Haberler

İş Dünyasının Önde Gelenleri 'Kadının İşgücüne Katılımı'nı Konuştu

İş dünyasının önde gelenleri ’Kadının İşgücüne katılımı’ panelinde buluştu.

İş dünyasının önde gelenleri 'Kadının İşgücüne katılımı' panelinde buluştu.

McKinsey & Company ve TÜSİAD TÜSİAD iş birliğiyle gerçekleştirilen "Women Matter' araştırması sonuçları açıklandı. Sonuçların değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen panelde Türk iş dünyasının önde gelen iş insanları biraraya geldi. Panele, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan Coqui, KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, Eczacıbaşı Topluluğu Sağlık Grubu Başkanı Elif Çelik, Üniversite Öğrencisi Gül Hira Nur Turhan, Egon Zehnder İstanbul Ofis Lideri Murat Yeşildere, TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger, McKinsey & Company Kıdemli Ortak ve Türkiye Ülke Direktörü Özgür Tanrıkulu, ING Bank Türkiye CEO'su Pınar Abay, Doğuş Yayın Grubu Dergiler Grup Başkanı Seda Domaniç katıldı.

"Kadınlar daha sistemsel düşünür"

Panelde söz alan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, kadınların erkeklere göre daha sistemsel bir bakış açısına sahip olduğunu belirterek "Erkeklerin hepimiz biliyoruz ki sorunlara daha odaklı yaklaşması bir avantaj iken bunu tamamlayacak şekilde kadınların daha sistemsel bir bakış açısına sahip olduğunu biliyoruz. İş birliğine olan yatkınlık çok önemli erkeklerin geçmişten gelen silo olarak iş yapma alışkanlıklarının yanında yeni iş yaşamında kadınların çok daha fazla network ve takım kurma gibi özellikler bakımında öne çıktığını görüyoruz" dedi.

"Bu problem hiç bir zaman çözülmeyecek"

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, kadının işgücüne katılımında yaşanan problemlerinin çözülmesinin zor olduğunu söyleyerek "Bu problem hiç bir zaman çözülmeyecek ama bu kadar kötü olmaması gerekir. Karamsar değilim gerçekçiyim. Biz Koç Topluluğu olarak bu konuya baş koyduk yolculuğa çıktık. Uzun bir yolumuz var. Kendi rakamlarımıza baktığımızda daha yolun başındayız ama iyi yoldayız. Bunun iki nedeni var. Bir tanesi ülkemiz açısından ikincisi de Koç Topluluğu açısından" diye konuştu.

İş hayatında hem kadına hem erkeğe doğum izninde esnek olunması gerektiğinin altını çizen Ali Koç, "Şirketlerimizin iş ortamları çok daha esnek hem kadın hem erken için. Sadece kadın için değil. Doğum konusu söz konusu ise hem kadına hemde erkeklere esneklik gerekiyor. Türkiye'deki kadınların sadece yüzde 33'ünün banka hesabı varmış" dedi.

"Kadının girişimci olması lazım"

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur ise kadınların girişimci olmasının gerekliliği yönünde görüş bildirerek "Bir kadının başkası için bir kurumda çalışması değil de bir girişimci olması belki de asıl çözüm burada yatıyor. Çünkü patronun gideceği bir yer yok. Patronun kimse bir yere gönderemiyor. Üniversiteden yüzde 50 - 50 mezun olunuyor. Ne oluyor da erkekler girişimci oluyor kadınların girişimcilik oranları çok daha düşük. Yani erkek olduğu için onlara daha rahat mı finansman bulunuyor. Bunun böyle olduğunu zannetmiyorum" şeklinde konuştu.

"'İşte Kreş' diyeceğiz"

TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger de İşte Kreş uygulamasından bahsetti. Ger, "7 yıllık bir sürenin sonunda kreş yatırımı 6. bölge teşviğini alan ve Türkiye'de 5 yıl için gelir ve kurumlar vergisinden muaf hale getirildi. Bir ikinci yasal düzenlemeyle ilgili de çalışıyoruz. Gelecek senenin başında çalışma hayatında kadını tutmak için 'İşte Kreş' diyeceğiz" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Koç Holding Türkiye Ali Koç Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title