Haberler

İranlılar Maltepe'ye Çıkarma Yaptı

Maltepe Belediyesi ile Tahran’ın 22. Bölge Belediyesi arasında, karşılıklı dostluk ve işbirliği anlaşması imzalandı.

Maltepe Belediyesi ile Tahran'ın 22. Bölge Belediyesi arasında, karşılıklı dostluk ve işbirliği anlaşması imzalandı. İmza töreninde konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Dünya halkları için başka bir gelecek mümkün. Bunu yerel yönetimler sağlayabilir. Diplomatik sorunlar yaşanabilir, ancak halkların kardeşliği hiçbir zaman bitmeyecektir" dedi.

Çin'den Almanya'ya, Sırbistan'dan Bosna Hersek'e kadar birçok ülke kentiyle kardeş şehir anlaşmaları imzalayan Maltepe Belediyesi, kardeşleri arasına Tahran'ın 22. Bölge Belediyesi'ni de ekledi. Bu kapsamda düzenlenen imza törenine Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın yanı sıra, Tahran 22. Bölge Belediye Başkanı Qasem Molaei, Tahran Belediyesi Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Goshtasb Mozafari, Tahran 22. Bölge Belediye Başkan Yardımcısı Jafar Mirzaei ve Tahran 22. Bölge 9. Alan Yöneticisi Behraam Shakoori ile Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Melih Morsünbül katıldı. İmza töreni öncesinde düzenlenen toplantıda İran ile tarihi dostluğun önemine dikkat çeken Başkan Ali Kılıç, "Son yıllarda özellikle dost ve komşu ülke İran ile İstanbul ve nihayetinde Maltepemiz arasında, karşılıklı dostluk ve işbirliği gelişiyor. Emperyalist ülkelerin yıllarca İran'a uyguladığı ambargoya İran'ın, İranlıların nasıl onurluca direndiğini çok iyi biliyoruz ve sizleri takdir ediyoruz" dedi.

"BAŞKA BİR GELECEK MÜMKÜN"

İran'ın köklü bir medeniyete sahip olduğunu belirten Kılıç, "İran ile tarih, kültür, medeniyet ve inanç yönünden bir bütünüz. Yerel yönetimlerin bu ölçekte geliştirebileceği bir ilişki, iki tarafın uluslarına da, yönetimlerine de ve hatta giderek tüm dünyaya da örnek olacaktır. Dünya halkları için başka bir gelecek mümkün. Bunu yerel yönetimler sağlayabilir. Diplomatik sorunlar yaşanabilir ancak halkların kardeşliği hiçbir zaman bitmeyecektir Biz bu ilişkinin gelişmesi adına, İran'da oğlunun katilini affederek, onu idam sehpasından alan Samarah Ali Nezhad'a 'yılın annesi' ödülünü verdik. Bu çok önemli bir adımdı. Bu adımın sosyal, kültürel, ekonomik alanlar ile turizm alanında sürdürülmesini ümit ediyoruz. Bu anlamda imzalayacağımız bu protokolün, herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ayrıca sizleri ilkini bu yıl düzenleyeceğimiz Maltepe Film Festivali'ne ve göçmenlerle göçmen sorunları konusunda 21-23 Eylül 2016 tarihleri arasında ilçemizde düzenleyeceğimiz konferansa davet ediyorum" diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

İran heyeti adına konuşan Tahran 22. Bölge Belediye Başkanı Qasem Molaei ve Tahran Belediyesi Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Goshtasb Mozafari de, Maltepe'de olmaktan gurur duyduklarını belirtip, şunları söyledi:

"Tahran Belediyesi, Maltepe ile sosyal, kültürel ve turistik anlamda işbirliği yapmak istiyor. Basra Körfezi şeridi adıyla bir alan oluşturduk ve ambargo döneminde bu alanda yaptığımız çalışmalarla ayakta kalabildik. Bu çalışmamızı görmeniz ve karşılıklı işbirliğini geliştirmek anlamında sizleri ülkemize davet ediyoruz. Geçmişi ve geleceği ile sizinle ilişkimiz bizi mutlu ediyor. Türkiye'nin 2 büyük şehri olan İstanbul ve Ankara ile çok sıkı temaslarımız var ve ayrıca bu yıl Gaziantep'te ekim ayında Asya Ülkeleri Belediyeler Birliği'ni topluyoruz. Bu birliğe sizin de katılmanızı arzu ederiz. İranlı anneye verdiğiniz ödülü halkların kardeşliği adına çok önemsiyoruz. Zaten ilçenizi ve Türkiye'yi gezdiğimizde, birbirimize çok benzediğimizi gördük."

Konuşmalar sonrası iki belediye arasında kardeşlik protokolü imzalanırken, Başkan Ali Kılıç konuklarına, Maltepeli kadınların el emeği göz nuru olan vazolardan hediye etti. İranlı heyet de, Kılıç'a ülkelerinin ince işçiliğini yansıtan doğal renklerle boyanmış el yapımı bir tabak ve Tahran'ı anlatan bir kitap takdim etti. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Maltepe Belediyesi Ali Kılıç Tahran İran Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title