Haberler

IŞİD'e Karşı Zafer Kazanan Peşmergeyi TSK Eğitti

Güncelleme:

Şengal bölgesinde terör örgütü IŞİD'e yönelik başarılı harekatın ön safında yer alan peşmergeler, Türk subayları tarafından Eğit – Donat faaliyeti çerçevesinde eğitildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'ye bağlı peşmerge güçlerinin Şengal (Sincar) bölgesinde terör örgütü IŞİD'e yönelik başarılı harekatının ardında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin verdiği eğitim ile lojistik ve taktik desteklerinin önemli payının olduğu ortaya çıktı.

TÜRK SUBAYLARI TARAFINDAN EĞİTİLDİ

Irak'taki Ezidilerin yaşadığı bölgede düzenlenen harekatın ön safında yer alan 2 bin 500 dolayında peşmerge, Türk subayları tarafından Eğit – Donat faaliyeti çerçevesinde eğitildi.

Terör örgütü PKK ve Suriye'deki uzantısı PYD'nin, zaferin ardından 275 kişilik bir güçle, IŞİD' e karşı mevzilerini terk ederek zaferin sahibinin kendileri olduğu algısını yaratmak için kente girdiği Türk istihbarat birimleri tarafından tespit edildi. Cephedeki yerlerini terk eden PYD güçlerinin peşmergenin zaferini tepe eteklerinden izledikten sonra zaferin sahibi görünmek için yerelişim merkezine yöneldiği ve sonra bunu sosyal medya üzerinden psikolojik olarak kullanmaya çalıştığı belirtildi.

MELEK TAVUS'UN ÖFKESİ

Terör örgütü IŞİD'in Irak'taki varlığına yönelik önemli harekatlardan biri, önceki gün Ezidi bölgesi olarak bilinen Şengal'de yapıldı. Barzani'ye bağlı peşmerge güçlerinin ana rol üslendiği harekata, başta ABD olmak üzere koalisyon güçleri de jetlerle hava desteği verdi. IŞİD'in, Ezidi halkına yönelik katliamlarından ve vahşi uygulamalarından dolayı harekata, Melek Tavus'un Öfkesi adı verildi.

Melek Tavus'un Ezidi inancında önemli bir yeri var. Türkiye'deki güvenlik ve istihbarat birimlerine göre, Telafer ve Musul'un IŞİD'ten temizlenmesi için de, planlamalar başlatıldı.

İKMAL YOLU KESİLDİ

Şengal operasyonunun not edilmesi gereken askeri açıdan hayati bir özelliği, IŞİD'in Rakka ile Musul arasındaki ikmal yollarını kesmiş olması. Yani, bu operasyon ile Musul'daki IŞİD güçleri, ikmal merkezlerinden bir ölçüde tecrit edildi ve lojistik destekten mahrum bırakıldı.

Alınan bilgilere göre, kuşatma harekatında 20 bin peşmerge görev aldı. Şengal'e ise 7 bin aktif peşmerge gücü girdi. Bu gücün ön safta yer alan 2 bin 500 dolayında askeri, Eğit – Donat çerçevesinde TSK tarafından son bir yıl içinde eğitildi. Türk subaylarının eğittiği peşmergeler, özellikle meskun alanlardaki çatışmalarda aldıkları eğitimin sonucu olarak önemli bir başarı gösterdi.

PKK'NIN ALGI OPERASYONU

Ankara'ya ulaşan istihbarat raporlarına göre; operasyonda PYD güçlerine verilen görev, IŞİD güçlerinin Rakka'ya kaçışının önlenmesi için Şengal'in güney – batı bölümlerinin tutulması idi. Yani cephenin o bölümünde harekatın ardından kaçan IŞİD mensuplarına karşı tıkama görevi yapacaklardı. Ancak PYD güçlerinin, harekatın yapıldığı gün Sabah 04.00 ile 09.30 saatleri arasında mevzilerinde olmadığı, cephenin kendileriyle ilgili bölümünü boş bıraktıkları saptandı.

Mevzilerini bırakan PYD güçlerinin, tepelerden izledikleri peşmergenin başarısının ardından 275 kişilik bir güçle kent merkezine indikleri belirtildi. PKK uzantısı PYD'nin bu taktikle zaferi sahiplenmeye çalıştığı ve daha sonra sosyal medya üzerinden algı operasyonuna giriştiği kaydedildi.

ERDOĞAN- BARZANİ GÖRÜŞMESİ

Türkiye'nin peşmergeye desteğinin başlangıcı, IŞİD'in Musul işgalinin ardından Erbil'e yöneldiği günlerde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mesud Barzani arasındaki telefon görüşmesine dayanıyor.
Erdoğan, o görüşmede IŞİD'e karşı Barzani'ye Türkiye'nin insani, lojistik ve eğit – donat çerçevesindeki desteğini dile getirdi.

Türkiye, bu çerçevede son bir yıl içinde bir dizi insani yardımda bulundu. Askeri yardımlarla ilgili özet tablo ise şöyle:

PEŞMERGE KOMANDOLARINI TSK EĞİTTİ

*Bugüne kadar 4 farklı merkezde KDP ve KYB'ye bağlı toplam 2.308 peşmergeye eğitim verildi. Türkiye bu sayıyla, en fazla peşmergeye eğitim sunan ülke durumunda.

*TSK'nın verdiği eğitimler arasında Milan, havan, uçaksavar, ilkyardım, meskun mahalde muharebe, el yapımı patlayıcılar, ani müdahale birlik eğitimi ve topçuluk eğitimi yer alıyor.

*16 Şubat 2015 tarihinde; 500 adet çöl botu, 500 adet kamuflaj elbisesi, 500 adet kamuflaj sırt çantası, 500 adet panço, 500 adet kamuflajlı mühimmat yeleği, 500 adet uyku tulumu, 1000 adet matara, 500 adet fanila, 500 adet parka, 65 adet soğuk iklim çadırı, 15 adet mayın arama dedektörü, 65 adet pusula, 150 adet harita çantası, 150 adet dürbün ve toplam 22 adet muhtelif model gece görüş dürbünü IKBY Peşmerge Bakanlığı'na teslim edildi.

*13 Nisan 2015 tarihinde 15 adet pikap IKBY Peşmerge Bakanlığı'na teslim edildi.

*6 yaralı Peşmerge (beraberindeki refakatçileri ve tercümanlarıyla
birlikte) 1 Haziran 2015'te GATA'ya getirildi; yaralıların tedavileri Temmuz ayında tamamlandı. (Kaynak: Milliyet)



Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye Tsk Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (53)

Cihat?Mobil-IOS:

Ya gidin işinize Kürtler olmasa Türkiye bir hiçtir

13
10
yanıtYanıtla
VAN''LI:

CEM YILMAZ''IN TAHTINA HERALDE SEN OTURACAN. AMA OTURURKEN DİKKAT ET CEM YILMAZ KALKMIŞ OLSUN.

yanıt5
yanıt5
Türkün GücüMobil-ANDROID:

Türkler olmadan kürtler yaşamayaz

4
19
yanıtYanıtla
Zeynel Koçintar:

Bu haber yalanının yalanının yalancısıdır, Bir kere Peşmergenin Türk subaylarının eğitimine ihtiyacı yok, ikincisi, eğer bir eğitim falan varsai eğitim adı altında orada çeşitli provakasyonları geliştirmektir, yani HAP ve Peşmergeleri karşı karşı karşıya getirmektir, diğer bir manipülasyon ise bu haber baştan aşağıya kadar hep yalandır, Şengali ve Şengal halkını İŞİD cellatlarına teslim eden KDP dir, KDP ve Barzani suçluluktan kurtulmazlar. .

6
13
yanıtYanıtla
GhMobil-ANDROID:

Allah belanizi versin siz kürtlere günahinizi bile vermezsiniz yardimmi?. Dua ediyorsunuzki daes kürtleri yok etsin pkk önden pkk girmese temizlemese pesmerge korkak cil yavrusu gibi 100metre gidemez.

12
4
yanıtYanıtla
KÜRDO:

PEŞMERGE PKK YI TEMİZLEMELİDİR.

6
9
yanıtYanıtla
phjjjjMobil-ANDROID:

bundan da pay cikardiniz kendinize faşolar....

9
5
yanıtYanıtla
GERÇEKÇİ Mobil-IOS:

Şimdi Erdoğan çok üzülüyorlar Sincan kurtuldu

11
3
yanıtYanıtla
zülfikar:

AYNEN ÖYLE AKP VE BASI ISID, IN EGIT DONATCISIDIR.

yanıt2
yanıt0
muhammet:

yine kendinize bi pay çıkardınız. . .

10
3
yanıtYanıtla
Tüm 53 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title