Haberler

İrlanda'dan İngiltere'ye Tarihi Ziyaret

Güncelleme:

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, tarihi İngiltere ziyaretinde resmi temaslarına kraliyet ailesinin mensuplarıyla görüşerek başladı.

Higgins ve eşi, İngiltere kraliyet tahtının birinci sıradaki varisi Galler Prensi Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla ile İrlanda'nın Londra Büyükelçiliği'nde bir araya geldi.

İrlanda Cumhurbaşkanı, İngiltere ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu belirtmiş ancak Kuzey İrlanda'da barışın kalıcı olması için daha fazla çalışılması gerektiğini dile getirmişti.

Kraliyetin resmi konutlarından Windsor Kalesi'nde ağırlanan Higgins'in bugün ayrıca Westminster Abbey'de meçhul asker anıtına çelenk bırakması ve İngiliz parlamentosunun her iki kanadına hitap etmesi bekleniyor.

Resmi yemeğe IRA'nın eski lideri de katılacak -

Ziyaret dolayısıyla İngiltere Kraliçe 2. Elizabeth tarafından bugün verilecek resmi yemeğe katılacak isimler arasında İngiltere'nin uzun yıllar boyunca mücadele ettiği İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA'nın eski liderlerinden ve mevcut Kuzey İrlanda yönetimi Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness de bulunuyor.

Ziyaret, İrlanda'dan Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması nedeniyle önem taşıyor. Higgins'e, İrlanda Başbakanı Enda Kenny ve Dışişleri Bakanı Eamon Gilmore da eşlik ediyor.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth de 2011 yılında İrlanda'ya resmi ziyarette bulunmuş ve İrlanda'nın bağımsız bir ülke olarak dünya sahnesine çıkmasının ardından bu ülkeye giden ilk İngiliz monarkı olmuştu. Kimi grupların protesto gösterilerine rağmen Kraliçe 2. Elizabeth, samimi tavırları ve özellikle ülkeye gelişi sırasında İrlanda'nın milli rengi olarak bilinen yeşil renkte bir kıyafet tercih etmesiyle sempati toplamıştı.

İki ülke arasındaki ilişkiler yıllar sürecek sorunlu bir döneme girmeden önce İrlanda'yı İngiliz kraliyetinden en son 1911'de Kral 5. George ziyaret etmişti. İrlanda Başbakanı Kenny, Kraliçe'nin Dublin ziyaretinin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin "altın döneminde" olduğunu söylemişti.

Birleşik Krallık ve İrlanda arasındaki barış süreci, 1998'de imzalanan Hayırlı Cuma (Good Friday) anlaşmasıyla başlamıştı. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel

Michael Higgins Kuzey İrlanda Galler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title