Haberler

Diyarbakır'daki STK'lardan Sağduyu Çağrısı

Güncelleme:

Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşları düzenlenen izinsiz gösteriler konusunda vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu.

Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler konusunda vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Kobani'nin (Ayn el Arap) kentinin uzun bir süredir IŞİD gibi vahşi bir gücün saldırı ve katliamların altında olması nedeniyle Kürt toplumunda duygusal bir hassasiyet ve kırılma meydana geldiğini savundu.

Bütün uluslararası toplumun Kobani halkının korunması için yardım etmesi gerektiğini kaydeden Elçi, "Birkaç gündür özellikle yoğunluklu bir biçimde bölge illerinde yaşanan, yıkıcı bir nitelik arz eden, çok sayıda insanın ölmesine ve yaralanmasına neden olan olayların son derece tehlikeli gerek Kobani halkının korunmasına gerekse Kürt sorunun çözümüne bir katkı sunmadığını düşünüyoruz" dedi.

Elçi, yaşananların sorunun çözümsüzlüğünü daha da derinleştireceğini kaydetti.

"Toplum şiddetten uzak durmalı"

Ne olursa olursa Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü çabalarının sekteye uğramaması ve başarısızlıkla sonuçlanmaması gerektiğine dikkati çeken Elçi, silahlı şiddetin sokağa ve topluma yayılmasının son derece tehlikeli ve kimseye yararı olmadığını vurguladı.

Elçi, yaşananların toplum için bir felaketten başka bir sonucu olamayacağını anlatarak, şöyle devam etti:

"Özellik farklı grupların silahlı bir şekilde karşı karşıya gelmesi... Hüda Par ve DBP üyelerinin silahlı eylemlerle karşı karşıya gelmesi çok büyük bir tehlikeye işaret ediyor. Kürt toplumuna da hiçbir yararı olmayan bir gelişmedir. Bu ürkütücü bir tablo oluşturuyor. Bundan derin kaygı duyuyoruz. Toplumu serinkanlı olmaya ve özellikle şiddetten uzak durmaya davet ediyoruz."

Memur-Sen

Memur-Sen Şube Başkanı Yunus Memiş de terör örgütünün insanları sokağa döktüğünü, kimlik kontrolü yaptığını, Kürt halkını birbirine düşürdüğünü, kendi gibi düşünmeyenleri köylerden çıkarttığını dile getirdi.

Bütün Kürtlerin sağduyulu hareket etmesi gerektiğini söyleyen Memiş, "Ölen de öldüren çocuklar da bizim çocuklarımız. Bu çocukları sokaktan kurtarmak lazım. Ellerine kalem verilmesi gerekiyor. Bu konuda DBP'ye büyük görevler düşüyor. 40 yaşına geldim. 12 Eylül'ü de yaşadım. Diyarbakır'ı hiç bu kadar kötü görmedim. Diyarbakır'ı savaş haline döndüren zihniyeti ve perde arkasındakileri de şiddetle lanetliyor ve kınıyorum. Halk da çocuklarına sahip çıkmalı, sağduyulu davranmalı" ifadesini kullandı.

Özgür Der

Özgür Der Şube Başkanı Murat Koç ise yaşanan olaylardan endişe duyduklarını, tarafların birbirleriyle çatışmasının kabul edilebilir bir şey olmadığını anlatarak, sağduyu çağrısında bulunduklarını söyledi.

İnsanların ciddi saldırılara maruz kaldığını ifade eden Koç, "Bunun derhal önüne geçilmesi gerekiyor. HDP yetkililerinin sokağı sakinleştirecek açıklamalarda bulunması gerekiyor. Özellikle HDP'nin çağrısı ile insanlar sokağa döküldü. Sokaklar karışmaya başladı. Kobani'de yaşanan zulmü elbette sivil tepkilerle IŞİD zulmü protesto edilmelidir ama iş yerlerine, sivillere, devlet kurumlarına yapılan saldırılar vandallık düzeyinde saldırılardır. Sivil insanların ölümüne neden olan olayların başta HDP yetkililerinin açıklamada bulunup sakinleştirmesi ve insanları sokaktan çekmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Hüda Par yetkilileri de daha önce saldırılar karşısında cevap vermeme tutumunu muhafaza etmelerini dilediklerini anlatan Koç, "Onlara da sağduyu çağrısında bulunuyoruz. Onların şiddete bulaşmaması, şiddet karşısında sabretmelerini kendilerinden diliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

DTSO

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar da başta bölge olmak üzere Türkiye'nin çok kritik bir süreçten geçtiğini, bu süreçte duyguların değil aklın ön planda olması gerektiğini dile getirdi.

Tansiyonun düşmesi gerektiğini belirten Sayar, "Kader birlikteliği yaptığı Kürtlerin Kobani'deki durumlarını, duygularını dikkate alarak, hükümetten ilgili kişilerin kaprislerden uzak, istikrarlı bir politika yürütmelidir. Bilinen bilinmeyen birçok çevrenin bozmaya çalıştığı çözüm süreci sekteye uğramamalı. Karşılıklı büyük çaba ve emeklerle gelinen ve artık pratik uygulamaların başlayacağı görünen çözüm süreci heba olmamalı. Görüşme heyetlerinin bu krizi aşmak için bir an önce bir araya gelmeli" şeklinde konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Tahir Elçi Diyarbakır Murat Koç Kobani Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title