Haberler

İşe alımda en hareketli sektör eğitim

Güncelleme:

Yenibiris.com ikinci çeyrek istihdam raporuna göre iş ilanları yılın ilk çeyreğine göre az da olsa artış gösterdi.


Rapora göre bütün sektörlerde en fazla aranan kişiler yine satış danışmanları olurken son 3 ayda en çok iş ilanı, yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanan eğitim sektöründeki firmalar tarafından verildi.

İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, işverenlerin ilanları ve iş arayanların başvuruları doğrultusunda 2016'nın Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan istihdam raporunu hazırladı. Rapora göre iş ilanları geçen senenin aynı dönemine göre değişmezken 2016'nın ilk 3 ayına göre yüzde 5 oranında artış gösterdi.

Son 3 ayda eğitim, en fazla iş ilanı verilen sektör olurken; turizm otelcilik, yapı-inşaat, sağlık-tıp ve hizmet sektörleri ilk beş içinde yer aldı.

Bazı sektörlerde toparlanma

Firmaların eleman arayışı bazı sektörlerde geçen yılın aynı dönemindeki yoğunluğu yakalayamasa da birçok sektörde son 3 ay içinde artış görüldü.

Örneğin elektrik-elektronik sektörü ilan sayısı 2015 ikinci çeyreğe göre yüzde 28 azalmış görünürken, bir önceki çeyreği yakaladı. Bilişim iş ilanları, geçen seneye göre yüzde 24, önceki 3 aya göre daha az, yüzde 8 oranında düşüş gösterdi. Maden ve metal sanayi ilanları geçen seneye göre yüzde 21 oranında azalsa da ocak-şubat-mart ayına göre yüzde 1 düştü. En fazla ilan verilen üçüncü sektör yapı-inşaatta da geçen seneye ve geçen döneme göre yüzde 8'lik bir azalma var. Hizmet sektörü geçen seneye göre yüzde 17, bir önceki 3 aya göre yüzde 20'lik artış gösterdi. Sağlık-tıp sektöründeki iş ilanları ise geçen seneyle aynı oranı yakalarken önceki 3 aya göre yüzde 6 arttı. Artış ivmesini sürdüren sektörler eğitimin yanısıra eğlence-sanat, çevre, emlak geliştirme, hizmet ve yalıtım oldu. Perakende sektöründeki iş ilanları geçen yıla göre yüzde 20 azalsa da önceki çeyreğe göre yüzde 15 oranında arttı.

Satış danışmanı yine ilk sırada

Bütün dönemlerde olduğu gibi son üç ay içinde de firmalar en çok satış danışmanı/temsilcisi aradı. Daha önceki dönemlerde çoğunlukla mağaza satış danışmanı ikinci sırada gelirken bu kez kredi kartı satış temsilcisi en çok ihtiyaç duyulan ikinci pozisyon oldu. Genellikle ilk 10 içinde yer almayan çocuk bakıcısı da 6. sırada yer alıyor.

Eğitim yükselişte

Son üç ayda en çok eleman arayan sektörlerin başında eğitim geldi. Eğitim sektöründeki iş ilanları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14, bu yılın birinci çeyreğine göre yüzde 16 oranında arttı. Eğitim kurumları kadrolarını tamamlamak için en çok İngilizce öğretmeni ilanı veriyor. Öğretmenliklerin dışında ise en fazla ihtiyaç duyulan alanlar satış, halkla ilişkiler ve idari işler oldu. Halkla ilişkiler elemanı, eğitimcilerden sonra en çok iş ilanı verilen pozisyon oldu. İş arayanlar eğitim sektöründe sırasıyla en çok matematik, İngilizce ve sınıf öğretmeni ilanlarına başvuru yaptı.

En fazla başvuru da eğitime

Geçen yıl boyunca bankacılık-finans, en fazla ilan verilen ilk 10 sektör arasında yer almasa da iş arayanların en çok başvuru yaptığı sektör olmuştu. Bu kez ilan verilen ve başvuru yapılan sektör aynı oldu. Son 3 ayda yaklaşık 780 bin kişi eğitime, 350 bin kişi turizme ve 340 bin kişi de inşaat sektörlerine başvuru yaptı. Bankacılık-finans, bu kez 4. sırada yer aldı. Bu sektördeki iş ilanlarına 301 bin başvuru geldi.

En popüler alan satış

İş arayanlar Nisan-Mayıs-Haziran aylarında bütün sektörler genelinde en çok satış işlerine başvuru yaptı. Satışın ardından öğretmenlikler ve muhasebe geliyor.

İstanbul yine birinci

Yenibiris.com verilerine göre ağustos ayında hem en çok ilan yayınlanan hem de en çok başvuru yapılan iller sıralamasında ilk sırada İstanbul yer aldı. İstanbul'u Ankara ve Antalya izledi.


Yenibiris.com Genel Koordinatörü Serra Hotoğlu istihdam verileriyle ilgili olarak, "Bahar aylarında iyice hareketlenen eğitim sektörünün geçen yıla göre ilanlarının artması istihdam açısından olumlu bir gelişme. İş ilanlarında sektörler genelinde geçen yılın ikinci yarısındaki düşüşün azaldığını, hatta birçok sektörün toparlanmaya başladığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde yine eğitim sektörünün başı çekeceğini, sektörler sıralamasının çok değişmeyeceğini düşünüyoruz. Özellikle üniversiteden yeni mezun olanların tatillerini yapıp gecikmeden kendilerine uygun işlere başvuru yapmaya başlamalarını öneririm" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title