Haberler

Işid'in Yayınladığı İnfaz Videosu

ABD'li yardım görevlisi Kassig'i öldürenler arasında bir Fransız vatandaşının olduğu doğrulandı Paris Başsavcılığı videoda başka bir Fransız vatandaşının da olabileceği şüphesi üzerinde duruyor.

ABD'li yardım görevlisi Peter Kassig'in başı kesilerek öldürüldüğünü gösteren videoda IŞİD militanları arasında bir Fransız vatandaşının olduğu doğrulandı.

Paris Başsavcılığından yapılan açıklamada, aralarında Kassing'in de olduğu 19 rehineyi öldüren IŞİD militanları arasında Fransız vatandaşı Maxime Hauchard olduğu duyuruldu.

Paris Başsavcısı François Molins, Hauchard'ın bir süredir istihbarat servisleri tarafından yakından takip edildiğine vurgu yaparak olayla ilgili de soruşturma başlatıldığını kaydetti. Savcı Molins, videoda başka bir Fransız vatandaşının da olabileceğini belirterek olayı araştırdıklarını dile getirdi.

Sabah saatlerinde Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve militanların arasında "büyük ihtimalle" bir Fransız vatandaşı olduğunu belirtmiş ancak olayı tamamen doğrulayamamıştı.

Fransa'nın kuzeyinde yer alan Normandiya bölgesinde doğan büyüyen 22 yaşındaki Hauchard, 16 yaşında Müslüman olmuştu. Hauchard, din değiştirdikten kısa süre sonra Moritanya'da dini eğitime tabi tutulmuş ardından 2013'de Suriye'ye gitmişti.

Fransız televizyon kanalı BFMTV, geçen temmuzda Hauchard ile Skype üzerinden bir mülakat yapmıştı. Hauchard, o mülakatta, Suriye'ye gelişinin bir gezi planı olmadığını vurgulayarak ama aynı zamanda bir tatil gibi geçtiğini dile getiriyor. Ölmekten korkmadığının altını çizen genç militan videoda şehit olmayı hedeflediğini belirtiyor. IŞİD'in başkenti kabul edilen Rakka'da birçok Fransızın da IŞİD saflarında savaştığını doğrulayan Hauchard, militanların çoğunun Libya, Mısır, Tunus, Suudi Arabistan ve Fas'tan geldiğini söylüyor.

-Gazeteci tarafından teşhis edildi-

Kassig'in infazına ilişkin pazar günü sosyal medyada paylaşılan videonun ardından Fransız radyosu RFI'ye çalışan gazeteci David Thomson, Hauchard'ın videoda yer aldığını iddia etmişti. Thomson, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından Hauchard'ın videodan alınan fotoğrafını paylaşarak "Asıl adı Maxim. Normandiya doğumlu ama Abu Abdallah Al Faransi olarak biliniyor" tweetini atmıştı. Al Faransi, Arapça "Fransız" anlamına geliyor.

Hauchard'ın Suriye'ye, insani yardım yetkilisi gibi davranarak 2013'de Gaziantep üzerinden geçtiği de belirtildi.

İçişleri Bakanlığının son verilerine göre bölgede 376 Fransız vatandaşının olduğu tespit edilmişti. Şimdiye kadar 45 Fransız hayatını kaybetti.

IŞİD terör örgütü, iki gün önce aralarında Amerikalı yardım görevlisi Peter Kassig'in de olduğu 19 kişinin toplu infazına ilişkin bir videoyu sosyal paylaşım sitelerine yüklemişti. Kassig'in öldürüldüğünü ABD yönetimi doğrulamıştı. - Arkansas

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Peter Kassig Paris Işid Politika Güncel Haberler

title