Haberler

IŞİD'den Kaçan Kürtler Türkiye'ye Giriş Yaptı

Güncelleme:

IŞİD'in saldırılarından kaçarak Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi Dikmetaş Köyü sınırına gelen 4 bine yakın Kürt asıllı Suriyelilerin sınırda bekletilmelerine tepki gösteren vatandaşlara güvenlik güçleri müdahalede bulunmuş, asker ve polis, kalabalığı biber gazı ve tazyikli su ile dağıtmaya çalışmıştı.

İlerleyen dakikalarda çatışma seslerinin yükselmeye başlamasıyla sınır açıldı ve bekleyenlerin Türkiye'ye girişine izin verildi.

IŞİD'den kaçan Suriyeli Kürtlerin Türkiye'ye geçmesine izin verildikten sonra yüzlerce kişi ülkeye giriş yapmaya başladı. Girişler kontrollü bir şekilde gerçekleştiriliyor. Tel örgüleri açan jandarma ekiplerinin kadın ve çocuklara yardım ettiği görüldü.

Sınırdan alındıktan sonra oluşturulan güvenlik alanında toplanan Suriyelilerin, Oylum köyündeki boş bir okula gönderileceği öğrenildi.

BAŞBAKAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Sınırın açılması ile ilgili konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sınıra gelenleri alıyoruz, alacağız. Bize sığınan herkese yardım edeceğiz." dedi.

ÇATIŞMA SESLERİ DUYULMAYA BAŞLADI

IŞİD tehdidinden kaçan yüzlerce insanın toplandığı Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne bağlı Dikmetaş Köyü'nün karşısındaki Suriyeli köylerinden, çatışma sesleri duyulmaya başladı.


Telabyad'dan Kobani'ye doğru ilerleyen IŞİD militanlarının güzergah üzerindeki köyleri ele geçirmek istemeleri nedeniyle duyulan gelen çatışma sesleri, örgütün, kaçan Suriyelilerin bulunduğu bölgeye yaklaştığı şeklinde yorumlanıyor. Zaman zaman duyulan silah ve patlama sesleri, hem sınırda bekleyen Kürtleri, hem de Türkiye tarafındaki vatandaşları tedirgin etmeye başladı.

TAKVİYE POLİS GÖNDERİLDİ

Çatışma seslerinin gelmesi üzerine sınır hattındaki güvenlik önlemlerine ek olarak Şanlıurfa'dan da takviye polisler gönderildi.

İlgili Haberler

HEDEF OLMAMALARI İÇİN GEÇİŞLERİNE İZİN ÇIKTI

Bu gelişmelerin ardından sınır kesiminde bekleyen Kürtlerin, hedef olmaması için geçişlerine, saat 13.00'den itibaren izin verilmeye başlandı.

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARININ TAMAMI

Başbakan Davutoğlu, Suriye'den 4 bin kişinin Türkiye sınırına geldiğini belirterek, "Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye'den veya herhangi bir ülkeden ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde, etnik ve mezhebi ayrım göztemden hepsini aldık, alıyoruz ve alacağız" dedi. Temasları kapsamında Bakü'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD saldırılarından kaçarak Suruç İlçesi Dikmetaş Köyü sınırından geçişlerine izin verilen Suriyelilere dair açıklamada bulundu.

Davutoğlu, "Biz çözüm sürece toplantısında zaten muhtemel senaryolar üzerinde durmuştuk ve gerek AFAD'dan sorumlu başbakan yardımcımız Numan Bey'e, gerekse İçişleri bakanımıza, Savunma bakanımıza, bütün ilgili arkadaşlara bu konuda her türlü tedbirin alınması ve orada mahsur kalan, güvenilir bir sığınak arayan kardeşlerimize yardımcı olunması talimatını vermiştik.

VALİLERİMİZ DÜN AKŞAM İTİBARİYLE TALİMATLANDIRILMIŞLARDI

Olayların bu kadar tırmanması ihtimalini gözettik ama ilk aşamada ihtiyaç hissedilen şey, insani yardımdı. Valilerimiz dün akşam itibariyle talimatlandırılmışlardı. Her türlü ihtiyaçların giderilmesi için, bugün iki saat kadar önce yoğun bir talep olması, yoğun bir göç dalgası olabileceği ihtimali ortaya çıktığında, yakalaşık dört bin kişilik Suriyeli kardeşimizin sınıra dayandığı bilgisi gelince biraz önce hem İçişleri bakanımızla konuştum, hem de AFAD'dan sorumlu başbaban yardımcımız Numan Bey'le bu haberler gelir gelmez, bir buçuk saat önce görüştük ve gerekli talimatları verdik. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da, Suriye'den ya da herhangi bir ülkeden, ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde etnik ve mezhebi ayrımı gözetmeden hepsini alıyor, alacağız. Şu anda da bu girişler başladı. Tabii çok ani bir gelişme olduğu için süratle arkadaşlarımız organize olmaya çalışıyorlar.

HİÇBİR ETNİK YA DA MEZHEBİ AYRIM GÖZETMEYİZ

Bu kardeşlerimiz en kısa sürede yerleştirilecekler ve ihtiyaçları karşılanacak. Hiç kimsenin bu konuda tereddüdü olmasın. Türkiye var oldukça ve güçlü oldukça kudretli oldukça ve elinde kapasite oldukça, kendisine sığınan herkese elindeki imkanlarla yardımcı olacaktır. Burada da hiçbir etnik ya da mezhebi ayrım gözetmeyiz. Ama tabii birinci önceliğimiz her zaman, Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarında ihtiyaçlarının karşılanması. O imkan ortadan kalktığı anda biz elimizden gelen yardımı yaparız. ve bu dört bin kardeşimiz -şu an itibariyle bana gelen rakam bu, artabilir - ihtiyaçları karşılacanacak, ülkemizde ağırlanacaklar. Bu da şunu gösreriyor. Şimdiye kadar bizim mülteciler politikamızı elştirenlerin insani olarak ne kadar zaaf içinde olduğunu da ortaya koyuruyor. Bizim Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamız tarihi bir görevdir, insani bir görevdir. Eminim ileride bu günleri yazacak olanlar bunu insanlık adına, tarihimize altın bir sayfa olarak yazacaklardır. Allah devletimize ve milletimize güç versin ki, bize sığınana herkese el uzatabilelim ve onlara yardımcı olabilelim. Bu talimatlar verildi ve gereken yapılacak" dedi.

AFAD: GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI

AFAD Yönetimi Başkanlığı, Suriye’de uzun zamandır devam eden karışıklıkların son günlerde sınıra yakın bölgelerde yoğunlaşmasının, Türkiye’ye yönelik bir nüfus hareketi oluşturabileceği öngörülerek senaryolar hazırlandığını ve bu doğrultuda gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı.

ZIRHLI ARAÇLAR SINIRDA KONUŞLANDIRILDI

Suriye sınır hattında toplanan kabalalığın Türkiye'ye geçişinin ardından, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait zırhlı araçlar, sınır hattına konuşlandırıldı. Belirli aralıklarla sınır hattına yerleştirilen askeri zırhlı araçların namluları ise Suriye'ye doğru çevrildi.

SURİYELİLERE ARAÇ İZNİ

Şanlıurfa'nın Suruş İlçesi'nde, öğleden sonra sınırı geçrek Türkiye'ye girmesine izin verilen Suriyeli sığınmacıların, ülkelerinde kalan araçlarını getirmelerine akşam saatlerinde onay verildi. Valiliğin verdiği onay sonrası, sınır hattında bekleyen Suriyeliler, güvenlik güçlerinin nezaretinde yeniden Suriye'ye geçti. Suriyeliler, sınır hattında park ettikleri araçlarını alarak Türkiye'ye giriş yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Şanlıurfa Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (543)

hasan yaylacı:

bu akp hükümeti türkmenleri neden içeri almadı, onlardan pasaport sordu, madem bu kadar insancılsın, şimdi yaranırsın bu teröristlere,

14
116
yanıtYanıtla
dikkat dikkat dikkat:

Lütfen yakanıza bit i, , kapınıza kürd ü alıştırmayınız sayın kardeşlerim. . .

8
111
yanıtYanıtla
VELİ:

Iraktaki Türkmenlerin geçişine nedense birtürlü izin verilmedi. . Masum Olan Her halkın geçişinde sorun olmaz neden Türkmenlere izin verilmedi

74
9
yanıtYanıtla
allahın bir klu:

mezhepçi türkiye ezidiler arasında olduğu için geçiş izni vermedi

yanıt0
yanıt0
bu kadar taviz:

herhalde devleti yönetenlerin eşi kürt sanırım ondandır

yanıt0
yanıt0
kara:

neden mi çünkü tayip arap ve kürt milliyetçisisi

yanıt0
yanıt0
ASLI:

NUR TOPU GİBİ YENİ HAİNLERİMİZ OLDU HAYIRLI OLSUN TÜRKİYE ESERİNİZLE ÖVÜNÜN ARTIK. BUNLAR DA BİR KAÇ SENE SONRA FAŞİST TÜRKLER DEMEYE BAŞLAR NE GELİYOSA BAŞIMIZA HEPSİNİ HAKEDİYORUZZZ.

58
18
yanıtYanıtla
xxx:

haediyoruz aslı çünkü türkler birlik değil sokakta görsen bana türküm diye yardım etmessin hakkediyoruz neslimizin tükenmesini

yanıt0
yanıt0
zaza:

namuslarınıza saldıran bazı suriyeliler hain değil de söz konusu kürt olunca hemen hain damgası yapıştırıyorsunuz. vicdan yoksunusunuz. allah nasıl hesap vereceksiniz anlamıyorum

yanıt0
yanıt0
urfalı:

hayinin en büyüğü araptir kücüğüde senin gibi düşünnenlerdir

yanıt0
yanıt0
Tüm 543 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title