Haberler

    Işid Selahaddin'e İlerliyor

    Musul'un merkezini tamamen ele geçiren IŞİD Selahaddin kentine yöneldi.

    Irak Parlanmentosu Başkanı Usame Nuceyfi, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'un merkezinde kontrolü tamamen ele geçirdiğini ve Selahaddin kentine ilerlediğini söyledi.

    Nuceyfi, Washington yönetiminin büyükelçisinden ABD'nin müdahale etmesini talep ettiğini kaydetti.

    IŞİD içerisinde birçok farklı uyruktan silahlı kişinin bulunduğunu belirten Nuceyfi şöyle devam etti:

    "Nasıl oldu da bütün bu güvenlik güçleri terör karşısında geri kaçtı ve kenti IŞİD'e teslim etti? Güvenlik güçlerinini Musul'dan kaçışı ile ilgili acil bir soruşturma başlatılmalı. Bütün siyasi taraflar bu teröre karşı durmalı. Teröre destek veren ülkelere karşı net tavır alınmalı"

    Nuceyfi ayrıca IŞİD'in Musul'a girmesi sonucu yüz binlerce insanın bölgeden kaçmaya çalıştığını belirtti.

    Nuceyfi'ye göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani peşmergelerin Musul'a müdahaleye hazır olduğunu, ancak öncesinde Bağdat yönetimiyle görüşülüp düzenlemeler yapılması gerektiğii söyledi.

    Türkmen mahallelerinde endişeli bekleyiş

    Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşad Salihi'nin verdiği bilgiye göre, Musul kent merkezinde denetim IŞİD'in elinde, polis ve asker kentten tamamen çekildi. Musul merkeze bağlı Reşidiyye, Akkoyunlu ve Karakoyunlu gibi Türkmen mahallerinde endişeli bir bekleyiş var.

    Irak Türkmen Adalet Partisi Musul sorumlusu Muhammed Salih, merkezi hükumetin Musul'a takviye birlikler gönderdiğini ve komutanların Valilikte bir önceki gün bu konuyla ilgili bilgilendirme tolantısı yaptığını söyledi.

    Salihi, pazartesi akşam saatlerinde başlayan çatışmalar sonucunda gece 23: 00 itibariyle Musul Valilik binasının düştüğünü ve il meclisi üyelerinin akşam saatlerinden itibaren kenti terk ederek Kürt bölgesine ve güneye kaçtıklarını belirtti.

    Al Jazeera Türk'e telefonla bilgi veren Salih, Musul'un banliyösü sayılan ve tamamı Türkmen olan Reşidiye, Karakoyunlu ve Akkoyunlu köylerinde durumun sakin olduğunu söyledi. Ancak halkın endişeli bir şekilde gelişmeleri izlediğinin altını çizdi.

    Aynı endişe Musul sınırına yakın Telafer bölgesinde de sözkonusu. Nufusunun tamamına yakını Türkmen olan Telafer'de Sünni ve Şiiler birlikte yaşıyor.

    Musul'da buluna Türk başkonsolosluğu etrafında Irak hükumetine ait hiç bir güvenlik unsuru kalmadı. Başkonsolosluğun güvenliğini binada görevli az sayıda özel harekat memuru sağlıyor. Ancak şu ana kadar herhangi bir saldırı veya çatışma yaşanmadı.

    Doğan Haber Ajansı, İskenderun Limanı'ndan Musul'un Geyara Termik Santrali'ne mazot taşıyan 28 Türk TIR şoförünün IŞİD tarafından rehin alındığını duyurmuştu.

    'Kentin büyük bölümü milislerin elinde'

    Irak parlamentosu başkanı Usame Nuceyfi'nin kardeşi olan Musul Valisi Esil Nuceyfi, kentin büyük bölümünün silahlıların elinde olduğunu söyledi.

    Al Jazeera yayınına telefonla bağlanan Nuceyfi, kendisinin Musul'un kırsalında bir bölgede olduğunu söyledi ama kesin yeri hakkında bilgi vermedi.

    Esil Nuceyfi Irak ordu birliklerinin silahlılar karşısında çöktüğünü, güvenlik güçlerinin kenti kendilerinden önce terk ettiğini söyleyerek, bu durumda bazı şüphelerinin bulunduğunu dile getirdi.

    Nuceyfi, 'Ordu ve güvenlik güçlerinin hızlı bir biçimde çöküşü, kasıtlı bir ihmal olduğunu akla getiriyor' dedi.

    Musul Valisi gelecekte ne olabileceğine dair de şunları söyledi:

    "Hakikaten net bir fikrim yok. Olaylar daha yeni. Etrafımızdaki insanlarla istişare edip bir değerlendirme yapmamız gerekecek. Gece sayın İçişleri Bakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Özel Kalem Müdürü beni aradılar ve Kürdistan Özerk Bölgesi'nden yardım talep etmemi istediler. Ama öyle anlaşılıyor ki vakit artık geç ve Özerk yönetim de Musul'a müdahale için zaten Maliki'nin kendisinden izin alması gerekiyor."

    Nuceyfi, Al Jazeera'nin yönelttiği, Kürt Özerk Yönetimi'nin Musul'da yaşanan krizle ilgili ne yapabileceğine ilişkin soruyu da şöyle cevapladı:

    "Kürdistan da tehdit altında. Çünkü, IŞİD artık Kürdistan Bölgesi sınırına gelmiş bulunuyor. Aralarında hiçbir engel yok şu an. Doğal olarak büyük ölçüde etkilenecektir. Bana göre sadece Kürt Özerk Bölgesi değil uluslararası bir müdahale gereklidir. Musul büyük bir kent. Eğer IŞİD'in elinde kalmaya devam ederse bölgenin haritalarının değişmesine sebep olur."

    Anbar Üniversitesi'nde rehin alma olayı

    IŞİD, cumartesi günü Anbar Üniversitesi'ne saldırarak, bazı güvenlik görevlilerini öldürmüş, aralarında öğretim üyeleri ile öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi rehin almıştı. Örgüt üyelerinin bir süre sonra rehin tuttuğu bin 300 öğrenciyi serbest bıraktığı duyurulmuştu.

    IŞİD, Anbar eyaletinde Ramadi ve Felluce kentlerinde de bazı bölgeleri elinde bulunduruyor.

    IŞİD'in Musul'da bazı bölgeleri ele geçirmesine kadar varan olaylar, Sünni Milletvekili Ahmed Alvani'nin 28 Aralık'ta tutuklanması ve ardından Anbar Eyaleti'nin en büyük kenti Ramadi'de süren hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alanın Irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.

    Bunun üzerine ayaklanan Sünni aşiretler ile Irak ordusu arasında Felluce ve Ramadi'de çatışmalar başladı.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Musul Irak Işid Işid Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title