Haberler

IŞİD, Hava Saldırılarına Uyum Sağlamaya Başladı

Güncelleme:

IŞİD militanları koalisyon güçlerinin hava saldırılarına karşı hedefleri azaltma ve haberleşme aleti kullanımını en aza indirmek gibi düzenlemelere gittiği öğrenildi.

ABD'nin, Kuzey Irak'taki IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) mevzilerini hedef alan hava saldırılarının başlamasının üzerinden yaklaşık 2 ay geçti. Militanların bu yeni duruma uyum sağladığına dair emareler bulunuyor. Terör örgütü militanlarına fotoğraf ve video çekmelerini yasakladı. Uzmanlara göre IŞİD'in sivil halk arasına girip saklanma riski bulunuyor.

TELEFON KULLANIMI AZALDI

IŞİD'in denetimi altındaki bölgelerdeki görgü tanıkları ve aşiret kaynakları, IŞİD'in elindeki kontrol noktalarının azaldığını ve muhtemelen hava saldırılarında hedef olmamak için, artık daha az sayıda savaşçının cep telefonu kullandığını anlatıyor. Militanların ayrıca hemen göze çarpan zırhlı araç konvoyları yerine motorsiklet kullandıkları görülüyor.

BAYRAK TUZAĞI

Hedef tarayıcıları yanıltmaya çalışmak amacıyla, siyah bayraklarını sivillere ait ev ve tesislere diktiklerine dair birçok haber var. Koalisyon güçlerince hedef seçilip bombalanan binalarının birçoğunun saldırıların öncesinde boşaltılmış olduğu bildiriliyor.

HAREKET KABİLİYETLERİ VAR

Kerkük'ün güneyindeki bir köyden bir aşiret şeyhi, IŞİD militanlarının, köydeki en büyük yönetim merkezlerinden birini, hava saldırısının kendi bölgelerini hedef alabileceğini duymalarından önce terk ettiklerini söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen şeyh, "Bütün mobilyalarımızı, araçlarımızı ve silahlarımızı aldılar. Sonra da yol kenarlarına bomba yerleştirdiler ve yönetim merkezlerini yıktılar" dedi.
IŞİD militanlarının kolayca hareket edebilmeleri, geri çekilme ve yeniden toplanma bakımından, düzenli ordu birliklerinden daha hızlı olmalarını sağlıyor.

HEDEFLERİ AZALTIYORLAR

İngiliz ordusundan emekli eski bir tugay komutanı olan güvenlik uzmanı Paul Gibson, "Bu, çok denenmiş bir formül" diyor. Gibson şöyle konuşuyor: "Militanların hava saldırılarıyla karşı karşıya gelmeye başladıklarında yapacakları ilk iş koalisyon güçlerinin vurmaları için müsait hedefleri azaltmak olacaktır. Dağılacaklar, cep telefonu ve telsizlerle haberleşmeyi azaltacaklar. Böylece elektronik işaretler azalacak."

IŞİD birçok yabancı militandan oluşuyor; bunlar Afganistan, Çeçenistan ve en son olarak da Libya'daki çatışmalarda edindikleri hayatta kalma deneyimlerini şimdiki savaşlarına taşıyor.
Gibson, grubun bu nedenle çok hızlı olarak hava saldırılarına uyumlu hareket etmeyi öğrendiğini düşünüyor.

GÖRÜNTÜ ALMAYA YASAK

IŞİD tarafından "disiplinsizliği önlemek adına" yayımlanan muhtıra kapsamında, militanların fotoğraf çekmeleri, cep telefonu ve kameralarla görüntü almaları yasaklandı. İslam Devleti Genel Komitesi tarafından yayımlanan bu muhtıra, Twitter'da "medya gizliliği kampanyası" etiketiyle dolaşıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Irak Işid Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (50)

Urfa viranşehir 63 YDG-h:

Allah belanızı versin İşid Bu dönemde Türkler ve Kürtler birlikte hareket etmeliyiz nerdesin Türk kardeşler ses verin Karı gibi kaçmayın

10
53
yanıtYanıtla
ali:

çok komiksin yaaa

yanıt0
yanıt0
kadir murat:

sacmalama urfali. . . cok komiksin. . kari gibi kacanlar pkk ve pyd gücleri. . . daha dün aciklama yaptilar isidle ovada savasamiyoruz diye. . onlar pusu kurma uzmani, mayin döseyip Türk askerini polisini sehit etmek kolaydi. . . kari kacanlar onlar kerdesim. . . . biz pkk li olmayan kürtleri seviyoruz. onalr kardesimiz. .

yanıt0
yanıt0
yozgatlı:

ne mutlu türküm diyene. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . türkün türkten başka dostu yok . . . . . . . . . . . kusura bakma kıro

yanıt0
yanıt0
tuğran ccc:

şerefziz köpekler bunlar dinsiz imansız hayinler kahrolsun pkk pyd işid

22
18
yanıtYanıtla
karsmars:

dinsizler kalleşler benim askerime polisime kurşun sıkan ypg liler allah belanızı versin

28
12
yanıtYanıtla
MURAD:

ADAM İŞİD DİYOR SEN YPG DİYORSUN ALAKAYA MAYDANOZ İŞİDİ Mİ KOLLUYORSUN SEN

yanıt0
yanıt0
denizli:

kürtlere düşma olanlara Allah bela versin çocuklarından hayır görmesin

yanıt0
yanıt0
ofli:

işıdın jet düşürdüğü gelen haberler arasında 251 pkk veya ypg yada it sürüsü ne derseniz deyin telef edilmiş , kobaninin düşmesi an meselesi türkiyede ise vatan hainliği yapanların suriyeye geçip çay içip geri geldiği ise doğrulandı şimdi sizin n eyin kafasındasınız gundiler. amerika yakında gidecek işıd El-kaide horasan la yanlız kalacaksınız o zaman ne olacak.

26
12
yanıtYanıtla
ccc:

akıllı adamın gözünü seveyim kürtlerin oldugu yere asın o bayrakları özellikle

19
18
yanıtYanıtla
Tüm 50 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title