Haberler

Işid Kamplarına Giren Alman Gazeteciden Aşırı Sağ Yorumu

Alman gazeteci Todenhöfer: "PEGIDA sonuçta IŞİD’in oyununu oynuyor"

Suriye ve Irak'a giderek terör örgütü IŞİD'in üst düzey isimleriyle görüşen Alman gazeteci Jürgen Todenhöfer, Almanya'nın Dresden kentinde ortaya çıkan İslam ve göçmen karşıtı "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketinin istemeyerek de olsa IŞİD'in istediğini yerine getirdiğini söyledi.

Todenhöfer, Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda, bölgede bulunduğu sırada çok sayıda Alman vatandaşı radikal kişiyle görüştüğünü belirterek, bu kişilerin aşırı sağ PEGIDA'nın ortaya çıkmasından dolayı mutlu olduğunu belirtti. Gerilimin artmasının IŞİD'e yeni savaşçılar kazandırdığını söyleyen Todenhöfer, "PEGIDA sonuçta IŞİD'in oyununu oynuyor, tabii ki istemeyerek" ifadesini kullandı.

IŞİD'in Batılılar tarafından bombalanmasıyla durdurulamayacağını savunan Jürgen Todenhöfer, "ABD'nin Afganistan'da, Irak'ta veya Libya'da yaptığı bombardımanlar, bugün Ortadoğu'da olduğu gibi terörizmi büyüten 'terör üreme' programıydı" dedi.

IŞİD'in kamplarını oğluyla ziyaret eden 74 yaşındaki gazeteci, internet üzerinden örgütün medya sorumlusuyla bağlantıya geçerek yedi ay süren görüşmelerden sonra IŞİD liderinden izin alarak bölgeye gittiğini aktardı. Gençleri dar pantolonlar ve Bayern Münih formalarıyla gördüğünü anlatan Todenhöfer, bunun her şeyin normal olduğu bir izlenim uyandırdığını kaydetti. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) 1972-1990 yıllarında Federal Meclis'te milletvekili olan Jürgen Todenhöfer, IŞİD'e katılanların tarihi bir misyonu yerine getirdikleri yönünde bir inanca sahip olduklarını belirtti.

Tecrübeli gazeteci, Musul gibi 3 milyonluk bir kentin tüm şehirde yayılmış 5 bin IŞİD militanı tarafından kontrol edildiğini belirterek, Batı'nın IŞİD'i bertaraf etmek için bütün şehri yerle bir etmesi gerektiğini kaydetti.

Sadece ılımlı Iraklı Sünnilerin IŞİD ile hareket eden radikal Sünnileri durdurabileceğini öne süren Todenhöfer, bunların 2003'te Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra ayrımcılığa uğradığını ve dışlandıklarını ifade etti. Todenhöfer, toplumun yaklaşık üçte birini oluşturan bu grubun Irak'a entegre edilmeleri durumunda IŞİD'e karşı çıkabileceği yorumunu yaptı.

Musul sokaklarında gördüğü Amerikalı ve Avrupalıların IŞİD'e katıldıkları için mutlu olduğunu söyleyen Alman gazeteci, bu kişilerin yeni bir dünya oluşturmak istediğini kaydetti.

Todenhöfer, Suriye'nin Rakka kentinde IŞİD'in Musul'da olduğu kadar güçlü olmadığı izlenimi edindiğini, burada Beşşar Esed'in nispeten hala güçlü olduğunu söyledi.

"Diğer gazeteciler idam edildi, sizin başınıza neden böyle bir şey gelmedi" sorusuna karşılık Todenhöfer, "Bunu IŞİD'e sorun" cevabını verdi. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Jürgen Todenhöfer Suriye Irak Işid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title