Haberler

İran-Suudi Arabistan İlişkileri

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, "Milli Güvenlik Konseyi'nin kendisine İran ile Suudi Arabistan arasındaki sorunları çözmeye yardımcı olması için talepte bulunduğunu ancak bu konuda kendisi aracılığlıyla yapılan anlaşmaların eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hükümeti tarafından sabote edildiğini" iddia etti.

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, "Milli Güvenlik Konseyi'nin kendisine İran ile Suudi Arabistan arasındaki sorunları çözmeye yardımcı olması için talepte bulunduğunu ancak bu konuda kendisi aracılığlıyla yapılan anlaşmaların eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hükümeti tarafından sabote edildiğini" iddia etti.

Ülkede reformcu çizgisiyle tanınan Aftab-ı Yezd gazetesine konuşan Rafsancani, eski Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz döneminde İran ve Suudi Arabistan'ın ilişkilerin düzeltilmesi amacıyla bazı anlaşmalar imzalandığını ancak önceki hükümetin bu anlaşmaları bozduğunu söyledi.

-Şii-Sünni ihtilafını durdurabilirdik

Rafsancani bölgede yaşanan mezhep çatışması hakkında şunları kaydetti:

"Ben Suudi Arabistan'la ilişki kurmak için program hazırlamıştım. Bazı anlaşmalar da yapmıştık. Fakat geçen hükümet döneminde bu anlaşmaları bozdular. Kral Abdullah ve yakınlarıyla görüşmemizi engellediler. Anlaşmamızın önüne geçtiler. İki ülkenin alimlerinden oluşan bir komisyon kurabilir, Şii-Sünni ihtilafı ele alıp birbirlerinin değer verdikleri unsurlara hakaretlerin ve saygısızlığın önüne geçebilirdik. Milli Güvenlik Konseyi benden bu konuyu çözmemi rica etti. Aracılığımla bazı anlaşmalar gerçekleştirdik ancak sabote ettiler"

"Ruhani'nin önü açılmalıdır"

Eski cumhurbaşkanı Rafsancani, Ruhani'nin seçim öncesinde halka verdiği sözleri yerine getirmesi için önünün açılması gerektiğini ifade ederek, "Ruhani, seçim kampanyasındaki vaatleri sebebiyle halktan oy aldı. Vaatlerini yerine getirilmesi için Ruhani'nin önü açılmalıdır" dedi.

Ruhani'nin halka verdiği sözleri desteklediğini belirten Rafsancani, "Dış siyasetteki sorunlar nedeniyle halkımıza baskı uygulanıyor. Eğer dış siyasette gerekli anlaşmalar sağlanır ise cumhurbaşkanının işi kolaylaşacak, böylece işsizlik ve ülkenin gelişmesiyle ilgili verdiği sözleri de yerine getirebilecek" dedi.

Ruhani'nin siyaset ve özgürlüklerle ilgili verdiği sözleri de değerlendiren Rafsancani, "Bu, onun tek başına alabileceği bir karar değil. Ruhani, yapabileceğinin üzerinde söz verdi"  değerlendirmesinde bulundu.

"ABD ile ilişkiler kurulmalıdır"

"İran ABD ile ilişkiler kurmalı mı?" sorusuna "Evet" cevabını veren eski Cumhurbaşkanı Rafsancani,  "İmam Humeyni hayattayken çözmesi için yedi konuyu içeren bir mektup yazdım. Biliyordum ondan sonra hiç kimse bu sorunları çözmeye cüret edemeyecekti. Bir kaç maddeyi çözmüş birini ise değerlendirmemişti. Bu konuda söylediği bir sözünün de olduğu unutulmamalı. İmam Humeyni, "Eğer Amerika adam olursa biz de ilelebed düşman olacak değiliz" demişti. ABD'nin adam olmasından kastı, zulüm etmemesi, bize müstekbirlik (kibirle baskı ve zulüm) yapmaması ve üzerimizde siyasi oyunlar çevirmemesi anlamına geliyor. Eğer Amerika iki eşit ülke paydasında ilişki kurma konumuna gelmişse ilişki kurmamamızın bir gerekçesi olmadığını düşünüyorum. Öyle ki bu İran halkının hakkıdır. Ben halkın hakkına müdahale edemem"  diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haşimi Rafsancani Suudi Arabistan İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title