Haberler

3 Yıl Süren İşe İade Davasını Kazanan İşçiler Helva Dağıttı

Güncelleme:

Balıkesir'de sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası işçileri hukuku mücadelelerini kazandı.

Balıkesir'de, 2011 yılında Türk-İş'e bağlı Teksif sendikasına üye oldukları için işten atılan İşbir Sentetik A.Ş. işçileri işe geri dönmek için tam 1098 gündür verdikleri hukuk mücadelesini kazandı. Bu zaferi Alihikmetpaşa Meydanı'nda gerçekleştirdikleri davullu, zurnalı basın açıklamasıyla kutladyan işçiler vatandaşlara da helva dağıttı.

İşbir Sentetik A.Ş. çalışan ve sendikalı oldukları için işten atılan ve 3 yılı aşkın süredir fabrika önüne kurdukları çadırda eylemlerini sürdüren 48 işçinin Balıkesir İş Mahkemesi'nde açtığı davaya bugün devam edildi. Mahkeme heyeti, işten atılan işçilerin taşeron firmaların değil, İşbir'in işçisi olduğunu vurgularken, davacı işçilerin işe iadesine karar verdi. Ayrıca işçilere tazminat ödenmesini karara bağlayan mahkeme, gerekçeli kararın daha sonra açıklanacağını bildirdi. İşbir Sentetik A.Ş. bu karara karşı 8 gün içinde temyize gidebilecek.

TEKSİF'TEN MEYDAN'DA KUTLAMA

Teksif Sen kararın ardından akşam saat 18.30'da Alihikmetpaşa Meydanı'nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla hukuk zaferini kutladı.

İşçilerin mutluluğuna TÜRK-İŞ İl Temsilcisi Ahmet Demirer, sendika başkanları, Balıkesir Demokrasi Platformu üyeleri de ortak oldu. İşçiler, "1098 gün yılmadık, yıkılmadık, dik durduk, kazandık", "yaşasın adalet", "İşbir'in ayıbını adalet pakladı", "Yaz-kış demedik, direndik, kazandık", diye pankartlar açtı. İşçiler ve basın açıklamasına katılanlar, "İşbir işçisi direnişin simgesi", "sendika hakkımız söke söke aldık", "inadına sendika, inadına Teksif" diye sloganlar attı.

SENDİKASIZ İŞÇİ KALMAYACAK

Teksif Sendikası Balıkesir Şubesi Başkanı Hüseyin Akyüz, 3 yılda yaşanan süreci özetlerken, "İşbir Sentetik A.Ş. 1968'de Almanya'da çalışan işçiler tarafından kuruldu. İşçiler burada sendikalı olarak çalışıyordu. Ancak işverenin fabrika dışında iki büyük işletmesi daha bulunuyordu. Bu işletmeler sendikasız işçi çalıştırmak için taşeronlara veriliyordu. Bu iki büyük fabrikada 68 taşeronla 2 bin 500 işçi çalıştırılıyordu. Çalışma Bakanlığı'na yaptığımız başvuruyla işçilerin tamamının başlangıçtan itibaren İşbir Sentetik A.Ş'nin işçisi olduğunu belirlendi. Bizde işçi arkadaşlarımızı sendikada örgütlenmeye çağırdık. İşbir'in taşeron firmalar aracılığıyla çalıştırdığı işçiler sendikaya üye olunca işten atıldı. Bizde hukuk mücadelesi başlattık. Yılmadan mücadelemizi sürdürdük. Bugün de bu sömürüye hukuk yoluyla son verdik. Bundan sonra Balıkesir'de taşeron işçisi kalmayacak. İşçilerin tamamını sendikalı yapacağız, bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Davul zurna eşliğinde oynayan işçiler, daha sonra da vatandaşlara iki kazan helva dağıttı. Teksif Şube Başkanı Akyüz "Bu helva sevinç helvası" derken, işçiler de "taşeron öldü, o yüzden helva dağıtıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İşbir Sentetik Dokuma Balıkesir Türk İş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title