Haberler

İşitme Engelliler de Ehliyet Alabilecek

Muş'ta faaliyet gösteren Menderes Sürücü Kursu, işitme engellilerin ehliyet alabilmeleri için kurs açtı.

Muş'ta faaliyet gösteren Menderes Sürücü Kursu, işitme engellilerin ehliyet alabilmeleri için kurs açtı. Muş'ta ilk olan kursta işitme engellilere tercüman eşliğinde eğitim verilecek.

Konuyla ilgili makamında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Menderes Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Maşallah Kandemir, işitme engelliler için ehliyet başvurularını almaya başladıklarını söyledi. Uygulamanın Muş'ta bir ilk olduğunu ifade eden Maşallah Kandemir; "İşitme engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla bu vatandaşlarımızın ehliyet alabilmelerini sağlayarak, başvuruları almaya başladık. 18 yaşını bitirmiş ve 19 yaşından gün almış kulağı hiç duymayanlar için 'H' sınıfı ehliyet için motordan muaf olup sadece trafik ve ilkyardım derslerine girerek daha sonra direksiyon sınavına girip başarılı olmaları halinde 'H' sınıfı ehliyet alabilirler" dedi.

Eğitimlerin tercüman eşliğinde ve işaret dili kullanılarak verildiğini belirten Kandemir, kursa müracaat edecek işitme engelli vatandaşlarda aranacak özelliklere de değindi. Normal kulaktaki hava yolu eşiğinin 25 desibelden iyi işitmek üzere, diğer kulaktaki kaybın ise 50 desibel olması gerektiğini vurgulayan Kandemir şunları kaydetti; "İşitmesi bu değerden daha kötü olan olgularda, bir kulağı normal olmak koşuluyla, işitme düzeyi işitme cihazı ile kötü işiten kulakta en fazla 50 desibel olmak kaydıyla B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Bu kişiler ticari araç kullanamayacaklar ama işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenir. İşitme cihazı kullananlar ise A1, A2, C, D, E, G sınıfı sürücü belgesi alamaz. İşitme cihazı kullandıkları halde B sınıfı sürücü belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenir. B sınıfı sürücü belgesi alıp da ticari araç kullanacaklar da C, D, E, G sınıfı sürücü belgesi alacak olanlarda işitme tam olmalı, ileri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olmamalıdır. E sınıfı sürücü belgesi alacak olanlar ile B sınıfı sürücü belgesi alacaklardan ticari taşıt kullanacak olanlarda, doğuştan veya sonradan meydana gelen ileri derecede şekil bozukluğu ve harabiyet olmamalıdır. B sınıfı sürücü belgesi alıp da bu durumda olanların ticari araç kullanamayacakları belgelerine işlenir" diye konuştu.

Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H sınıfı sürücü belgesi verilebileceğini kaydeden Kandemir şöyle konuştu; "Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 desibelden fazla işitme kaybı olan ve işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir." - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Menderes Muş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title