Haberler

İran, Türk TIR'larına Yakıt Vermeyecek

Güncelleme:

İran, kendi sınırları içerisinde Türk TIR'larına yakıt satışını durduracağını duyurdu.

İran Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atrçiyan, Türk TIR'larına İran içerisinde yakıt satışını durdurabileceklerini açıkladı.

Resmi haber ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada Atrçiyan, "İran, iki ülke arasında transit konusundaki ihtilafları ortadan kaldırmak için yapılan müzakerelerde Türk makamlarına bir takım önerilerde bulunmuştur.

Önerilerimizin kabul görmemesi durumunda İran sınırları içerisinde Türk tırlarına yakıt satışı durdurulacaktır" dedi.

"TÜRKİYE YAKIT VERMİYOR, BİZ VERİYORUZ"

Türkiye'nin İran tırlarından "ağır geçiş" ücretleri almasının ardından geçen hafta sınırlarda bir yığılma yaşandığını öne süren Artçiyan, " Türkiye'nin iki ülke arasındaki karşılıklı anlaşmalara rağmen İran tırlarından geçiş ücreti alma kararının sebebini anlayabilmiş değiliz. Türkiye, topraklarından geçen İran tırlarından her 100 kilometre başına yaklaşık 50 avro geçiş ücreti talep ediyor ve bu tırlara ülke içerisinde yakıt satın alma hakkı tanımıyor. Ancak İran aynı geçiş ücretini almasına rağmen Türk tırlarına yakıt satın alma izni veriyor" iddiasında bulundu.

"1 LİTRE YAKIT BİLE VERMEYİZ"

Artçiyan, sorunların çözümü için iki ülke yetkililerinin müzakere etmeleri gerektiğini belirterek, Türkiye'nin Türk tırlarının İran sınırları içerisinde yakıt depolarının mühürlenmesi önerisi hakkında, şunları kaydetti:
"Bu öneri önceki yıllarda üç ay uygulanmış ancak birçok soruna yol açması sebebiyle taraflarca iptal edilmişti. Bu nedenle bu öneriyi kabul etmedik. Türkiye'nin bu öneride ısrarcı olması durumunda, Türk tırlarına İran'da bir litre dahi yakıt alma izni verilmeyecek, kaçakçılıkla mücadele kanunu gereğince en küçük aykırı tutum ve depolardaki mühürlerin açılması durumunda kanuni işlem başlatılacaktır."

ALTERNATİF GÜZERGAHLAR DÜŞÜNÜLÜYOR

"Türk tırları İran dışında alternatif güzergahlar bulabilirler. Ancak bu onlar için daha masraflı olacaktır" değerlendirmesinde bulunan Atrçiyan, İran'ın da aynı şekilde Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya'dan oluşan alternatif güzergahlar üzerine yoğunlaştığını aktardı.

EN BÜYÜK ZARARI TÜRKİYE GÖRÜR

İki ülke arasındaki 16 milyar dolarlık ticaret hacmine değinen Atrçiyan, "Bu ticaret hacminin büyük bölümünü Türkiye'nin İran'a yaptığı ihracat oluşturuyor. Tırların geçişlerinde azalma olması Türkiye'nin İran'a ihracatında azalma anlamına gelir. Bu da İran içinde milli üretim için fırsat oluşturacaktır" ifadelerini kullandı.

RESTLEŞME 10 EKİM'DE BAŞLADI

İran'ın sınır geçişlerinde Türk taşıtlarından akaryakıt fiyat farkı uygulaması adı altında tek taraflı olarak ücret alması ve Türkiye'nin konuya itirazının sonuçsuz kalmasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 10 Ekim 2014'ten itibaren mütekabiliyet uygulaması kapsamında İran taşıtlarından aynı ücreti almaya başlamıştı. Türkiye'nin uygulamaya başlamasının ardından İran tarafı, 11 Ekim'de akaryakıt fiyat farkını iki katına çıkarmış, Türkiye yine mütekabiliyet esasları çerçevesinde fiyatları yükseltmişti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye İran Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (31)

iran:

iran türkiyeden çok güçlü ve yalan atmaz şakada yapmaz dikat et

21
21
yanıtYanıtla
aaaaa:

Türk ün Türk ten başka dostu yok bu böyledir Müslümanlığı bile bizim ecdadımız yaydı be İran avrupa ya bizden açılabilir kapayacaksın en son

31
10
yanıtYanıtla
xxxx:

hic bir komsu kalmadi sira nato da eyer turkiyeyi nato dan atarlarsa vay halimize semar ogluna cevirecekler bizi geleceyimiz hic iyi deyil

23
16
yanıtYanıtla
tastan:

hükümet yasalar dahilin de yapılan saygısızlıga tepki vermiştir , buda devlet olmanın vermiş oldugu hak tır, ne yapsaydık onlar vergi alsın biz almayalım, unutmayın bu onlar için de ilerde sorun olacak, azerbaycan ve ermenistan üzerinden iki katı yol masraf ve zaman kaybını onlar da katlanamıycak devlet olarak hep korktuk hep korkular ile yaşadık biz osmanlı evladıyız yahu biraz kendimize gelelim kimse bize kafasına göre ceza kesemez

20
12
yanıtYanıtla
can:

Ha gayret, bir tane bile dost ülke kalmasın. İran ile ticaret hacmimizi algılayamayacak kadar geri zekalı olamazsınız, valla inanmam. . .

12
20
yanıtYanıtla
uğur yalçın:

dünya üzerinde, , bir tane dost, , iyi geçinebildiğimiz bir ülke varmı. . bilen. . ??????

9
19
yanıtYanıtla
SD:

BÜYÜK TÜRKİYE ŞİMDİDEN HERKEZİN ZORUNA GİTMİŞ AMA MERAK ETMEYIN ADAM EDECEĞİZ ALAYINIZI

21
5
yanıtYanıtla
BIR TURK CIHANA BEDELDIR:

DURUN DAHA TURKIYEYE BIRAZ SEMPATI DUYAN ULKELER VAR DAHA TAM BITMEDI AKP BUNUN ICIN CABALIYOR DOST KALMASIN HEP DUSMAN OLSUN BIR ULKE TURKIYEYE VURDUGUNDA ILK RAUNTTA NAKAVT OLSUN AMAC BUDUR DAHA IYI GUNLERIMIZ EEE NE BICIM IDARE ISTERSE MILLET O BICIM IDARE EDILIR ELBET ALLAH TURKIYEZI VE TURK HALKINI KORUSUN

8
18
yanıtYanıtla
AYHAN:

İRAN AMAN HAYIRLI BİR İŞ YAPMA AMAN MÜSLÜMAN HALKLAR RAHAT EDEMESİN TAM BİR ARIZA MİLLETSİNİZ YAZIKLAR OLSUN ZİHNİYETİNİZE

24
1
yanıtYanıtla
ahmet:

dosluk karşılıklıdır karşılıgı olmayan doslugun canı cehenneme

21
1
yanıtYanıtla
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title