Haberler

İş Güvenliği Uzmanı Güneş: "İş Yerleri 14 Aylık Ceza ile Karşı Karşıya"

Türkiye’de son zamanlarda çıkan kanunlarla İş Güvenliği konusunda önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Güneşler Akademi ortaklarından A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Serkan Güneş, iş yerlerinin neredeyse tamamının kanunun zorunluluklarından bihaber olduklarını, bu nedenle yüklü cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti.

Türkiye'de son zamanlarda çıkan kanunlarla İş Güvenliği konusunda önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Güneşler Akademi ortaklarından A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Serkan Güneş, iş yerlerinin neredeyse tamamının kanunun zorunluluklarından bihaber olduklarını, bu nedenle yüklü cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti.

Türkiye'de İş Güvenliği konusunda özellikle son yıllarda arka arkaya çeşitli yasalar, yönetmelikler ve tebliğler çıktığını belirten Güneşler Akademi ortaklarından A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Serkan Güneş, "İşyerlerine bazı yükümlülükler ve uymayana da cezalar geldi. Cezalardan bir kısmı, her ay itibariyle işliyor. Öyle ki Şubat ayında kesilecek ceza, birçok işletmenin sermayesinden de fazla. İşletme sahipleri bu kadar mevzuata hakim olmayabilir. Fakat kanunları bilmemek mazeret değil" dedi.

İşçi çalıştıran tüm iş yerlerinin Ocak 2013 itibariyle risk değerlendirmesi yaptırmak zorunda olduğunu kaydeden Serkan Güneş, risk değerlendirmesi yaptırmayanlara ilk ay için 3 bin 361 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için 5 bin 42 TL idari para cezası kesileceğini ifade etti. Firmaların, 14 aylık ceza ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Güneş, risk değerlendirmelerinin en kısa sürede yaptırılması gerektiğini belirtti.

Güneş, "50 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmelerde 1 Ocak 2013'de; 50'nin altında işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli işletmelerde 1 Ocak 2014'den itibaren; 50'nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işletmelerde ise 1 Temmuz 2016'dan itibaren, iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, diğer sağlık personeli istihdam edilmesi gerekiyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun'dur. Amacı iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık- güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası TBMM'de 20.06.2012 tarihinde kabul edilmiştir. Kanunun bazı maddeleri 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bazı maddeleri 01.07.2013 tarihinde, bazı maddeleri ise 01.07.2014 tarihinde yürürlüğe girecektir" ifadelerini kullandı.

"HER AY İTİBARİYLE 14 BİN TL İDARİ PARA CEZASI KESİLİR"

İş Güvenliği Kanunu'nda iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca destek sağlandığını sözlerine ekleyen Serkan Güneş, "Bu destekten 10'dan az çalışanı olan ve tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri faydalanabilir. Çok tehlikeli iş yerlerinde işçi başına 17 TL, tehlikeli iş yerlerinde işçi başına 15 TL destek sağlanır. Bu destek üçer aylık dönemler halinde SGK tarafından ödenir. Kuşkusuz bu para yeterli değil, aşan kısmı işveren ödeyecektir. Doktor, uzman ve hemşire istihdam edilmemesi veya istihdam edenlerden hizmet alınmaması durumunda her ay itibariyle 14 bin TL idari para cezası kesilir. Yaklaşık 13 milyon işçiye eğitim verilmesi gerekiyor. Aksi halde, çalışan her işçi için bin 120 TL idari para cezası kesilir. İş yerinde, acil durum planı hazırlanması ve tatbikatı gerekiyor. Aksi halde, tespit edilen her ay için bin 120 TL cezası var" dedi.

İş Güvenliği konusunda Çerkezköy ve bölgedeki işletmelere hizmet vermek amacıyla kurulan Güneşler Akademi Gazi Osman Paşa Mahallesi Atatürk Caddesi Bekler İş Merkezi'nde hizmet vermeye başladı. Güneşler Akademi, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Serkan Güneş, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Faik Görür, İş yeri Hekimi İsmet Başaran ve Hemşire Semahat Kılınç Altay'dan oluşan kadrosuyla bölgedeki işletmelere İş Güvenliği hizmeti verecek. Güneşler Akademi ortaklarından Serkan Güneş, ilçedeki işletmelerin tehlike sınıflarını guneslerakademiosgb.com adresinden öğrenebileceklerini sözlerine ekledi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güneşler Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title