Haberler

İran Milli Günü Resepsiyonu

İran'ın Ankara Büyükelçisi Bigdeli: "Bir tarafta Müslümanlar bağımsız bir şekilde kendi kültürlerine göre yaşamak isterken, diğer tarafta islamofobi politikası izlenmekte, İslami değerlere saldırı sıradan bir olay haline getirilmekte ve Batılı medya tarafından uydurma yapay sınırlar oluşturulmaktadır"

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, "Bir tarafta Müslümanlar bağımsız bir şekilde kendi kültürlerine göre yaşamak isterken, diğer tarafta islamofobi politikası izlenmekte, İslami değerlere saldırı sıradan bir olay haline getirilmekte ve Batılı medya tarafından uydurma yapay sınırlar oluşturulmaktadır" dedi.

İran İslam Devrimi'nin 36. yıl dönümü Ankara'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı. İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli'nin ev sahipliği yaptığı resepsiyona, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ve diplomatik misyon temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Bigdeli, 1979 yılında gerçekleştirilen devrimin İran halkı adına büyük bir zafer olduğunu, devrimden 36 yıl sonra İran halkına Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'in liderlik yaptığını ve devrimin sadece İran için değil, dünya Müslümanları ve milletleri için büyük bir kazanım olduğunu söyledi.

Ortadoğu'nun kader belirleyici bir dönemden geçtiğini belirten Bigdeli, "Bir tarafta Müslümanlar bağımsız bir şekilde kendi kültürlerine göre yaşamak isterken, diğer tarafta islamofobi politikası izlenmekte, İslami değerlere saldırı sıradan bir olay haline getirilmekte ve Batılı medya tarafından uydurma yapay sınırlar oluşturulmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Bigdeli şunları kaydetti:

"Etniksel görüş ayrılıkları, mezhep adı altında çatışmalar, terörizm, şiddet ve aşırıcılık, İslam medeniyeti güneşinin yeniden doğup, yükselmesini geciktiren birer araçtırlar. Ancak İslam dinin yüce öğretilerinden beslenen barışseverlik, vahdet ve kardeşlik ruhu semavi dinlerin tüm mensuplarının da inandığı bu parlak geleceği tazmin etmektedir."

Büyükelçi Bigdeli, Türkiye-İran ilişkilerine dair, "İki ülke arasındaki ilişkiler gerek iki ülke halkının menfaatleri gerekse bölgenin istikrarı ve güvenliği, İslam dünyasının ihtişamı ve uluslararası barışta etkilidir" ifadesini kullandı.

İran'ın ikili ilişkileri geliştirmek için siyasi ekonomik kültürel bilim ve eğitim alanlarındaki fırsatları değerlendirme konusunda kararlı olduğunu ifade eden Bigdeli, ekonomik ilişkilerde belirlenen 30 milyar dolarlık hedefe doğru hızla yol alındığını dile getirdi.

İran-Türkiye Tercihli Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle ulaştırma alanında kolaylıklar sağlandığını ve finansal ilişkilerin geliştirildiğini söyleyen Bigdeli, "İlişkilerin beslendiği asıl güç noktası İran ve Türkiye halkları arasında mevcut bağların ve münasebetlerin geliştirilmesidir" diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın konuşmasının ardından pasta kesim merasimi yapıldı. Büyükelçi Bigdeli, Bakan Yılmaz'a İran halıları üzerindeki motifler hakkında bilgi verdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title