Haberler

İşçi Bulamayan Japon Fabrikaları Robotlara Muhtaç Kaldı

Güncelleme:

Japonya'da nüfusun hızla azalmasıyla birlikte şirketler çalıştıracak eleman bulamayınca robotlara yönelmeye başladılar.

Japonya'da hızla azalan genç nüfus ile birlikte iş gücü de azalıyor. Çalıştıracak eleman bulamayan orta ölçekli şirketler robotlara yönelmeye başlıyor. Ülkede robotlar üretim, inşaat ve otel oda servisi gibi pek çok farklı alanlarda kullanılıyor.

Bank of Japan tarafından yapılan araştırmaya göre sermayesi 100 milyon Yen (3,12 milyon Lira) ile 1 milyar Yen (31,26 milyon Lira) arasında değişen Japon şirketleri yatırımlarını yüzde 17,5 oranında artırmayı planlıyor. Bu yatırımların ne kadarının otomasyona harcandığı bilinmiyor ancak bu tarz otomasyon ekipmanı satan şirketler, siparişlerin yığılmaya başladığını söylüyor.

DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK OLABİLİR

Reuters'in haberine göre Ülkede nüfus yaşlandıkça iş gücünün azalması bir yandan kötü bir gelişme olarak görülürken öte yandan robot endüstrisinin ve otomasyonun hızlı gelişimi, ülkenin düşük üretkenliğini ayağa kaldırarak ekonomik büyümeyi artırabilir. Üstelik Japonya'nın yaşlanma problemine bulduğu bu çözüm, yaşlılıkla mücadele eden diğer ülkelere de örnek teşkil ederek, Japon robot üreticilerine yurt dışından da daha fazla talep gelmesin, sağlayabilir. Özellikle Çin ve Güney Kore'nin yakın gelecekte benzer sorunlarla karşılaşacağı düşünülüyor.

Kawasaki Ağır Sanayi Ltd. çalışanı Yasuhiko Hashimoto "Japonya'da şirketlerin yüzde 90'ından fazlası orta ve küçük ölçekli şirketlerden oluşuyor ve bu şirketlerin çoğu robot kullanmıyor. Bu şirketleri hedef alan pek çok yeni uygulama ve ürün paketi geliştiriyoruz." diyor. Bu ürünler arasında şirketin farklı amaçlar için programlanabilen 170 cm boyundaki iki kollu robotu da bulunuyor. Robot elektronik cihaz üreticilerinden ilaç şirketlerine kadar pek çok farklı sektörde kullanılabiliyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DE KULLANILIYOR

Hitachi İnşaat Makineleri de bilgisayar programlı kazı makineleri için çok daha fazla talep almaya başladıklarını ifade ediyor. GPS kullanarak santimetre hassaslığında kazı yapabilen bu araçlar, sıradan inşaat araçlarına göre kazı süresini yarıya indirebiliyor. Şirket genellikle bu tarz makineleri kiralamaya odaklanıyor.

Çok büyük şirketlerde iş gücü açıkları çalışanlara daha fazla para önererek ya da üretimi yurt dışına taşıyarak çözülebilirken orta ölçekli şirketlerde çok daha az esneklik olduğu için robotlara yönelim çok daha fazla görülüyor.

Japonya'da 1995 yılında 87 milyon kişi ile en yüksek seviyesine ulaşan çalışan nüfus o tarihten bu yana küçülmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 76 milyon kişiye kadar gerileyen rakamın 2065'te sadece 45 milyon olması bekleniyor. Ülkede 100 ila 499 çalışanı bulunan orta ölçekli şirketlerin yaklaşık 1,1 milyon eleman ihtiyacı bulunduğu ve bu rakamın son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtiliyor.

ROBOTLU OTEL

Robotlar ve iş gücü ihtiyacını azaltan araçlar sadece üretim ve inşaat sektörlerinde işe yaramıyor. Tokyo'da Disneyland yakınlarında bulunan Henn na Hotel (Garip Otel), 140 farklı robot ve yapay zeka ürününden faydalanıyor. Her odasında Tapia adında özel bir robot bulunan otel toplamda 2-3 kişi tarafından işletilebiliyor. Bu robotlar odanın içindeki işleri gerçekleştirirken bazı diğer robotlar da çantaları taşımak ya da çöpü dışarı çıkarmak için kullanılıyor.

Tapia'yı üreten MJI Co şirketi bu robotun başlangıçta evde kullanılmak üzere tasarlandığını ancak pek çok bankadan, otelden ve hastaneden Tapia'yı resepsiyonda ve müşterilerle iletişimde kullanmak için talepler gelmeye başladığını belirtiyor. Şirketler, iş gücü yetersizliği sebebiyle Tapia ile ilgilendiklerini belirtiyor.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Japonya Teknoloji Yaşam Dünya Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title