Haberler

İş Dünyası Bunaldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, petrol fiyatlarındaki düşüş, enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye için çok olumlu bir gelişme olmasına karşın, bu düşüşün ekonomiye yansıtılamamasından yakınarak, “Siyasetin tüm bu konuları ikinci, üçüncü hatta dördüncü plana atmasının bedelini ödüyoruz” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, petrol fiyatlarındaki düşüş, enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye için çok olumlu bir gelişme olmasına karşın, bu düşüşün ekonomiye yansıtılamamasından yakınarak, "Siyasetin tüm bu konuları ikinci, üçüncü hatta dördüncü plana atmasının bedelini ödüyoruz" dedi.

Türkiye'de son aylarda yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerle ülkeyi çevreleyen ateş çemberi ve küresel ekonomideki olumsuzluklar iş dünyasını bunalttı. Ekonomik ve siyasi alanda yaşananların, Türkiye'de uzun süredir istikrar adına yaşanan olumlu etkileri ve kazanımları tükettiğini söyleyen MTSO Başkanı Aşut, genç işsizler konusunda yetkilileri, dünyadaki ekonomik gidişat konusunda ise işadamlarını uyardı.

MTSO Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Mahmut Arslan başkanlığında yapıldı. MTSO Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan MTSO Başkanı Aşut, son dönemde Türkiye'de siyasi ve ekonomik anlamda bunaltıcı aylar yaşadıklarını ve yaşamaya devam ettiklerini vurguladı. Aşut, "Bir yandan koalisyon gündeminin ekonomiyi ikinci plana atmasının getirdiği sıkıntılar, bir yandan çevremizdeki ateş çemberinin ülke içine yansıyan huzursuzlukları, bir yandan ekonomideki olumsuz küresel gelişmelerin ekonomimize yansımaları, uzun süredir istikrar adına yaşadığımız olumlu etkileri ve kazanımları tüketti" diye konuştu.

"PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜ EKONOMİMİZE YANSITAMADIK"

İş dünyasının bir taraftan küresel ekonominin sıkıntılarını yaşarken, bir taraftan da bazı olumlu gelişmelerden yeterince yararlanamadığının altını çizen Aşut, "Emtia fiyatları, petrol fiyatları düşüyor. Enerji anlamında dışa bağımlı bir ülke olarak bu bizim için çok olumlu bir gelişme ama bunu ekonomimize ne yazık ki, olumlu anlamda yansıtamadık. Siyasetin tüm bu konuları ikinci, üçüncü hatta dördüncü plana atmasının bedelini ödüyoruz" ifadelerini kullandı.

Büyüme felsefesi ihracata dayalı bir ülke için üretememenin ve ihracat yapamamanın ölüm fermanını imzalamak anlamına geldiğine dikkat çeken Aşut, bu anlamda işadamlarını 2016 yılında yatırımlarında dikkatli olmaya, ayağını yorganına göre uzatmaya ve sürekli yenilikçiliğin, ar-ge'nin peşinde koşarak, durmaksızın yeni pazarlar aramaya çağırdı. Ekonomideki sıkıntılı dönemlerin aslında iş dünyasının kendisine çeki düzen verme günleri olduğunu vurgulayan Aşut, "Eğitimlerle kendimizi ve çalışanlarımızı geleceğe hazırlama günleridir. Çünkü hiçbir sıkıntı sonsuza kadar sürmez ama o gün geldiğinde de şans her zaman hazır olana gülecektir. Bunu da unutmamamız gerekir" şeklinde konuştu.

"GENÇ İŞSİZLERİ ÜRETEN, ÇALIŞAN HALE GETİREMEZSEK OLAĞANÜSTÜ BİR TEHLİKEYE VE TEHDİDE DÖNÜŞÜR"

Konuşmasında genç işsizlik ve kadınların ekonomiye dahil edilmemelerinin oluşturacağı olumsuzluklara da değinen Aşut, Türkiye ihracatının son aylarda sürekli düştüğünün, işsizliğin ise hala tek hanelere inemediğinin altını çizdi. Daha vahim olanın ise genç işsizlik oranının yüzde 20'lerde seyretmesi olduğunu dile getiren Aşut, şöyle devam etti:

"Nüfusunun yarısı 30 yaş altı olan bir ülke için bunun ne demek olduğunu sanırım hepimiz anlıyoruz. Genç nüfusa sahip olmanın potansiyelleri ile övünmek yerine, bu potansiyeli üreten, çalışan, ülke zenginliğine katkı koyan hale getirmeye çalışmalıyız. Aksi takdirde bu muhteşem potansiyel olağanüstü bir tehlikeye ve tehdide dönüşür."

En az genç işsizlik kadar önemli bir sorunun da kadınların ekonomiye dahil edilememesi olduğuna işaret eden Aşut, gelişmiş ülkelerde kadınlar ekonomide yüzde 60 oranında yer alırken, Türkiye'de bu oranın yüzde 25'te kaldığına dikkat çekti. "Üretimde, girişimcilikte, çalışma hayatının her alanında kadınları yok sayan bir ülke durumundayız" diyen Aşut, şunları söyledi:

"Nüfusunun yarısını yok sayan bir ülke ne ekonomide ne sosyal gelişmişlikte hedeflerine ulaşabilir. Bundan dolayı kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapan projelerimizle bu soruna en çok eğilen Oda olduk. Gerek personel yapılanmamızda kadınların gücünü kullanan bir Oda olarak gerek kadın girişimciler kurulumuzla yaptığımız ortak çalışmalarla gerekse kadınlarımızın meslek edinmesinden sosyal yaşamda daha saygın bir şekilde ayakta durmasını sağlayacak merkezlere yaptığımız katkılarla MTSO olarak her zaman duyarlı olduk, bir adım önde olduk. Elbette bu çabalar ülke çapında, koordine bir şekilde olursa etkili olur. Ancak ne olursa olsun, Mersin Olarak, MTSO olarak biz üzerimize düşeni, kendi insanımız için yapmaya devam edeceğiz." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Şerafettin Aşut Mahmut Arslan Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title