Haberler

İşçiler Maden Faciasını Anlatacaklar

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri, dört günlük çalışma programı için geldikleri Manisa’da programın üçüncü günü Soma’da 301 maden işçisine mezar olan maden kazasının tanıklarını dinlemeye başladı.

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri, dört günlük çalışma programı için geldikleri Manisa'da programın üçüncü günü Soma'da 301 maden işçisine mezar olan maden kazasının tanıklarını dinlemeye başladı.

Dün 301 işçiye mezar olan Eynez Maden Ocağına ilk kez giren TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri ardından üretime yeniden başlayan Işıklar Maden Ocağında incelemelerde bulundu. Bugün kazanın tanıklarını dinlemeye başlayan komisyon üyeleri ilk olarak Soma A.Ş. Müessese Müdürü Ali Haydar Sakik ve İmbat Madencilik İş Güvenliği'nden Aygün Ekici'yi dinledi. Komisyon üyeleri öğleden sonra da 10 işçiyi dinleyecek.

OLAYIN MEYDANA GELDİĞİ YERE GİREMEDİK

Programın açılışında konuşan Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, şunları söyledi: "Soma'da, Eynez'de kazanın meydana geldiği ocağa indik. Ocakta kazanın olduğu noktaya aşağı yukarı 150 metre yaklaştık. Hem yangın nedeniyle hem de uzun süre çalışılmadığı için ocakta çökmeler kabarmalar var. Şuan galeriler yeniden elden geçiriliyor. Tamir ediliyor, tavan taraması yapılıyor. Galeriler çalışır hale getirilmeye çalışılıyor. Sanıyorum 1-2 ay içerisinde de kaza mahallinin olduğu alan dahil bütün tamiratlar tamamlanmış ve ocak çalışır hale getirilecek. Eğer öyle bir durumda yeniden imkan bulursak ve bizim komisyonun süresi bitmezse biz tekrar gelip kaza mahallini görmek istiyoruz. Tabii ki kazanın ilk meydana geldiği anla şuanki an arasında çok büyük bir fark var. Bunun da nedeni iyi kötü madenciliği arkadaşlarımız öğrendi. Madencilik çok dinamik ve biyolojik bir yapı. 5 gün çalışmazsanız kendiliğinden kabarır. Tavan çöker. Böyle sıkıntılı bir ocak. Dolayısıyla hiçbir yer altı işletmeciliğinde özel bakım tarama dinamit ekibi yoktur. Madencilikte vardır bu. Sürekli dinamitlerle mevcut alan muhafaza edilmeye, genişletilmeye çalışılır. Tarama ekibiyle alttan alınır üretimde bantta sıkıntı olmasın diye bu böyle bir ocak. Dolayısıyla 3 aydır ocağa girilmediği için ocak tamamen kapanmış durumda özellikle belli noktaya kadar. 150 metreye kadar açmışlar. Bu açma işlemi devam ediyor. Oradan görüntüler aldık. Soma havzasında da temel sorun burada. Birde bu bölge biliyorsunuz çok kırıklı bir yapıya sahip. Tektonik olarak fay olarak. Madenin olduğu bölgede aşağı yukarı 400 üzerinde boyu 5 metreyle 80-100 metre arasında değişen irili ufaklı faylar var. Çok büyük kırıklı bir alanla karşı karşıyayız. Bunlar tabi kaza olduktan sonra ortaya çıkan, kaza olduktan sonra farkına vardığımız olaylar."

Alaboyun, bugünkü programın içeriğini ise şöyle açıkladı: "Bugün geçmişte dinlediğimiz arkadaşlar vardı onların bazılarını dinleyeceğiz. Daha önce 24 işçi arkadaşımızı dinlemiştik. Bunlardan 4'ü olay anında o ocaktaydı. Bunlardan 3 tanesi daha derin panolardayken, bir kişi de olay yerine en yakın kişiydi. Zaman içerisinde komisyonda dinlediğimiz arkadaşlarımızdan aldığımız isimlerden orada olay anında olan arkadaşlarımız vardı. Onları öğleden sonra dinleyeceğiz."

Amaçlarının kazanın nasıl ve neden olduğunu net bir şekilde ortaya koymak olduğunu kaydeden Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amacımız bu kazanın neden olduğunu nasıl olduğunu net bir şekilde koymaya çalışmak. Net bir şekilde koyamazsak sağlıklı öneriler bulamayız kanaatindeyiz. Bizi yanlış yönlendirebilir net bir şekilde olayın nasıl olduğunu ortaya koymazsak."

Alaboyun'un açılış konuşmasının ardından toplantı tanıkların dinlenmesiyle devam etti.

Komisyonun başkanlığını Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun yürütürken, Başkan vekilliğini Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, sözcülüğü Balıkesir Milletvekili Ali Aydınoğlu, katip üyeliği Adana Milletvekili Fatoş Gürkan üstleniyor. Komisyon üyeliklerinde Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, Manisa Milletvekilleri Erkan Akçay, Hasan Ören, Özgür Özel, Muzaffer Yurttaş, Selçuk Özdağ, Sakine Öz ve Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız bulunuyor. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

ali rıza alaboyun eynez soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda?
500

Yorumlar (1)

MAHTUN KILIC:

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri inşallah vicdanlarının sesini dinleyerek görevlerini yaparlar.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title