Haberler

Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler

Diyarbakır'da tüm eğitim kurumları 13 Ekim'e kadar tatil edildi.

Valilikten yapılan açıklamada, alınan karar gereğince kent genelindeki tüm eğitim kurumlarının 13 Ekim pazartesi gününe kadar tatil edildiği bildirildi.

Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağı nedeniyle Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup'ta yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor ile Birlik Nakliyat Düzyurtspor arasında oynanması gereken maç ileri bir tarihe alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Futbol Şube Sorumlusu Yılmaz Demir, bugün sahalarında yapmaları gereken Birlik Nakliyat Düzyurtspor maçının Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından ertelendiğini söyledi.

Yılmaz, " Diyarbakır'da yaşanan olaylar ve Valiliğin sokağa çıkma kararı nedeniyle bugün Birlik Nakliyat Düzyurtspor ile yapmamız gereken maç ileri bir tarihe ertelendi. Maç, TFF tarafından daha sonra belirlenecek bir tarihte Diyarbakır'da oynanacaktır" dedi.

Mardin

Mardin'de Derik ilçesinde  "ikinci bir emre kadar" sokağa çıkma yasağı devam ederken, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Dargeçit ve Savur ilçelerinde sokağa çıkma yasağı sona erdi.

Mardin Valiliğinden yapılan açıklamada, 6 Ekim'de il genelinde Kobani'ye destek adı altında yapılan sokak olayları esnasında Derik ilçesinde Üçyol mevkisinde yolu kapatmaya çalışan göstericiler ile aracıyla yoldan geçen bir vatandaş arasında yaşanan gerginlikte 1 kişinin yaşamını yitirdiği, Dargeçit ilçe merkezinde bir iş yeri sahibi ile göstericiler arasında yaşanan gerginlikte ise 2 göstericinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Mardin'de dışarıdan gelen takviye kuvvetlerle olaylara müdahale edilmeye devam edildiği belirtilen açıklamada, dün saat 17.00 itibarıyla 6 ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasağının Derik ilçesi hariç bugün öğle saati itibarıyla kaldırıldığı kaydedildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi, 13 Ekim'e kadar eğitim öğretime ara verildiğini belirtti.

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş de ilçede 2 göstericinin gözaltına alındığını söyledi.

İlçede Kobani'ye destek adı altına başlayan eylemlerin birçok cadde ve sokakta yağmalamaya dönüştüğünü aktaran Ermiş, 10'un üzerinde market, beyaz eşya ve iş yerinin tamamen yağmalanarak yakıldığını kaydetti.

Ermiş, "Halkımıza sağduyu çağrısı yapıyorum. 10'un üzerinde iş yerinin kepenkleri kırıldı. İş yerleri önce yağmalandı, daha sonra yakıldı" dedi.

İlçede, terör örgütü IŞİD'in Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) kentine yaptığı saldırıları protesto için izinsiz gösteri düzenleyen gruplara polis müdahale etti.

Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir ise 2 gündür devam eden olayların en fazla bölge halkına zarar verdiğini bildirdi.

Bu tür eylemleri kınadıklarını ve son bulmaları için herkesin sağduyulu davranması gerektiğini anlatan Kandemir, şöyle devam etti:

"Kürt esnafı zarar görmüştür. HDP'den daha sağduyulu açıklama ve çağrıların yapılmasını  bekliyoruz. Şehir merkezlerindeki bu provokatif eylemlerine son vermeleri lazım. Bu çözüm sürecini baltalamaktır. Bu tür eylemleri şiddetle kınıyoruz, eylemlere son vermelerini istiyoruz."

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi'nden yapılan açıklamada ise il genelindeki eylemlerde Kerem Karaaslan, Sinan Toprak ve Bilal Gezer'in yaşamını yitirdiği, 2'si ağır 7 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Nusaybin ilçesinde de 3 gündür kapalı olan Nusaybin Cizre karayolu trafiğe açıldı. Yolun açılmasıyla çok sayıda araç, polis kontrolünde geçişe başladı.

Nusaybin Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada da sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinden dışarı çıkanların gözaltına alınacağı bildirildi.

Siirt

Siirt'te sokağa çıkma yasağının ardından şehrin önemli noktalarda asker görev almaya başladı.

IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerin sona ermesi için aralarında Memur-Sen, Tüm Eğitim-Sen, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, HDP ve DBP il başkanlarının bulunduğu heyet, Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ile görüştü.

İl Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, il merkezinde 2 gündür devam eden olaylarda polise taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldıran, kamu ve özel binalara zarar verdikleri tespit edilen 23 kişi gözaltına alındı.

Cumhuriyet Meydanı'nda da polislere av tüfekleriyle açılan ateş sonucu 2'si özel harekatçı olmak üzere 3 polis yaralandı.

Yaralanan polislerin hayati tehlikesi bulunmadığı öğrenildi.

İzinsiz gösteriler sırasında yakılan kamu binalarında temizlik çalışması başlatıldı. Kendi imkanlarıyla binadaki enkazları dışarı çıkaran ve temizlik yapan memurlara vatandaşlar da yardım ediyor.

Kurtalan ilçesinde ise belediye binasında jandarma ekipleri güvenlik önlemleri aldı.

Batman

Batman'da uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle polis vatandaşları evlerinden çıkmamaları yönünde Kürtçe anonslarla uyardı.

Yasağa rağmen dışarıda bulunanlar gözaltına alındı. Kentte açık olan fırınların önünde ekmek almaya çalışan vatandaşlar kuyruk oluşturdu.

Bingöl

Bingöl'ün Genç Kaymakamlığınca ilçeye bağlı Yeniyazı grup köy yolu yapım çalışmasında kullanılmak üzere özel bir şirketten kiralanan kepçe, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yakılarak kullanılamaz hale getirildi.

Olayla ilgili soruşturma sürüyor. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Büyükşehir Belediyespor Diyarbakır Mardin Derik Yerel Haberler

title