Haberler

İş Güvenliği Eğitim Kurumları Eksikliklerini Üç Ay İçinde Tamamlayacak

İşveren, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı niteliklerine sahip çalışanı, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alarak iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirecek.

İşveren, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı niteliklerine sahip çalışanı, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alarak iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirecek. İş güvenliği uzmanları, görevlerini yerine getirmek için diğer işyerlerinden; az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika, tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına ayda en az 8 dakika, çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 12 dakika görev yapacak. Bugüne kadar iş güvenliği uzmanlarının ve diğer sağlık personelinin eğitimlerini vermek üzere kurulan eğitim kurumları üç ay içinde eksikliklerini tamamlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığ'nın İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de Yayımlandı. Buna göre iş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik eleman olarak tanımlandı. Komisyon, "Bakan veya Bakanlık Müsteşarı tarafından belirlenecek bir yetkilinin başkanlığında İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığından seçilecek üyeler ile gerek görüldüğünde üniversitelerin tıp, hukuk, eğitim, mühendislik ve iletişim fakültelerinden seçilecek öğretim üyelerinden oluşan Komisyon" olarak ifade edildi.

Teknik eleman ise "Teknik öğretmenler, fizikçi kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin meslek yüksekokullarının iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları" olarak tanımlandı.

-İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI GÖREVLENDİRME-

İşveren, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı niteliklerine sahip çalışanı, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısını dikkate alarak iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirecek. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu yükümlülüğünü ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden veya yetkilendirilmiş toplum sağlığı merkezlerinden hizmet alarak yerine getirebilecek.

"Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması halinde, bu yükümlülüğünü ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir" hükmü ise yürürlükten kaldırıldı.

-İŞ GÜVENLİ UZMANLARININ ÇALIŞMA SÜRELERİ-

İş güvenliği uzmanları, bu yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirmek için diğer işyerlerinden; az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika, tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına ayda en az 8 dakika, çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 12 dakika görev yapacak.

Az tehlikeli sınıfta yer alan 2000 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 2000 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek. Çalışan sayısının 2000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak belirlenen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilecek.

Tehlikeli sınıfta yer alan bin 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her bin 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek. Çalışan sayısının bin 500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilecek.

Çok tehlikeli sınıfta yer alan bin ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her bin çalışan için tam gün çalışacak en az bir iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek. Çalışan sayısının bin sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan çalışan sayısı göz önünde bulundurularak birinci fıkrada belirtilen kriterlere uygun yeteri kadar iş güvenliği uzmanı ek olarak görevlendirilecek.

Birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapıldığı takdirde bu işyerleri arasında yolda geçen süreler haftalık kanuni çalışma süresinden sayılmayacak.

-YENİLEME EĞİTİMİ-

Yenileme eğitim programlarının süresi iş güvenliği uzmanlığı belgesi sahibi olanlar için 30 saatten az, diğer sağlık personeli belgesi sahibi olanlar için 18 saatten az olamayacak. Bu programlar, yüz yüze eğitim şeklinde uygulanır ve programın içeriği ile programda görevli eğiticilerin nitelikleri Komisyonca belirlenecek. Yenileme eğitiminin tamamına katılım zorunlu olacak. Katılım zorunluluğuna aykırılığın tespiti halinde kişi hakkında vize işlemi tamamlanmış olsa dahi belgesi geçersiz sayılarak vize işlemi iptal edilecek.

Eğitim alma şartı aranmaksızın sınavlara katılım hakkı tanınanlar, bu haklarını en fazla iki defada kullanabilecek.

-"SINIFLAR ARASI YÜKSELME"-

"C" sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan başvurdukları tarihte adlarına bin 500 gün prim ödenenler, "B" sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına; başvurdukları tarihte adlarına 3 bin gün prim ödenenler, "A" sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına girmeye hak kazanacak.

"B" sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan; başvurdukları tarihte adlarına bin 800 gün prim ödenenler, "A" sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına girebilecek.

Bu kapsamda sayılanlar, yapılacak sınavda başarılı olamadıkları takdirde sahip oldukları belge ile çalışmaya devam edecek. 15 Ağustos 2009 tarihinden sonra Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından eğitim alıp sınav hakkını kaybedenler, bu maddenin yayım tarihi itibariyle 1 yıl içinde ilgili sınavlara katılabilecek.

-EĞİTİM KURUMLARINI UYUMLAŞTIRMA-

Bugüne kadar İş güvenliği uzmanlarının ve diğer sağlık personelinin eğitimlerini vermek üzere kurulmuş bulunan eğitim kurumları üç ay içinde eksikliklerini tamamlayacak.

Yönetmelik ile "İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitim Kurumu Günlük Katılımcı Devam Çizelgesi"nde değişiklik yapıldı. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title