Haberler

Işıl Işıl Çömlekler İlgi Görüyor

Güncelleme:

Avanoslu çömlek ustası Galip Körükçü'nün fosforlu boyalarla süslediği eserler, karanlıkta ışık saçıyor.

Körükçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin beş kuşaktır ilçede çömlekçilikle uğraştığını söyledi.

Küçük yaştan itibaren çömlek ürettiğini ve mesleki birikimini eserlerine yansıtmaya çalıştığını ifade eden Körükçü, fosforlu boyalarla süslediği eserlerinin, son yıllarda büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.

Eserlerinde, Kızılırmak'ın eski yatağından toplanan toprağı kullandığını belirten Körükçü, toprağı özel teknikler kullanarak suyla karıştırdığını ifade etti.

Körükçü, her eserinde yoğun emek harcadığının altını çizerek, şunları söyledi:

"Çömlek çamuru oluşturulduktan sonra pişiriliyor, ardından üzerine desenler çiziliyor ve fosforlu boyalarla boyanıyor. Sırlanan eser, ikinci kez fırına gidiyor ve burada 13 saat kadar pişiyor. Böylece ışığı emen ve karanlıkta ortama yayan eserler oluşuyor. Fosforlu toprak eserler, yaklaşık 2-3 saat kadar karanlıkta ortamı aydınlatabiliyor. Yaklaşık 6 yıldır bu eserleri yapıyoruz. Her formda eser yapabiliyoruz. Ailemize özel desenleri kullanıyoruz. Bu desenlerin arasında 'aile ağacı' dediğimiz eser, benim için çok özel."

Fosforlu eserlerinin, ABD, Japonya ve Fransa başta olmak üzere pek çok ülkede alıcı bulduğunu belirten Körükçü, "Biz Avanos'ta toprak sanatının bin yıllık gelişimine katkı sağlamak isteyen kişileriz. Avanos'u tüm dünyaya eşsiz toprak eserleriyle tanıtıyoruz. Fosforlu ürünler, bin yıllık çömlek işçiliğine yeni bir boyut kattı" diye konuştu. - Nevşehir

Kaynak: AA / Yerel

Kızılırmak Avanos Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title