Haberler

Işid'ten Kaçıp 2 Kişinin Yaşadığı Ezidi Köyü'ne Yerleştiler

Işid'in ele geçirdiği Sincar'dan kaçan Ezidilerden 7 Ezidi ailesi, daha önce Avrupa'ya göç eden ve sadece 2 kişinin yaşadığı Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Yolveren Köyü'ne yerleşti. Ezidilere kucak açan ve kendisi de Ezidi olan Muhtar Mehmet Alcu, Köyde eşimle birlikte yalnız yaşıyorduk. Şimdi 20 kişilik 7 Ezidi aile gelince dünyalar benim oldu, köyümüz şenlendi dedi. Beşiri İlçesine bağlı boş Ezidi köyleri, Şengal'den kaçan Ezidiler'in dönüşüyle yeniden canlandı. Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, kent merkezinden çok sayıda Ezidi'nin, 30 yıldır boş olan Ezidi köylerinde ağırlamayı tercih ettiklerini söyledi. Belediye, köylerde onardığı evlere Ezidi aileleri yerleştirmeye devam ediyor. Yolveren, Üçkuyular, Oğuz, Kumgeçit, Uğurca, Kumçayı, Kurukavak, İnap ve Kuşçukuru köylerine Şengal'den toplam 550 Ezidi yerleşti. İKİ KİŞİLİK KÖYE 20 KİŞİDEN OLUŞAN 7 EZİDİ AİLESİ YERLEŞTİ

Yolveren Köyü'nde, yıllardır eşiyle birlikte yaşayan Ezidi muhtar 75 yaşındaki Mehmet Alcu, Çocuklarım ve köylülerimizin bir bölümü yıllardır Almanya'da yaşıyor. Bir türlü onları köye dönmeye ikna edemedik. Fakat Şengal bölgesindeki Ezidiler'in bir bölümünün köyümüze yerleşmek istemesi, bizi oldukça sevindirdi. Artık yalnız değiliz. İki kişilik aileye, 20 kişilik 7 Ezidi ailesinin eklenmesiyle mutlu olduk. Misafirlerimiz sınırsız bir şekilde yanımızda kalabilecekler dedi.

YAŞLILARIMIZIN KAFASINI KESTİLER

Şengal bölgesinin Xane Sor kasabasından iki damadı ve çocuklarıyla birlikte Yolveren Köyü'ne yerleşen 60 yaşındaki Elyas Reşo Baco, Şengal bölgesinde çok sayıda ölü var. Kimse sağlıklı bilgi edinemiyor. Peşmerge, IŞİD çetelerinden korkmamış olsaydı, biz orayı bırakıp gelmezdik. Onlar, direnmediler. Peşmergeler cesaretli olsaydı, biz de direnirdik. Ancak kaçıştan başka çaremiz yoktu. 2 bin kadar kadın ve kızlarımızı kaçıran IŞİD çetesi, Musul ve Tılafer'de yüzlerce esiri elinde tutuyor. Yaşlılarımızın kafalarını kestiler. Orası düzelmeyene kadar dönmemiz imkansız diye konuştu.

ÜNİVERSİTE OKUDUK

Şengal'de İngilizce öğretmenliği yapan Azad Elyas Reşo, kız kardeşi Nesrin Elyas Reşo'nun da üniversite son sınıfta eğitim gördüğünü ve Şengal bölgesinden gelen bir çok Ezidi'nin eğitim düzeyinin yüksek olduğunu belirterek, Yolveren Köyü'ne yerleştik. 7 ailenin çoğu üniversite mezunu. Okula giden çocuklarımız var. Eşim de üniversitede İngilizce, Arapça ve Kürtçe dersler veriyordu. Savaş, bizi yerimizden, yurdumuzdan etti. Buraya uyum sağlarsak neden buradaki eğitim yuvalarına gitmeyelim şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Beşiri Batman Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title