Haberler

İranlı Komutan'dan "Suriye Açıklamaları"

İran "Kudüs Kuvvetleri" Komutanı Korgeneral Süleymani: "Suriye’de tüm dünya İran’a karşı birleşti" "Şii hilali, sadece siyasi değil, aynı zamanda ekonomik bir hilaldir" "Dünyanın en önemli ekonomi gündemi petroldür"

İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani, " Suriye'de tüm dünyanın İran'a karşı birleştiğini" iddia etti.

Fars News'te yer alan habere göre, Süleymani, Kerman kentinde devrimin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, İslam aleminin uzun yıllar, işgalci batı ve emperyalist güçler karşısında gerilediğini, bu durumun Ayetullah Humeyni'nin İran'da yönetime gelinceye kadar devam ettiğini savundu.

Hz. Ali'nin vefatından sonra, İslam aleminde uzun yıllar Emevi, Abbasi ve Osmanlı devletinin hüküm sürdüğüne değinen Süleymani, bu devletlerin hiçbirinde "Şia'nın varlığını ortaya koymaya cesaret edemediğini" öne sürdü.

Yakın bir zamana kadar Şia'nın "siyasi otorite temsiliyeti"nin bulunmadığını dile getiren Süleymani, Humeyni'nin "İran İslam Cumhuriyeti"ni kurarak, Şia aleminin siyasi otoritesini kurduğunu ifade etti.

Bugünki İran rejimini öven Süleymani, "Bu ülkenin gururu, nüfusunun yüzde 92'sinin Şia olmasıdır" ifadesini kullandı.

İran'daki dini otoritenin önemini savunan Süleymani, "Irak'ı Amerika'nın lokması olmaktan kurtaran bu otoriteydi. Bu otorite olmasaydı Irak'taki Şialar kimden yardım alacaktı" görüşünü dile getirdi.

"Şii hilali, sadece siyasi değil"

Şiiliğin İran devletinin desteğiyle güçlendiğini ifade eden Süleymani, "Şii hilali, sadece siyasi bir hilal değil, aynı zamanda ekonomik bir hilaldir. ve dünyanın en önemli ekonomi gündemi petroldür" dedi.

İran, Suudi Arabistan ve Irak'ın dünyada en çok petrol rezervi bulunan ülkeler olduğunu ifade eden Süleymani, dünya petrol rezervinin yüzde 70'inin bu ülkelerdeki Şii nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde olduğunu iddia etti.

"Şia siyasi temsiliyet makamı"nın, İran'a bölgede "etnik bir güç" kattığını savunan Süleymani, "İran olmasaydı bu etnik Şia birlikteliği sağlanamayacaktı" şeklinde konuştu.

Suriye'nin siyasi çekişmelerin yaşandığı bir zemin olduğunu dile getiren Süleymani, "Bazıları bize 'Esed gitsin yerine başkası gelsin, Esed'in öldüğünü ve yerine başkasının geldiğini farz edin' diyorlar. Neden Amerika, siyonist rejim, Türkiye ve Arabistan bu kişinin Suriye'den gitmesi konusunda bu kadar ısrar ediyor. İşte ben burada tarihdeki 'Haricileri' görüyorum" ifadesini kullandı.

Hz. Ali ve Muaviye arasında yaşanan Sıffin savaşına değinen Süleymani, "Muaviye'nin ordusunda 4 bin Kur'an hafızı olmasına rağmen, Emir el-Mü'minin, Muaviye'nin askerleriyle savaştı. Şimdi aynı olayı Suriye'de görüyoruz" dedi. Kasım Süleymani, "Tüm dünya ülkeleri, Suriye'de İran'a karşı birleşti" iddiasında bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Kudüs İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title