Haberler

İsim Şehir Hayvan'a Bodrum'da Alkış Yağmuru )

Hürriyet gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'in köşe yazılarından hazırlanan 'İsim Şehir Hayvanö kitabının tiyatro oyunu Bodrum'da kapalı gişe oynadı.

Hürriyet gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'in köşe yazılarından hazırlanan 'İsim Şehir Hayvanö kitabının tiyatro oyunu Bodrum'da kapalı gişe oynadı. Özdil, oyun sonunda sahnede yaptığı açıklamada, 'Yazmak kolay da sahnede olmak ve konuşmak sanırım biraz daha zor. Öncelikle herkese çok teşekkür ederim. Başta Gencay Gürün ve Metin Serezli'nin yönetiminde değerli ustalar hayatımın en büyük ödülünü verdiler. Yurtseverliğin linç edildiği, yalakalığın kılıktan kılığa girdiği bir dönemde, bu oyunun sahnelenmesi yürekliliğini gerçekten çok önemsiyorumö dedi.

Gazeteci Yılmaz Özdil'in köşe yazılarından oluşan İsim Şehir Hayvan kitabından Gencay Gürün ve Metin Serezli yönetimindeki Tiyatro İstanbul tarafından uyarlanan oyun, Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde sahnelendi. İki gün önce tükenen biletler nedeniyle kale önünde bilet bulmaya çalışanlar uzun kuyruklar oluşturdu. Oyunu, Yılmaz Özdil, eşi Hülya Özdil, eski Çevre Bakanı İmren Aykut, Nedim Saban, Nevra Serezli ve aralarında Almanya ve Hollanda'dan gelen gurbetçi vatandaşların da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi izledi.

HOLLANDALI METROBÜSLER KAHKAYA BOĞDU

Oyun yazarlığını Saygın Delibaş ve Fethi Kantarcı'nın yaptığı İsim Şehir Hayvan isimli oyunda, Özdil'in akıcı ve kelime oyunlarıyla dolu yazılarından yola çıkılarak, seyirciyi zaman zaman düşündüren, zaman zaman kahkahalara boğan bölümler oldu. Hollanda'dan ithal edilen, kapısı ters yöndeki metrobüsler, üç maymun, Rus akınının başladığı Antalya'da Türkçe dil bilen personel sıkıntısının çekilmesi, Atatürk düşünce, ilke ve inkılaplarının neredeyse suç sayılmaya başlaması, insanların korkudan tepki gösteremez hale gelmesi, terör örgütüne yönelik şirin görünülmeye çalışılan traji komik olaylar ve aralara serpiştirilen müzikaller sahnede en çok alkış alan bölümlerin arasında yer aldı.

DAKİKALARCA AYAKTA ALKIŞLANDILAR.

Sahne tasarımını Barış Dinçel, Teknik Yönetmenliği Aytekin Saday, dekoru Barış Dinçel, kostümleri Sinan Demir, müzikleri ise Serdar Aslan, Zafer Aslan ve Alev Azyok'ait oyunun koreografini Gizem Erden, ışık düzenin Aytekin Saday ve efektleri Cafer Hekim hazırladı. Nusret Çetinel, Sabri Özmener, Hülya Gülşen, Bilal Çatalçekiç, Burcu Kazbek, Taner Ergör, Banu Çiçek, Yeliz Şatıroğlu, Levent Çimen, Aybar Taştekin, Anıl Yülek, Serdar Aslan, Alev Azyok ve Zafer Aslan'ın rol aldığı oyun sonunda sanatçılar ve sahneye çıkan Metin Serezli, Gencay Gürün ve Yılmaz Özdil dakikalarca ayakta alkışlandı.

Özdil, sahnede yaptığı konuşmada, 'Yazmak kolay da sahnede olmak ve konuşmak sanırım biraz daha zor. Öncelikle herkese çok teşekkür ederim. Başta Gencay Gürün ve Metin Serezli'nin yönetiminde değerli ustalar hayatımın en büyük ödülünü verdiler. Ancak bireysel mutluluğum dışında, yurtseverliğin linç edildiği, yalakalığın kılıktan kılığa girdiği bir dönemde, bu oyunun sahnelenmesi yürekliliğini gerçekten çok önemsiyorum. Bu kadronun bundan sonra torunlarının yüzüne bakabilecek bir kadro olduğunu düşünüyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorumö dedi.

Onlarca hayranının fotoğraf çektirmek ve kitabını imzalatmak için sıraya girdiği Yılmaz Özdil, oyunun bitiminden bir saat sonra Bodrum Kalesi'nden ayrılabildi.

Yılmaz Özdil, basın mensuplarına yaptığı açıklamada da, 'Ben köşe yazarlığına bile tesadüfen başlamış biriyim. Aslında yazılarımın kitap olacağını da hiç hayal etmemiştim. Tiyatroyu hakikaten hiç düşünmemiştim. Dolayısıyla Sayın Gencay Gürün ve Metin Serezli yönetimindeki arkadaşların yaptığı bu oyun benim için hakikaten hayatımın en büyük ödülü oldu. İzleyicilerin tepkisinden de çok mutluyum. Hem internet yoluyla, hem de değişik yollarla bu güzel tepkileri alıyorum. Sanıyorum bu bir zihniyet akrabalığı, zihniyet hemşeriliği. Dolayısıyla her oyunda mutluluğum bir kat daha artıyorö dedi.

Oyunu izleyen tiyatro sanatçısı Nedim Saban ise 'Bu oyun için verilecek en büyük cevabı burada gördüğünüz binlerce seyirci zaten vermiş. Bir yazarın bu kadar büyük ilgi görmesi gerçekten çok mutluluk verici. Yazarın bir markası var ve bu oyun ile bu marka değeri daha da arttı. Bence oyun İstanbul'da da çok büyük ilgi görecek. Çok keyifle izledimö dedi.

Oyunu izleyen ve Yılmaz Özdil yazmaya başladığı günden beri yazılarını aralıksız takip eden inşaat mühendisi Dilek Cebeci de, 'Her yeni güne yazılarını okuyarak başladığınız bir yazarın düşüncelerinin sahneye konulması beni gerçekten çok şaşırttı ve memnun etti. Okuduğunuz yazıları sahnede görmek, sanatçılarla yaşamak muhteşem bir şey. İlk kez böyle bir şeyle karşılaştım. Emeği geçen sayın Özdil, yönetmenler ve tüm sanatçılara bize bugünleri gösterdikleri için, cesaretle bu oyunu sahneye koydukları için teşekkür ediyorumö dedi.

NERELERDE OYNAYACAK

Oyun, 7 Ağustos'ta Ayvalık Amfi Tiyatro, 8 Ağustos'ta Altınoluk Açıkhava Tiyatrosu, 9 Ağustos'ta Çanakkale, 11 Ağustos'da Datça, 12 Ağustos'ta Marmaris, 13 Ağustos'ta Denizli, 14 Ağustos'ta Antalya'da sahnelenecek. Oyun yeni sezonda İstanbul'da Tiyatro İstanbul'un Profilo Alışveriş Merkezi'ndeki yerleşik salonunda, Ekim'de Ankara'da, daha sonra da Anadolu turnesinde izleyiciyle buluşacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hollanda Almanya Antalya Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title