Haberler

İş Yerinde Değer Verilenin, Verimliliği Artıyor

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, iş yerindeki tatmin için ücret faktörünün tek başına yeterli olmadığını söyledi.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, iş yerindeki tatmin için ücret faktörünün tek başına yeterli olmadığını söyledi. Yalçın, "Para önemlidir ancak tek başına iş tatmini için yeterli değildir" dedi.

Prof. Dr. Azmi Yalçın, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı'nın, sanayicilere eğitim desteğine yönelik faaliyetleri kapsamındaki, "İş Hayatında Tutumlar ve İş Tatmini" konulu seminerde konuştu. Prof. Dr. Yalçın, yapılan araştırmaların, paranın, iş yerinde tatmini tek başına sağlamadığını ortaya koyduğunu söyledi.

Araştırma sonuçlarından örnekler veren Prof. Dr. Yalçın, "İş yaşamında paranın yeri konusunda, ABD'de yapılan bir araştırma, yıllık 40 bin dolardan fazla geliri olanlarda ücret/iş tatmini ilişkisinin neredeyse kaybolduğu sonucunu göstermiştir. Para mutluluk getirebilir ama iş tatmini için tek başına yeterli bir neden değildir" diye konuştu.

"BAĞLILIK PERFORMANS ARTIRIR"

Prof. Dr. Azmi Yalçın, yüksek düzeyde işe sarılma ve psikolojik güçlendirmenin, iş performansıyla pozitif ilişkili olduğunu da vurguladı. Yalçın, "Performansla, örgütsel bağlılık (firmaya/kuruma bağlılık) arasında ilişki bulunur. Bu özellik, yeni çalışanlarda ise daha belirgin görülür. Yapılan çalışmalarda bir önemli sonuç da, örgüte/firmaya bağlılığın yerine giderek mesleki bağlılığın daha ön plana çıktığının görülmesidir" ifadelerini kullandı.

İş tatmini yüksek çalışanların daha üretken olduklarını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "Daha üretken çalışanların da iş tatminleri daha yüksektir. Bu ikisi arasındaki ilişki pek çok araştırmayla test edilmiştir. İş tatmininin yüksekliği algılanan adalet ile birlikte, örgütsel vatandaşlık davranışını da olumlu yönde tetikler. Tatmin olmuş çalışanların kuruluşları hakkında olumlu konuşmaları, başkalarına yardım etmeleri ve işlerinde normal beklentilerin ötesine geçmeleri daha muhtemeldir" dedi.

"BANA DEĞER VERİYOR" ALGISI

Prof. Dr. Azmi Yalçın, iş yerinde yöneticilerinin takdir ve beğenisini kazandığını hissetmenin de çalışma verimini doğrudan etkilediğini kaydetti. Yalçın, iş tutumları arasında yer alan "Örgütsel destek algısının", çalışanların "örgütlerinin onlara değer verdiğine inandıklarında ve amirlerinin onları desteklediklerini hissettiklerinde" yükseldiğini, bunun da performans artışıyla sonuçlandığına dikkati çekti.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, katılımcıların ilgiyle takip ettikleri seminerde yöneticilere de "Yöneticiler iş tatminini artırmak ve olumlu iş tutumları oluşturmak için çabalamalıdır. İşin içsel tarafına eğilmeli ve daha ilgi çekici mücadeleye açık hale gelmesini sağlamalıdırlar" tavsiyelerinde bulundu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Çukurova Üniversitesi Hacı Sabancı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title