Haberler

İşadamı Taşpınar'a Yine Aynı Ceza Verilip İptal Edildi

İzmir'de Altay Spor Kulübü'nün eski başkanı ve işadamı Ahmet Taşpınar'a, kendisine ait mermer fabrikasında çalışan Hasan Toklu'nun, mermer blokların altında kalarak ölmesi nedeniyle, 'taksirle ölüme neden olma' suçundan 1 yıl 8 ay hapis verilip, denetimli serbestlik kapsamında ceza ertelendi.

İzmir'de Altay Spor Kulübü'nün eski başkanı ve işadamı Ahmet Taşpınar'a, kendisine ait mermer fabrikasında çalışan Hasan Toklu'nun, mermer blokların altında kalarak ölmesi nedeniyle, 'taksirle ölüme neden olma' suçundan 1 yıl 8 ay hapis verilip, denetimli serbestlik kapsamında ceza ertelendi. Toklu ailesinin avukatının temyiz başvurusu üzerine karar Yargıtay tarafından bozuldu. Yeniden görülen davada mahkeme aynı kararı verdi. Ölen işçinin ailesi kararı temyiz için bir kez daha Yargıtay'a başvurdu.

Olay 16 Mart 2011 tarihinde Bornova İlçesi Pınarbaşı semtindeki mermer fabrikasında meydana geldi. 48 yaşındaki Hasan Toklu, çalışma sırasında mermer blokların altında kaldı. Ağır yaralı olarak Bornova Trafik Hastanesi'ne kaldırılan Toklu, doktorların müdahalesine rağmen yaşamını yitirdi. Olay sonrasında gözaltına alınan fabrika sahibi ve Altay Spor Kulübü eski Başkanı 47 yaşındaki Ahmet Taşpınar, işlemlerin ardından sevkedildiği adliyede tutuklandı.

2 gün cezaevinde kalan Ahmet Taşpınar, avukatı Namık Kemal Marmara'nın bir üst mahkeme itirazıyla tahliye edildi. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Kadir Bakırcı, Ahmet Taşpınar hakkında, Hasan Toklu'nun taksirle ölümüne neden olduğu iddiasıyla 3 ile 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.

İzmir 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasında avukatı ile birlikte ifade veren Ahmet Taşpınar, "Benim kusurum yoktur. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istiyorum" dedi. Ölen işçinin eşi Ayşe Toklu'nun avukatı Aykut Dikencik ise sanığın cezalandırılmasını talep etti. Yargılama sonunda hakim, sanık Ahmet Taşpınar'a önce 2 yıl hapis cezası verdi. Ardından cezasını 1 yıl 8 ay'a indirip, erteledi. Ölen işçinin ailesinin avukatı Aykut Dikencik, kararın temyizi için Yargıtay'a başvurdu.

Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi sanığın cezasının ertelenmemesi gerektiğini belirterek kararı bozdu. Yargıtay'ın bozma kararının ardından, 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davaya, sanık avukatı ile ölen işçinin ailesinin avukatı Aykut Dikencik katıldı. Cumhuriyet Savcısı Ekrem Arslan, sanığın taksirle ölüme neden olma suçundan cezalandırılmasını talep etti. Ölen Hasan Toklu'nun ailesinin avukatı da sanığın cezalandırılmasını istedi.

TAZMİNAT ÖDEDİK

Sanık avukatı Namık Kemal Marmara ise, "Biz bir önceki yargılama sırasında hüküm verilmeden önce tarafımızca belirlenen özel bir bilirkişiye verdiğimiz dosyaya göre hesaplanan destekten yoksun kalma tazminat miktarına göre ödeme yaptık. Buna göre iyi niyetimizi ortaya koyduk. Ödeme öncesinde diğer taraf ve vekili ile görüştük. Makul ve gerçek zarara yakın bir miktar yerine afaki ve ödenmesi imkansız derecede bir zarar bildirildiğinden, ehil bir bilirkişiye yaptırmış olduğumuz hesaplama sonucu bulunan miktarı zarar olarak hükümden önce ödedik. Bu nedenle bozma kararı çerçevesinde müvekkil lehine hüküm kurulmasını talep ediyoruz. Ayrıca hukuk davasında yaptırılacak bir bilirkişi incelemesi netecesinde bulunacak fazla bir miktarı ilave olarak ödemeye de hazırız" dedi.

Hakim Süleyman Çekilmez, sanık Ahmet Taşpınar'a 'taksirle ölüme neden olma' suçundan yine önce 2 yıl hapis cezası verdi. Duruşmalardaki iyi hali nedeniyle cezasını 1 yıl 8 ay'a indirip, denetimin serbestlik hükümlerine göre erteledi.

İŞ GÜVENLİĞİNE ZARAR VERİYOR

Acılı ailenin avukatı Aykut Dikincek, verilen kararın temyizi için yeniden Yargıtay'a başvurdu. Dikencik, temyiz dilekçesinde, "Ülkemizde son zamanlarda elim işçi kazalarıyla birçok işçi hayatını kaybetmekte, fakat sorumluların adalete uygun olarak cezalandırılmamaları toplum vicdanını yaralamaktadır. Her geçen saat artan işçi ölümlerine rağmen sorumluların hakkaniyete aykırı olarak elini kolunu sallayarak gezmeleri kabul edilemez hale gelmiştir. Bu tür kararlar sebebiyle ülkemizde her geçen gün artan iş kazalarının önüne geçmek mümkün olmadığı gibi bilakis bu kararlar işverenleri cesaretlendirmekte, işvererenler de özgürlüğü kısatlayıcı cezalar çıkmayacağı düşüncesi hakim olmaktadır. Bu da ülkede uygulanmak istenen iş sağlığı ve güvenliği politikasına büyük zararlar vermektedir" dedi.

Ayrıca Ahmet Taşpınar hakkında maddi ve manevi 100 bin liralık tazminat istemiyle açılan dava henüz sonuçlanmadı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Taşpınar Hasan Toklu Yargıtay İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title