Haberler

    2 Bin Yıllık Antik Kent IŞİD'in Elinde

    Güncelleme:

    IŞİD, Suriye'nin dünya mirasları arasında bulunan 2 bin yıllık antik kenti Palmira'yı tamamen ele geçirdi. IŞİD'in kenti yok etmesinden korkuluyor.

    Terör örgütü IŞİD, Suriye'deki Palmira antik kentinin kontrolünü ele geçirdi. Kentin alınması IŞİD'e Şam ve Humus'ta rejimin elindeki bölgelere ulaşma imkanı verebilir.

    Suriye devlet televizyonu, Palmira'yı ve hemen bitişiğindeki modern Tadmur kentini savunan birliklerin geri çekildiğini, sivillerin de tahliye edildiğini duyurdu.

    Suriye İnsan hakları Gözlemevi, IŞİD'in tüm kenti ele geçirdiğini duyururken, Al Jazeera muhabiri, bir haftadır devam eden çatışmaların ardından IŞİD'in Palmira'daki hapishane, hastane ve havaalanını da ele geçirdiğini ifade etti.

    ASKERLER ÇEKİLDİ

    Suriye Devlet Televizyonu da rejime bağlı askerlerin şiddetli çatışmalar sonrası kentten çekildiğini, sivillerin de tahliye edildiğini duyurdu.

    ANTİK KENT, UNESCO'NUN DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE

    Humus'un doğusunda kalan Palmira kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Mirası listesinde.

    "IŞİD, KENTİ YIKABİLİR"

    Suriyeli antik kentlerden sorumlu yetkili Mamun Abdülkerim ise IŞİD'in Tedmur Hava Üssü'ne 1 km uzaklıktaki tarihi Palmira kentini 'yıkabileceği' uyarısını yaptı.

    IŞİD daha önce de ele geçirdiği antik eserleri tahrip etmiş, yayınlanan görüntüler büyük tepki çekmişti.

    UNESCO'DAN "KENTE DOKUNMAYIN" ÇAĞRISI

    UNESCO, Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Palmira antik kentine dokunulmaması çağrısını yineledi. UNESCO Başkanı Irina Bokova, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtti.
    Bokova, açıklamasında "Savaş Orta Doğu'nun en önemli kentlerinden birini ve sivil nüfusunu tehdit ediyor" dedi.

    SURİYELİ YETKİLİLER: ULUSLARARASI TOPLUM KAYBEDER

    Suriyeli yetkililer ise, Palmira'nın kurtarılmasının uluslararası toplumun görevi olduğunu belirtiyor: "Bu, uluslararası bir savaş. Eğer IŞİD kazanırsa, bu hem Suriye halkına karşı, hem de ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya'ya karşı bir zafer olacak. Uluslararası toplum kaybetmiş olacak."

    Palmira antik kentindeki 1. ve 2. yüzyıldan kalma tapınaklar o dönemlerin en iyi korunmuş eserleri arasında bulunuyor.

    Irak Eski Eserler Müdürü Mamun Abdülkerim ajanslara yaptığı açıklamada, Palmira'daki yüzlerce heykeli, güvenli yerlere taşıdıklarını söyledi. Ancak kentteki kalıntılar tehdit altında. Abdülkerim, "Bu tüm dünyanın savaşıdır" dedi ve ABD öncülüğündeki askeri güçlerin IŞİD'in antik kenti yıkmasını engellemesini istedi.

    KENT, STRATEJİK BİR NOKTADA

    Palmira, doğudaki Der-ez-Zor kentiyle başkent Şam arasında stratejik bir noktada yer alıyor, zengin gaz yataklarının bulunduğu bölgeye de yakın.

    Kaynak: Aljazeera / Dünya

    Amerika Birleşik Devletleri Irina Bokova Suriye Şam Dünya Haberler

    500

    Yorumlar (42)

    siyah sancakmobilWeb@haberler.com:

    Palmirada taş bırakmayacağız. Kafirlerin kurduğu yapıları yikmak sevabtir

    7
    19
    yanıtYanıtla
    amedlimobilWeb@haberler.com:

    Yürüyün aslanlarım chdp ye esada inad yürüyün bu millet sizinle

    8
    17
    yanıtYanıtla
    GERÇEKÇİ OLMAK LAZIM:

    Siyah sancaklı kardeş sizleri kandırıyorlar, İslamı savunsalar bunlar siyonist israille savaşsınlar Mymerde mahsum insanları çindeki müslümanları korusunlaryapamazlar çünkü onlar Müslüman değil ebucehilin Torunlarıdır

    21
    2
    yanıtYanıtla
    Siyah SancakmobilWeb@haberler.com:

    Sıra türkiyede. Pkkyi savunmaya destek verdikce mucadeldmiz devam edecek. Biz heryerdeyiz. Japonya Rusya mexico kongo ..

    8
    14
    yanıtYanıtla
    meti:

    İslam tarihi ve Kültürü yok ediliyor. Resmen İslama karşı kurulmuş bir örgüt.

    17
    4
    yanıtYanıtla
    ERZURUMLU HAKİKİ DİNDAR MÜMİN....:

    İŞİDİ DURDURAN TEK GÜÇ HAKİKİ MEZAPOTAMYANIN ASİL ÇOCUKLARI OLAN KÜRTLERDİR. ŞUAN PEŞGAMBER EFENDİMİZ DÜNYAYA TEŞRİF ETSE ADIM GİBİ EMİNİMKİ KÜRTLERİN YANINDA OLCAK. ÇÜNKÜ O ULU ÖNDER(S. A. V. ) MAZLUUMUN YANINDA ZALİMİN KARŞISINDAYDI HEP. . ALLAHIN KÜRT KARDEŞLERİMİN YARDIMCISI OLSUN. . BÖYLE SAVAŞÇI VE CESUR BİR HALK DÜNYADA NADİR BULUNUR. . .

    13
    8
    yanıtYanıtla
    61 TRABZONLU:

    İşid pkk aynı senaryonun bir parçasıdır hedef büyük israil .

    3
    16
    yanıtYanıtla
    İSA:

    IŞİD SAYESİNDE TÜRKİYE DE ATEİST NÜFUS AÇIĞA ÇIKTI KİNLERİNDEN PARMAK UÇLARINI YİYORLAR

    6
    13
    yanıtYanıtla
    EMRE MOLOZOĞLU:

    BU HAYVANATLARA SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUM. AMA DESTEK VE SİLAH VERENLERİN ALLAH BELASINI VERSİN.

    8
    10
    yanıtYanıtla
    remzimobilWeb@haberler.com:

    MHP ye oy verin akp nin kankisi pkk yi iste ozaman isid bitirir bop esbaskanindan ne bekliyorsunuz yol yakin oylar MHP ye

    12
    5
    yanıtYanıtla
    Tüm 42 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title