Haberler

Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler

Siirt'te polis karakoluna silahlı ateş edildi, askerlerin karşılık vermesiyle grup ara sokaklara kaçtı Muş Malazgirt'teki izinsiz gösterilerde 2 banka şubesi, PTT binası ve bir dershaneye molotof kokteyli attı Yalova'daki gösterilerde 3 polis yaralandı Sivas'ta, protesto eylemi yapan KESK üyelerine karşıt görüşlü bazı gruplar tepki gösterdi Hakkari'de eğitime 2 gün ara verildi.

Terör örgütü IŞİD'i protesto bahanesiyle Siirt, Muş, Yalova, Manisa, Erzincan, Sivas, Eskişehir, Gaziantep, Bursa, Erzurum ve Muğla'da gösteri düzenlendi, Hakkari'de kent merkezi ve ilçelerinde eğitim ve öğretime 2 gün ara verildi.

Siirt'te terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında polis karakoluna silahlı ateş açıldı.

Tillo Caddesi'nde bir grup, Yeni Mahalle Polis Karakolu'na silahla ateş etti. Olayda can kaybı yaşanmazken, caddede güvenlik önlemi alan askerlerin karşılık vermesiyle grup ara sokaklara kaçtı.

Bu arada Siirt Valiliği önünde bulunan bir ambulansa da ateş edildi.  Saldırıda araç hasar gördü.

Muş

Muş'un Malazgirt, Bulanık ve Varto ilçelerinde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle gösteriler sürüyor. Malazgirt ilçe merkezinde toplanan göstericiler, Ziraat Bankası ve Halk Bankası Şubesi ile PTT binası, bir dershane ve 2 resmi araca molotof kokteyli attı.

Bazı işyerlerinin de zarar gördüğü gösterilerde, polis ekipleri gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Polisin müdahalesi sonucu göstericiler dağıldı.

Bulanık ilçesinde de yürüyüş yapmak isteyen göstericilere polis engel oldu. Yapılan uyarılara rağmen polis ekiplerine ve çevredeki işyerlerine taş atan grup, AK Parti İlçe Başkanı Abdulmecit Cantepe'ye ait olduğu öğrenilen bir mobilya mağazasını ateşe verdi.

Polisin su ve gazla müdahalede bulunduğu göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Varto'da, yasağa rağmen köylerden toplu taşıma araçlarıyla ilçe merkezine gelen gruplar, barikat kurarak cadde ve sokakları kapattı. Taş ve sopalarla çevredeki kamu binalarına ve okullara zarar veren göstericiler iki okulu molotof atarak ateşe verdi.

Bazı göstericilerin ateşli silah kullandığı gösterilerde emniyet mensupları, kaymakamlık binası ve emniyet müdürlüğü binası önünde barikat kurarak grubun yaklaşmasına engel oldu. Polis ekipleri, grupların dağılması için tazyikli su, biber gazı, plastik mermi kullandı.

Her üç ilçede de PTT binalarının yakılması nedeniyle telefon hatları ve internet bağlantısı sağlanamıyor.

-Yalova

Yalova'da terör örgütü IŞİD'i bahane ederek düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında 3 polis yaralandı.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi önüne toplanarak terör örgütü IŞİD aleyhine sloganlar atan gruba, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan karşıt görüşlü grup tepki gösterdi. Polis, iki grup arasında barikat oluşturarak birbirlerine yaklaşmalarına izin verilmedi.

Uyarılara rağmen dağılmayan ve birbirine taş atan gruplara polis biber gazı kullanarak müdahale etti. Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünden dağılan grup, bir süre sonra BDP il binasının önünde tekrar toplandı. Dağılmaları yönündeki uyarılar karşısında havai fişek atan gruba polis tekrar müdahale etti.

Şehit Ömer Faydalı Caddesi'ne kaçan gruptakiler, çöp konteynerlerini yaktı. Yaşanan arbede sırasında yaralanan 3 polis ambulanslarla kentteki hastanelere götürüldü.

Atılan taşlardan yaralanan göstericiler de hastanelerde tedavi altına alındı. Olaylar sırasında bazı göstericiler gözaltına alındı.

Manisa

Manisa'da, IŞİD bahanesiyle yapılan gösterilere polis müdahale etti.

Horozköy semtinde toplanan ve yüzlerini maskeyle gizleyen bir grup, güvenlik güçlerine taş ve molotof kokteyli attı. Polis, göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Manisa İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, Horozköy semtinde gazetecilere yaptığı açıklamada, 200-250 kişilik grubun ekiplere taşla saldırması üzerine müdahale ettiklerini ve 6 kişiyi gözaltına aldıklarını bildirdi.

Olaylara karışanların çoğunun yaşlarının küçük olduğunu belirten Ceren, "Ailelerini çağırıp görüşeceğiz. Savcılıkla da görüşeceğiz ve gereğini yapacağız. Manisa'da bu tür hareketlere asla müsaade etmeyeceğiz. Vatandaşlarımız çocuklarına sahip çıksınlar" dedi.

Sivas

Sivas'ta, Eğitim-Sen Şubesi önünde toplanan KESK üyesi grup, Cumhuriyet Meydanı'na yürümek üzere Atatürk Caddesi'nden geçtiği sırada bir grubun tepkisiyle karşılaştı.

Polisin güvenlik önlemleri altında Cumhuriyet Meydanı'na gelen KESK üyeleri adına açıklama yapan Eğitim-Sen Şube Başkanı Önder Doğan, IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arab) yönelik saldırılarının aynı zamanda demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü değerlere yönelik olduğunu ifade etti.

Açıklama sırasında toplanan karşıt görüşlü grup KESK üyelerine tepki gösterdi. Polis ekipleri, KESK üyelerini alandan uzaklaştırmak üzere otobüslere bindirdi. Karşıt görüşlü gruptakiler, otobüse pet şişe ve çakıl taşları attı. KESK üyeleri, otobüslere bindirilerek alandan uzaklaştırıldı.

Bu sırada tepki gösteren grupla polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Grupların dağılmasının ardından çevik kuvvet ekipleri, il emniyet müdürlüğü binasına kadar "vatan sana canım feda" sözleri eşliğinde uygun adımda yürüdü. Yürüyüş sırasında İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan da ekibin yanında yer aldı.

Erzincan

Erzincan'da terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan grup, caddeyi trafiğe kapattı, polise havai fişek ve taş attı.

Erzincan Demokrasi Bileşenleri adlı grup, eski terminal alanında toplanarak Kırklar Caddesi'ne yürüdü. Burada basın açıklaması yapan grup, daha sonra caddeyi trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Olaysız şekilde dağılan grup, bir süre sonra yeniden toplandı. Göstericiler, Kırklar Caddesi'nde kalasları yığarak ateşe verdi, polise havai fişek ve taş attı.

Polisin müdehalesiyle ara sokaklara kaçan göstericilerden bazıları, evlere sığınmaya çalıştı. Polis, 7 kişiyi gözaltına aldı. Taş ve kalas parçalarını yol kenarına atan çevik kuvvet ekipleri ve bazı vatandaşlar, caddeyi açtı.

-Eskişehir

Eskişehir'de Halkların Demokratik Partisi (HDP), üyesi bir grup protesto yürüyüşü düzenledi, oturma eylemi yaptı.

Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi'ndeki bir alışveriş merkezi önünde toplanan grup üyeleri sloganlar eşliğinde Şair Fuzuli Caddesi'ne kadar yürüdü. Bu sırada yoldan geçen bir vatandaş ile grup üyeleri arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Caddeyi trafiğe kapatan grup, burada ki oturma eyleminin ardından dağıldı.

-Hakkari'de eğitime 2 gün ara verildi

Hakkari'de terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto eden grupların ateşe verdiği okullarda oluşan hasarlardan dolayı kent merkezi ve ilçelerinde eğitim ve öğretime 2 gün daha ara verildi.

Hakkari'de, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto eden gruplar kent merkezi ve ilçelerdeki okulları ateşe vererek tahrip etmişti. Tahrip edilen okullardaki onarım çalışmaları nedeniyle kent merkezi ve ilçelerinde eğitime 2 gün daha ara verildiği belirtildi.

İzmir

İzmir'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi önünde toplanan grup, oturma eylemi yaptı. Polisin güvenlik önlemi aldığı ve uzaktan takip ettiği grup, bir süre sonra oturma eylemine son vererek olaysız şekilde dağıldı.

Karabağlar ilçesi Eskiizmir ve Limontepe semtleri ile Konak ilçesi Çimentepe semtlerinde ise maske takarak yüzlerini gizleyen grupların yolda barikat oluşturdukları, çevredeki okullara zarar vermeye çalıştıkları, Karşıyaka ilçesi Onur mahallesinde ise bir otomobile molotof kokteyli atıldığı öğrenildi.

Öte yandan İzmir Valiliği, kentte dün IŞİD bahanesiyle yapılan gösterilerde Kadifakale sur içinde bulunan Türk Bayrağı'nın indirildiği iddialarına ilişkin, "Bayrağı yarıya kadar indirmiş olan eylemci grubun bayrağı tamamen indirmesine fırsat verilmeden, müdahale edilmek suretiyle söz konusu bayrağın yeniden göndere çekilmesi sağlanmıştır" açıklamasında bulundu.

İzmir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, dün akşam saatlerinde bölücü terör örgütüne müzahir kişilerin kentin değişik noktalarındaki güvenlik kuvvetleri ile araçlarına, belediye otobüslerine, bazı bankalara, vatandaşlara ait işyerlerine ve araçlarına taşlı, sopalı, molotoflu, havai fişekli ve maytaplı saldırılarda bulundukları belirtildi.

Olaylara karışan, bir siyasi partinin il başkanı ile ilçe başkanı dahil olmak üzere 11'i çocuk toplam 27 kişinin gözaltına alındığının bildirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlimizdeki can ve mal güvenliğini tehdit ederek, suç işleyen diğer yasa dışı grupların tespitine yönelik çalışmalar güvenlik kuvvetleri tarafından titizlikle devam ettirilmektedir. Ayrıca, 7 Ekim 2014 tarihinde akşam saatlerinde Kadifekale sur içerisinde bulunan 40 metre yüksekliğindeki demir direğe asılı bulunan 9x13,5 metre ebadındaki Türk Bayrağının yasa dışı bir grup tarafından indirilmeye çalışıldığının haber alınması üzerine, bölgeye süratli bir şekilde güvenlik kuvvetleri intikal ettirilmiş, bayrağı yarıya kadar indirmiş olan eylemci grubun bayrağı tamamen indirmesine fırsat verilmeden, müdahale edilmek suretiyle söz konusu bayrağın yeniden göndere çekilmesi sağlanmıştır.

Kadifekale bölgesindeki şehitlikte bulunan bayrağın hiçbir şekilde indirilmesinin ve yakılmasının söz konusu olmadığı, yakın bir yerde bulunan kale sur içerisindeki başka bir bayrağın indirilmeye teşebbüs edildiği, ancak güvenlik kuvvetlerinin hızlı bir şekilde olay yerine intikal ettiği, bayrak indirme girişimini sonuçsuz bıraktığı, bayrağın yeniden göndere çekildiği ve iddia edildiği gibi hiçbir şekilde bayrağı yakma girişiminin de olmadığı anlaşılmıştır."

Bayrağı indirmeye teşebbüs olayına karışan 1993 doğumlu M.O. ile bölgedeki olaylara karışan 19 şahsın gözaltına alındığı ve gerekli yasal işlemlere başlandığı belirtildi.

Gaziantep

İizinsiz gösteri düzenleyen gruplar, kent merkezindeki bazı mahallelerde çöp konteynerleri, taş ve yaktıkları lastiklerle barikat kurdu. Polise parça tesirli bomba, havai fişek, taş ve molotof atan çoğunluğunu çocukların oluşturduğu gruplara, polis biber gazı, tazyikli su ile müdahale etti. Atılan gazdan yoldan geçen vatandaşlarda etkilendi. Müdahaleyle ara sokaklara dağılan gruplar, bazı iş yerlerine de zarar verdi.

Emniyet Müdürlüğü, bazı mahallelerde yaşanan olaylar nedeniyle güvenlik tedbirlerini artırdı. Gergin gecede 7 kişinin gözaltına alındığı ve gözaltıların devam ettiği bildirildi.

Muğla

IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto etmek isteyenler akşam saatlerinden itibaren Atatürk Meydanı'nda toplanmaya başladı. Bir araya gelen göstericiler daha sonra Atatürk Anıtı önünde Türkçe ve İngilizce yazılı pankart ile dövizler açtı. Türkiye'nin bazı yerlerindeki gösterilerde Atatürk heykellerine zarar verilirken, Marmaris'te eylem yeri olarak Atatürk Anıtı'nın seçilmesi dikkati çekti.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı gösteriyi, meydandan geçen turistler merakla izledi. Sloganlar atıp, basın açıklaması yapan grup, oturma eylemi gerçekleştirdikten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Bursa

Bursa'da, MHP İl Başkanlığı tarafından IŞİD bahanesiyle izinsiz gösteriler nedeniyle basın açıklaması yapıldı.

Şehreküstü Meydanı'nda toplanan bir grup partili ve ülkü ocaklarına bağlı gençler, IŞİD bahanesiyle izinsiz gösteri yapanlara tepki gösterdi ve onların aleyhine sloganlar attı. Ellerinde dövizlere Abdullah Öcalan aleyhine de slogan atan grup, PKK sembolü ve Abdullah Öcalan'ın resminin bulunduğu bezi yaktı.

Basın açıklaması yapan Toktaş, Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılan izin gösteriler neticesinde esnafların iş yerlerinin yağmalandığını söyledi.

Bursa'daki Kent Meydanı'nda Abdullah Öcalan'ın posterleriyle gösteri yapıldığını dile getiren Toktaş, "Birliğimize ve kardeşliğimize kast eden bu gafillere karşı  milletçe daha fazla kenetlenmeye ihtiyacımız vardır. Bu oyuna asla gelmeyeceğiz. Ancak vatandaşlarımızın da kendilerini kullandırmamaları ve birlikten, kardeşlikten yana net tavır ortaya koymaları şarttır. Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki, bu ülke ve Bursa sahipsiz değildir. Bursa, kuruluşun baş şehridir ve Osman Gazi ile Orhan Gazi'nin rüyasıdır" dedi.

Kanunların hukuksuz davranışlara karşı gereğini yapacağını aktaran Toktaş, "Biz milletten taviz vermedik. İnsanımızdan kopmadık ve kopmayız. Bayraktan ayrılmadık. İhanetten korkmadık ve korkmayız. Devleti yıktırmayız ve Müslüman-Türk olmaktan caymayız. Türk-İslam ülkümüzden en ufak sapma göstermeyiz. Bedeli ne olursa olsun birlik ve kardeşlikten ödün vermeyiz. Çünkü biz Milliyetçi Hareket Partisi'yiz. Son sözümüzü söylemedik. Herkes ayağını denk alsın" diye konuştu.

Toktaş ve beraberindekiler, basın açıklamasının ardından Pınarbaşı Şehitliği'ne giderek şehitler için Kur'an-ı Kerim okuttu.

Erzurum

Erzurum'da IŞİD bahanesiyle izinsiz gösteri yapan bir grup, barikat kurup polisle çatıştı.

Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto gerekçesiyle izinsiz gösteri düzenleyen grup, HDP Erzurum İl Başkanlığının bulunduğu Mahallebaşı semtinde toplandı.

Polisin yaptığı uyarılara rağmen dağılmayan göstericiler, ara sokaklara kurdukları barikatları ateşe vererek polise ses bombası, havai fişek, taş ve molotofkokteyli attı.

Çevredeki çok sayıda işyerinin camlarını kıran göstericilere plastik mermi, biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulunan polis, 10 kişiyi gözaltına aldı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Hakkari Siirt Sivas Işid Politika Güncel Haberler

title