Haberler

IRCICA, Bakü'de kültürel çeşitliliğe vurgu yaptı

Güncelleme:

BM Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu 25-27 Nisan günü tarihlerinde Bakü'de toplandı.


IRCICA, Bakü'de gerçekleşen BM Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu sırasında düzenlediği oturumda, toplumlar arasında kültür çeşitliliğine saygının da ötesinde çok kültürlülük zihniyetinin yerleşmesinin önemini vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in konuşmasıyla açılan forumda tüm dünyadan devlet ve hükümet yetkilileri, kültür ve eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri çeşitli konu ve kapsamlarla düzenlenen oturumlarda barış, uluslararası ilişkiler ve kültürel kalkınma konularındaki güncel meseleleri ele aldı.


Oturum düzenlendi


56 üye ülkesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'daki kültür araştırmaları merkezi IRCICA, BM Medeniyetler İttifakı'nın 7. Küresel Forumunun üçüncü günü olan 27 Nisan'da "Şiddet eğilimli fanatizme karşı çok kültürlü perspektiflerin geliştirilmesi" başlıklı bir oturum düzenledi. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren'in konuşmasıyla açılan oturumda İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Iyad Amin Madani'nin mesajı da okundu. Oturumda konuşma yapan uzmanlar arasında Birleşmiş Milletler Irkçılık, Ayrımcılık, İnsan Düşmanlığı ve Bunlara Bağlı Hoşgörüsüzlük Özel Raportörü, Viyana'daki Kral Faysal Dinlerarası ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi Danışmanı, Astana'daki Uluslararası Türk Akademisi Başkanı ve Baku'deki Türk Dünyası Kültür ve Mirası Kurumu Başkanı bulundu.


Çok kültürlülük zihniyetine vurgu yapıldı


Oturumda şiddet ve terörün önlenmesi için farklı din, dil ve kültürlere sahip toplumların birbirlerine saygının da ötesinde bu çeşitliliği korumak ve birbirleriyle etkileşim içinde hem birbirlerinden kültürel bakımdan yararlanmak, hem de ortak meseleler üzerinde işbirliği yapmak şeklinde bir çokkültürlülüğü benimsemeleri amacına vurgu yapıldı. Bu amaca ulaşmak için de geleceğe yönelik olarak sosyal bilimlerde, medya ve eğitim alanlarında ne gibi tedbirlerin alınabileceği konusunda düşünce ve tecrübe alışverişinde bulunuldu.

IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren IRCICA'nın bu amaca hizmet eden faaliyetlerinden örnekler verdi; bunlar arasında İslam kültür mirasının ve değişik kültürlerin içiçe yaşaması sonucu oluşan karma mirasın incelenmesi, korunması ve restorasyonu üzerine düzenlediği eğitim programlarına tüm dünyadan katılan genç profesyonellerin kültürlerarası ilişkileri ve karşılıklı bilgilenmeleri somut olarak gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, İttifaka üye ülkelerin ve uluslararası kuruluşların oluşturduğu ve İttifakın faaliyetleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunan Dostlar Grubu toplantısında bir konuşma yaptı. Konuşmasında İttifakın faaliyetlerinin gerçek sonuçlarını ve etkilerini değerlendirmek amacıyla istatistik ve niteliksel göstergelerin ve kriterlerin belirlenmesinin yararlı olacağını belirtti. Ayrıca İttifakın forumları sırasında daha çok sayıda ve konuda oturumların düzenlenmesinin faydalı olacağına işaret etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Birleşmiş Milletler Bakü Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title