Haberler

Işık, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yapısındaki yeni düzenlemelere ilişkin, "Bu düzenlemelerin üç temel hedefi var. Bunlardan birincisi, 15 Temmuz itibarıyla MSB'nin fiili görevlerini de üzerine almış Genelkurmay Başkanlığının üzerindeki gereksiz yükleri alıyoruz, Genelkurmay Başkanlığını kendi askerin asli işlerine döndürüyoruz.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yapısındaki yeni düzenlemelere ilişkin, "Bu düzenlemelerin üç temel hedefi var. Bunlardan birincisi, 15 Temmuz itibarıyla MSB'nin fiili görevlerini de üzerine almış Genelkurmay Başkanlığının üzerindeki gereksiz yükleri alıyoruz, Genelkurmay Başkanlığını kendi askerin asli işlerine döndürüyoruz." dedi.

Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun hükmünde kararnamelerle TSK'nın yapısında yeni düzenlemelere gidildiği hatırlatılarak, "Genelkurmay Başkanının görev ve yetkileri ile kuvvet komutanlıkları arasındaki bağlantılar yapıldı. Bunlarla neler amaçlandı, yeni düzenlemeler neler getiriyor? Ayrıca kamuoyunda bunların çok aceleye getirildiğine ilişkin bir eleştiri de var, neler söylersiniz" sorusu üzerine Bakan Işık, bir musibetin bin nasihatten iyi olduğunu bildirdi.

Işık, şöyle devam etti:

"KHK'lerle yaptığımız işlerle ilgili Türkiye'de daha önce hiçbir şey bilinmiyor değildi. Türkiye bu konuları hiç tartışmamış değildi. Bu konularda Türkiye'nin bir bilgi birikimi yok değildi ama ne zaman bu konular tartışılsa bu bir eyleme dönüşemezdi. Türkiye'de aslında herkesin bildiği bazı sırlar vardı. Mesela Milli Savunma Bakanlığının (MSB) yapısı, Türkiye'de herkesin bildiği ama hiç kimsenin açıkça ortaya çok koyup gündemde tutmadığı bir konuydu. Yani düşünün, ben görevi devraldığımda bakanlıkta memurların dışında, idari görevde bakan, bakan yardımcısı bir de basın müşaviri vardı. Sivil olarak 3 kişinin bulunduğu bir bakanlık."

Çoğu demokratik ülkede Savunma Bakanlığına verilen görevi yüzde 50'den fazla sivillerin yürüttüğüne dikkati çeken Fikri Işık, "Ama Türkiye'de tamamen askerin hakim olduğu bir Milli Savunma Bakanlığı vardı, bakanlık maalesef tedarik başkanlığı konumunda veya bir şube müdürlüğü konumunda işler görüyordu." dedi.

"Etkinliği daha da düşürüldü"

Işık, yapılan düzenleme ile MSB'nin etkinliğinin 1987'de daha da düşürüldüğünü belirterek, bütün bunların bilindiğini ve değiştirilmesi gerektiğinin konuşulduğunu ifade etti.

Bunu söyleyenlerin de sivillerden daha çok asker olduğuna değinen Işık, "NATO'da görev yapan, yurtdışıyla temas kuran pek çok askerimiz, özellikle generalimiz 'Bu değişmeli, MSB demokratik ülkelerdeki konumuna gelmeli' anlayışındaydı, bu çoğu zaman da Genelkurmayla görüşülmüştü." diye konuştu.

Kendisinden önceki Bakanların da bununla ilgili çalışmaları olduğunu ancak bunların bir türlü hayata geçirilemediğini aktaran Bakan Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunlar 'çok aceleye getirildi' ifadesi doğru değil. Türkiye'nin bu konuda çok ciddi bir bilgi birikimi var. Ne yapılması konusunda bir bilgi eksikliğimiz, açığımız yok. Ama maalesef Türkiye'nin şartları bunların hayata geçmesini mümkün kılmadı. Şimdi böyle ağır bir darbe girişiminden sonra bu Türkiye için bir kaçınılmazlık, bir zaruret oldu. Herkesin kabul ettiği bir gerçek haline dönüşünce, bize düşen görev bunların bir an önce hayata geçirilmesini sağlamak oldu. Yoksa aceleye getirildiği konusuna kesinlikle katılmıyoruz. Türkiye'nin bu konuda uzun süre önce yaptığı çalışmalar var."

Düzenlemelerin hedefi

Işık, bu düzenlemelerin üç temel hedefinin olduğuna işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:

"Bunlardan birincisi, 15 Temmuz itibarıyla MSB'nin fiili görevlerini de üzerine almış Genelkurmay Başkanlığının üzerindeki gereksiz yükleri alıyoruz, Genelkurmay Başkanlığını kendi askerin asli işlerine döndürüyoruz.

Batı demokrasilerinde MSB'nin yapması gereken işlerin yüzde 90'ından fazlasını bizde Genelkurmay yapıyor. Kağıt üzerinde MSB yapıyor gibi gözüken işleri de MSB'ye atadığı kadrolarla yine emir komuta zinciri içerisinde kendisi yapıyor. Bu, demokratik ülkede anlaşılamayacak, izah edilemeyecek bir durum. Öncelikle Genelkurmay Başkanlığını bu aşırı yükten kurtarıyoruz. İkinci olarak MSB'yi yeniden yapılandırıyoruz. MSB'yi yeniden yapılandırırken, MSB'nin tamamen askerlerden oluşması ne kadar yanlışsa, tamamen sivillerden oluşmasının da yanlış olacağını düşünüyoruz. Bütün demokratik ülkelerde savunma bakanlıkları, askerlerle sivillerin birlikte çalıştığı, iç içe çalıştığı bakanlıklardır. Biz bu anlayışla MSB'nin görev, yetki ve sorumluluklarını, Genelkurmayla olan kesişmelerini, hatta Genelkurmayın bir alt kümesi olmaktan kurtarıyoruz. Gerçekte birlikte çok iyi çalışan, güvene dayalı bir çalışma yapan iki ayrım kurum haline getiriyoruz. Bu Türkiye açısından son derece önemli."

"Kapalı yapılar birbirine kuşkuyla bakar"

Askerle sivilin iç içe çalışmasının özellikle Türkiye açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Işık, şunları ifade etti:

"Kapalı yapılarda birbirlerine karşı her yapı kuşkuyla bakar. Birlikte çalışma önce kuşkuları ortadan kaldırır.

Birbirini daha iyi tanımayı ve daha anlayışla yaklaşmayı, hatta birbirine daha sevgiyle yaklaşmayı sağlar. Asker sivil ilişkilerinin çok rasyonel bir düzleme oturması için zeminin güçlenmesi için birlikte çalışmayı çok önemsiyoruz. Asker sivil iç içe olacak. Türkiye'nin savunma politikalarının belirlenmesi sivilin sorumluluğundadır ama bunun belirlenmesinde askerin söyleyeceği şey çok önemlidir. Bu anlayışı yeni yapılanmada ortaya koyuyoruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Fikri Işık Türkiye Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title