Haberler

IŞİD İstediği Rişavi Dünyayı İkiye Böldü

Güncelleme:

Sacide el Rişavi'nin IŞİD için önemi ortalığı karıştırdı. Bir grup Rişavi'nin 'hiçbir önemi' olmadığını savunurken bazılarına göre IŞİD'i kuran kadrodan olduğu için değerli...

Terör örgütü IŞİD'in Ürdünlü pilot Muaz el Kesasebi ve Japon gazeteci Kenji Goto'ya karşılık Amman yönetiminden salıverilmesini istediği Iraklı El Kaide üyesi Sacide el Rişavi'nin örgüt için önemi tartışılıyor.

Bir grup Dokuz yıldır Ürdün'de tutuklu olan Sacide el Rişavi'nin 'hiçbir önemi' olmadığını savunurken bazılarına göre IŞİD'i kuran kadrodan olduğu için değerli...

60 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

9 Kasım 2005'te eşi Ali Şumari'yle birlikte, Amman'da lüks bir oteldeki düğüne intihar saldırısı düzenlemek için gizlice giren Rişavi'nin üstündeki fünye çalışmamıştı. Fakat Şumari ve iki intihar saldırganının daha kendilerini patlatmasıyla 60 kişi ölmüştü.

GÖZDEN DÜŞTÜ

Saldırıdan birkaç gün sonra üzerinde fünyeli yelekle televizyona çıkıp 'itirafçı' olan Rişavi, 9 yıldır tecrit altında. Rişavi'nin IŞİD için önemi ise şaşkınlık yaratıyor. Kimilerine göre Rişavi, saldırıyı gerçekleştiremediği ve kaçtığı için El Kaide'de gözden düşmüştü.

Irak'taki kendi aşireti bile onu istemiyordu. Rişavi, intihar kemeri patlamayınca olay yerinden uzaklaşmış ve Ürdün'deki bir akrabasının evine sığınmıştı. Rişavi'nin saldırıya katıldığından haberi olmayan akrabası, elinden düşürdüğü narın koltuğun altına yuvarlanması ile kadının sakladığı intihar kemerini bulmuş ve polise gitmişti.

"SEMBOLİK ÖNEMİ VAR"

New York Times'a (NYT) konuşan Ürdünlü gazeteci Linda Maayeh, "Siyasi ya da sosyal olarak bir değeri yok. Dokuz yıl boyunca onu kimse istemedi. IŞİD eğer onu istiyorsa, ilk günden sorsaydı da olurdu" yorumunu yaptı.

Uluslararası Kriz Grubu'ndan Joost Hiltermann "Kandırmaca gibi görülüyor. İnsanlar tarafından küçümseniyor. IŞİD'in Ürdün'ün elindeki daha önemli militanlarının serbest bırakılmasını isteyeceğini tahmin ederdim" dedi.

AFP'ye konuşan İslamcı gruplar üzerine çalışan Hasan Ebu Haniye'ye göre ise Rişavi'nin sembolik önemi büyük... Haniye, "Rişavi, (El Kaide'nin Irak lideri) Zerkavi'yle birlikte IŞİD'in temelini atan grubun içindeydi. Iraklı, Sünni ve Enbar kökenli olması önemli kılıyor. Eski bir emirin kardeşi ve bütün kardeşleri şehit" dedi.

NYT'nin yorumuna göre IŞİD Rişavi'yi kurtarıp örgütün tarihinin ilk günlerinden bir efsane yaratmaya çalışabilir.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Kenji Goto Amman Ürdün Önemsiz Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title