Haberler

İran Milli Tesettür ve İffet Günü -

İran'da Milli Tesettür ve İffet Günü dolayısıyla ülke genelinde birçok gösteri düzenlendi.

İran'da Milli Tesettür ve İffet Günü dolayısıyla ülke genelinde birçok gösteri düzenlendi.

İran Ulusal Radyo Televizyon Kurumu (IRIB) çevresinde toplanan onlarca Tahranlı, hükümete, ülkenin anayasasındaki tesettür kanununun ciddi bir şekilde uygulanması çağrısı yaptı.

Göstericiler, özel televizyon kanalı bulunmayan, tümü devlet çatısı altında yayın yapan kanalları, yayınladıkları program ve filmlerde tesettüre aykırı örnekler sunduğu gerekçesiyle protesto etti.

Ellerinde tesettürle ilgili Kuran-ı Kerim ayetleri, "Tesettürsüzlük utançtır", "Tesettür Allah'ın emridir, bunu inkar eden utanmazdır" ile "Kültürden sorumlu yöneticiler! Onur, onur!" yazılı dövizler taşıyan göstericiler, IRIB ve Kültür Bakanlığı aleyhine sloganlar attı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan göstericiler, tesettürü savunarak ülke yöneticilerini bu konuda daha duyarlı davranmaya çağırmayı amaçladıklarını, televizyon kanallarının tesettür kurallarına uygun olmayan örnekler sunarak gençlere kötü örnek olmaması konusunda uyarılması gerektiği görüşünü paylaştı.

Ülke içinde özellikle reformcular kanadından eleştirilen ahlak polisi uygulamasını destekleyen göstericiler, uygulamanın İslam dininin farz kıldığı "İyiliği emretmek, kötülükten alı koymak" farizası ve ülke kanunlarına göre yasal bir gereklilik olduğunu belirterek, İran'da yaşayan herkesin tüm diğer kanunlar gibi tesettür kanunlarına uymak zorunda olduğu görüşünü savundu.

Göstericiler arasında bulunan Tahran Milletvekili Mucteba Rahmandust, AA muhabirine yaptığı açıklamada hükümetin tesettür kanununu uygulamakla sorumlu olduğunu söyledi. "Bugün sokaklarda tesettürün geldiği nokta yetkililerin görevlerini yapmadığını gösteriyor" diyen Rahmandust, Ruhani hükümetini tesettür kanununu ciddi bir şekilde uygulamakla eleştirdi ve sokaklarda tesettür kanununa uygun giyinmeyen kadınları tutuklayan ahlak polisi uygulamasının yasal bir gereklilik olduğunu dile getirdi.

-Ruhani eleştiri odağında

Ülkenin muhafazakar kanadından eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın tesettür konusunda sıkı uygulamalarına sahne olan iki dönemlik cumhurbaşkanlığının ardından yerine gelen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, gerek seçim öncesinde gerekse göreve başlamasının ardından yaptığı konuşmalarında ülkede tesettür konusu da dahil kişisel özgürlüklerin arttırılacağı sinyallerini vermişti.

Ruhani'nin bu bağlamda ahlak polisi uygulamasının yetkilerini daraltmak adına bu birimi İçişleri Bakanlığı bünyesine alması ve insanların ahlak polisi tarafından uyarılmaya ihtiyacı olmadığı yönündeki açıklamaları ülkedeki aşırı muhafazakarlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Geçen haftalarda kadınların sokakta dar pantolonlar giymesi İran Meclisi'nde tartışma konusu olmuş, bazı muhafazakar milletvekilleri durumdan İçişleri Bakanını sorumlu tutarak istifasını talep etmişlerdi.

Seçimlerde ülkede özgürlüklerin arttırılacağı ümidiyle Ruhani'ye oy veren reform yanlıları da ahlak polisi uygulamasının devam etmesine izin verdiği ve vaatlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Ruhani'ye yönelik eleştiri getirdi.

Tesettür, ülkede hem siyasi kanatlar arasında hem de sokaklarda halk ile ahlak polisi arasında tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Muhabir: Zeynep Biçkioğlu

Yayınlayan: Hüseyin Doğru

Kaynak: AA / Güncel

Kültür Bakanlığı İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title