Haberler

İranlı 2 Casus, Türkiye'den Komutan Kaçıracaktı

Güncelleme:

Ülkesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan İranlı muhalif komutanı kaçırmak için Türkiye'ye gelen ajanlar, istihbarat birimlerinin teknik takibi sonucu yakayı ele verdi.

Türkiye'ye sığınan üst düzey bir İranlı muhalif komutan, Van'da iki ajan tarafından kaçırılmak istendi. Komutanın adresini belirlemeye çalışırken istihbarat birimlerinin teknik takibine takılarak yakalanan İranlılar, 'casusluk' suçundan tutuklandı.

HAZIRLIK YAPARKEN YAKALANDILAR

Türkiye'ye kaçıp, Birleşmiş Milletler'den 'geçici sığınma talebinde' bulunan İranlı üst düzey muhalif bir komutan, casusların hedefi oldu. Muhalif komutanı İran'a kaçırmak isteyen iki ajan Van'da hazırlık yaparken gerçekleştirilen operasyonla yakalandı. Mahkemeye sevk edilen İranlı casuslar 'açıklanması gizli bilgi ve belgelerin casusluk yoluyla temin edilmesi' gerekçesiyle tutuklandı.

YERLERİNİ ÖĞRENİP HAREKETE GEÇTİLER

Üst düzey İranlı muhalif komutan mayıs ayında ülkesinden kaçarak Türkiye'ye sığındı. Ülkesindeki baskılar nedeniyle sınırı kaçak olarak geçip Türkiye'ye giren ve ismi güvenlik gerekçesiyle açıklanmayan İranlı üst düzey komutan, korunmak için Birleşmiş Milletler'e başvurarak geçici sığınma talebinde bulundu. Yaklaşık beş aydır Van'da güvenli bir evde tutulan İranlı komutanın yerini öğrenen İran istihbaratı geçtiğimiz ay harekete geçerek Türkiye'ye iki casus gönderdi. Van üzerinden Türkiye'ye giriş yapan Abdolsalam Tatari ve Mohammad Mohammadıan Delahzı, muhalif komutanın kaldığı yeri belirlemek için çalışmalarını sürdürürken istihbarat birimlerinin teknik takibine takıldı.

YÜKSEK MİKTARDA PARA VAAT ETTİLER

İki İran ajanının faaliyetlerini bir süre izleyen istihbarat birimleri polis ve savcılık kaynaklarını bilgilendirdi. Gerekli çalışmaların ardından 13 Eylül'de polisle koordineli olarak gerçekleştirilen operasyonda Abdolsalam Tatari ve Mohammad Mohammadıan Delahzı gözaltına alındı. Abdolsalam Tatari ifadesinde "Ben İran'da tarımla uğraşan bir kişiyim. Maddi durumun çok iyi değil. Ben Mohammad'i yaşadığım yerden tanırım. Bir gün yanıma gelip İranlı bir istihbarat görevlisi ile görüştüğünü söyledi. Türkiye'ye kaçan üst düzey bir askerin İran'a getirilmesi karşılığında yüksek miktarda para vereceğini söylemiş. Benim de durumum kötü olduğu için teklifi kabul ettim. Askerin Van'da yaşadığı bilgisi verildi. Bu nedenle Türkiye'ye geldik" dedi. Tatari ve Mohammadıan Delahzı ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İKİNCİDE TUTUKLANDILAR

İstihbarat birimleri serbest bırakılan Tatari ve Mohammadıan Delahzı'yı tekrar izlemeye aldı. İki ajanın yaptıkları görüşmeleri ve çalışmalarını takip eden istihbarat birimleri, ikilinin kaçakçılarla birlikte Van, Başkale üzerinden İran'a kaçacağını belirledi. Bunun üzerine iki ajan serbest bırakıldıktan bir hafta sonra İran sınırında yeniden yakalanarak gözaltına alındı. İfadelerinin ardından Van 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Tatari ve Mohammadıan Delahzı 'açıklanması gizli bilgi ve belgelerin casusluk yoluyla temin edilmesi' gerekçesiyle tutuklandı. İki İranlı ajan tutukluluk kararının ardından Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderildi. (Kaynak: Hürriyet)


Kaynak: Haberler.com / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye İran Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (6)

genc kanarya:

Niye haber yapiyosunuz oldurun gitsinler

29
1
yanıtYanıtla
yakupMobil-ANDROID:

helal bugunlerde istihbarat bu gunlerde iyicalisiyor

17
2
yanıtYanıtla
Everest:

çalışıyor malesef başkentte bombalar patlıyor nedense patlamadan önce bulunamıyorlar

yanıt2
yanıt1
hayret:

yahu türkiye bukadar mı akılsız?bu şekilde başına belayı aldın, orada kafalarına sıkmanız gerek, yapamıyosanız beni çağırın

11
3
yanıtYanıtla
hhhMobil-ANDROID:

suriyemi hahaha surine neki daha beter olur canini sikma

2
0
yanıtYanıtla
ccMobil-ANDROID:

utanı yorum rumuzlu yorumcuya cevap herkes kendini bilip aslında kendsini söylüyor. Eğer sen öyle düşünüyorsan bence de utanmalısın

1
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title