılık vermesi için tasarlandı. Proje kapsamında işitme engelli bireyler internet üzerinden, eğitim kurumları, İSÖM hizmetleri, hukuki haklar, yeni mevzuat düzenlemeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hizmetleri ile devlet tarafından özürlü ve ailelerine sağlanan sosyal güvenlik hakları ve hizmetleri hakkında bilgi alabilecekler.

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER TARAFINDAN YOĞUN İLGİ

12 gün içinde 400'e yakın işitme engelli bireyin ziyaret ettiği ve üye olduğu İSÖM Türk İşaret Dili Danışmanı facebook sayfasına işitme engelli bireyler tarafından yoğun ilgi gösteriliyor. İşitme engelli bireyleri ilgilendiren konularda, facebook ve Messenger üzerinden kamera destekli görsel iletişim olanağı da sunan "e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti"ne, Özürlü Memur Seçme Sınavı, İŞKUR başvuruları, Milli Eğitime Bağlı okullar, İSÖM hizmetleri ve Türk İşaret Dili Eğitimleri üzerine sıklıkla sorular geliyor.

YETKİN DİKİNCİLER VE ÖZGÜR OZAN GİBİ ÜNLÜ İSİMLERDE "TÜRK İŞARET DİLİ GELİŞTİRME VE YAYGINLAŞTIRMA ÇALIŞMALARINA DESTEK VERDİ.

İletişim güçlüğü yaşayarak kendini toplumdan izole eden, yalnızlık çeken işitme engelli bireylerin de dijital ortamda anında destek alabileceği "e - danışmanlık ve canlı destek hizmeti"nin işitme engelli bireylerin yaşadığı sosyal izolasyonu azaltacağı bekleniyor.

İSÖM Türk İşaret dili danışmanı tarafından Türk İşaret Dili ile görüntülü olarak işitme engellilere verilen bu hizmete Yetkin Dikinciler ve Özgür Ozan gibi ünlü kişilerde Türk İşaret Dili ile video kısa mesajlarıyla destek oldular.

"E - DANIŞMANLIK VE CANLI DESTEK HİZMETİ", SOSYAL İZOLASYONUN ÖNLENMESİNE KATKIDA BULUNUYOR.

İSÖM İşitme Engelliler e – danışmanı ve canlı destek personeli, olan Berna Tulumcu hizmetin daha on günlük bir geçmişi olmasına rağmen işitme engelliler tarafından heyecanla karşılandığını dile getirdi. Daha öncesinde ortopedik özürlü olan Tulumcu, geçirdiği bir kaza sonucu evinden dışarıya çıkamayacak duruma geldi. Berna Tulumcu, İSÖM bünyesinde 7 Kule 7 Sanat Özürlüler Kültür ve Sanat Merkezinde, Türk İşaret Dili ile görsel sanatlar üzerine gerçekleştirilen projelerde görev alıyordu. Evinde yaşadığı kaza sonucu hareket kabiliyetini kaybetmesi ve doktorların artık çalışamayacağı yönünde görüş bildirmesi üzerine İSÖM, Berna Tulumcu'nun Türk İşaret Dili konusundaki birikimlerinden de faydalanmak amacıyla e-danışmanlık ve canlı destek hizmetinde görev almasını sağladı.

İşitme engelli bireylerden direkt hem telefon hem de internet kanalları üzerinden evinden çağrı alan Türk İşaret Dili tercümanı Berna Tulumcu, uygulamaya konulan "e danışmanlık ve canlı destek hizmeti"yle ilgili örnek olarak şu açıklamaları yaptı: "Sakarya'dan işitme engelli bir kız çocuğunun babası aradı. Facebook üzerinden bu genç kıza danışmanlık hizmeti vermiştim çok mutlu olmuştu. Türk İşaret dili eğitim videolarımızı izlerken beni gördüğünde evde sevinç çığlıkları atarak babasını çağırıyormuş. Kızın babası beni aradı ve yapılan hizmet dolayısıyla teşekkür etti. İşitme engelli bireyler, özellikle kendilerini anlayan ve bu dille konuşanları görünce çok mutlu oluyorlar."

İSÖM, TÜRK İŞARET DİLİ EĞİTİMLERİ İLE ENGELLERİ KALDIRIYOR.

İSÖM, işitme engelli bireylerin kamu kurumlarında yaşamış olduğu iletişim güçlüklerini giderebilmek amacıyla ayrıca kamu personellerine Türk İşaret Dili Eğitimleri vermeye devam ediyor. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Beyoğlu Hizmet Merkezi'nde göreve yeni başlayan iş ve meslek danışmanlarına İSÖM, Türk İşaret Dili Eğitimleri vermeye başladı.

İSÖM bünyesinde hizmet veren alanında uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilen Türk İşaret Dili Eğitim Programı, 3 aylık bir eğitim sürecini kapsıyor. Üç grup halinde verilmeye başlanan eğitimlere İŞKUR bünyesinde çalışan 64 iş ve meslek danışmanı katılıyor. Her gruba haftada bir gün 2 saat verilecek eğitim 22 kişilik sınıflarda gerçekleştiriliyor. Türk İşaret Dili Alfabesi, Türk İşaret Dilinin gramer yapısı ve günlük işaret dili konuşma teknikleri üzerine verilen eğitimlerle, iş bulmak için İŞKUR'a başvuru yapan özürlü bireylerin iletişim güçlüklerinin aşılması hedefleniyor.

4 BİN 200 KAMU PERSONELİ TÜRK İŞARET DİLİ EĞİTİMİ ALDI.

İSÖM, işitme engelli bireylerin toplum içinde yaşadığı iletişim engellerinin aşılabilmesi amacıyla günümüze kadar, Zabıta Amirliği Personeline, İtfaiye Amirliği Personeline, Sağlık Bakanlığına bağlı Hemşirelere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Personeline, İETT şoförlerine, İstanbul Müftülüğüne bağlı imamlara, Türk İşaret Dili eğitimleri vererek toplamda 4 Bin 200 kamu personelinin Türk İşaret Dili öğrenmesini sağladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Facebook Messenger Facebook Google Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title