Haberler

İran Meclis Başkanı Laricani: Yolsuzluk Soruşturmasıyla İlgili Gerekirse Diyalog Kurulur

İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Parlamenter Birliği (İSİPAB) 10. Kongresi'ne katılan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İran'daki yolsuzluk soruşturmasına değinerek, "Bu konu İran'da savcılıkça takip ediliyor.

İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Parlamenter Birliği (İSİPAB) 10. Kongresi'ne katılan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İran'daki yolsuzluk soruşturmasına değinerek, "Bu konu İran'da savcılıkça takip ediliyor. Bizim savcılık kurumu gerektiğinde Türk yetkililerle diyaloga geçecek. Bizim aldığımız bilgilere göre, şimdiye kadar böyle bir diyalog kurmaya gerek duymamışlar" dedi.

Şişli'de kaldığı otelde bir basın toplantısı düzenleyen Laricani, İSİPAB Toplantısı'nın olağanüstü bir dönemde yapıldığına dikkat çekerek, "Buradaki toplantıya katılanların değindikleri, özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üzerinde durduğu konular çok önemliydi. Filistin konusu ve terör olaylarıyla ilgili açıklamalar önemliydi. Umuyoruz ki İslam ülkeleri meclislerinin toplantısı, İslam ülkelerinin birliğine yardımcı olur" dedi.

MOGADİŞU SALDIRISINI KINADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti öncesi Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk heyetinin kaldığı otele yönelik bombalı saldırıyı kınayan Laricani, "Biz İslam ülkeleri olarak, birliğimizi koruyarak böyle olaylara, böyle terör saldırılarına karşı çıkmalıyız" dedi.

22 MİLYAR DOLARIN AKIBETİ

Basın toplantısında güncel konularla ilgili soruları da yanıtlayan Laricani'ye, İran'ın 22 milyar dolarlık petrol gelirinin usulsüz bir şekilde İstanbul ve Dubai'ye gönderilmesiyle ilgili iddialar soruldu.

Bu konunun geçmiş yönetim dönemiyle ilgili olduğunu ve savcılık soruşturmasının sürdüğünü söyleyen Laricani, "Bu konuda bizimle kardeş ülke Türkiye yöneticileri arasında ihtilaf yoktur. İran'daki savcılık konuyu özellikle soruşturuyor. İran Parlamentosu'nda da ilgili komisyon bunun üzerinde çalışıyor. Zannediyorum ki İran Savcılığı, bu konuda kendi kararını açıklayacaktır. Biz burada Türkiye hükümetindeki dostlarımıza güveniyoruz. Türkiye hükümetiyle üst düzey ticari ilişkilerimiz vardır. Herhangi bir sorun olursa, kendileriyle birebir görüşürüz" diye konuştu.

İRAN'DAKİ YOLSUZLUK SORUŞTURMASI

İran'da devam eden yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili İran Meclis Komisyonu'nun raporunu inceleyip incelemediği, Türkiye'de de benzer sebeple kurulan komisyonla ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le herhangi bir görüş alışverişinde bulunup bulunmadığı sorusuna da Laricani, "Bu konu İran'da savcılıkça takip ediliyor. Bizim savcılık kurumu gerektiğinde Türk yetkililerle diyaloga geçer. Bizim aldığımız bilgilere göre şimdiye kadar böyle bir diyalog kurmaya gerek duymamışlar" yanıtını verdi.

TERÖRLE MÜCADELE

Suriye ve Irak'taki terör gruplarıyla ilgili işbirliği kararı alınıp alınmadığıyla ilgili sorulara da yanıt veren İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "Bu gruplar içinde bazı ülkelerin istihbarat teşkilatları çok faal. IŞİD'in elindeki silahlar gökten düşmedi. Bunlar bazı yerlerden gelip onların eline ulaştı. Bizce Amerikalılar gerçekten teröristlerin peşinde değil. Belki sadece onlarla oynamak istiyorlar. Bölge ülkelerini gezdim ve bu sonuca vardım. Gerçekte terör gruplarına yönelik pratikte bir saldırı yoktur. İsrail Siyonist rejimi bu olaylardan çok yararlanmaktadır. Son zamanlarda Suriye'ye yönelik saldırı bunu gösteriyor. İsrail neden, hangi amaçla saldırıyor? Ülkeler gerçekten samimiyetle terörizme karşı çıksınlar" şeklinde konuştu.

"İRAN DEMOKRASİLERİ DESTEKLER"

Yemen'de başkent Sana'yı kuşatan Husilere yönelik bir destekleri olup olmadığının sorulması üzerine Laricani, "İran her zaman demokrasileri destekler. ve onun arkasında durur. Biz Mısır'daki halkı Mübarek'e karşı destekledik. Tunus'ta da aynısını yaptık. Libya'daki durum farklıydı, haklı olduğumuz ortaya çıktı. Suriye'de de durum farklıdır. Suriye, İsrail'e karşı direnişte en önde gelen ülkedir. Tabii demokratik sorunları yoktur demiyoruz. Bu sorunlar topla, mermiyle çözülmez. İran İslam Cumhuriyeti'nin stratejisi demokratik yöntemleri savunmaktır" dedi.

"ERDOĞAN'IN TAHRAN ZİYARETİNDE KONUŞULUR"

Suriye konusunda Türkiye ile farklı düşündüklerini belirten Laricani, "Suriye konusunda Türkiye ile farklı görüşlere sahibiz. Ama bu konularda sürekli Türk kardeşlerimizle görüşmelerimiz devam edecektir. Zannediyorum ki Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın zamandaki Tahran ziyaretinde bu konu detaylı görüşülecektir" diye konuştu.

DEAŞ İLE MÜCADELE

Irak ve Suriye'de etkin olan terör örgütüyle mücadele konusunda Türkiye'nin üzerine düşeni yapıp yapmadığını ve sınır güvenliğini sağlayıp sağlamadığını soran bir gazeteciye de Ali Laricani, "Türk arkadaşlarımız zaten bu grubu terörist bir grup olarak tanımlıyorlar. Onun çok tehlikeli bir grup olduğunu söylediler. Bu terörist grubun tehlikeli olduğunu yaptıklarıyla görüyoruz. DEAŞ grubunun içinde özellikle bazı istihbarat teşkilatlarının elleri var. Pratikte gördüğümüze göre, sadece Irak ve Suriye halkı birebir IŞİD'le savaşıyor. 40 ülkeli ittifakın şimdiye kadar bir iş yaptıklarını görmedik" yanıtını verdi....

İSRAİL SALDIRISI

Pazar günü İsrail'in saldırısında öldürülen İranlı komutanın görevinin ne olduğu ve bu saldırıya İran'ın bir yanıtı olup olmayacağı şeklindeki bir soruya da İran Meclis Başkanı Laricani, "Hizbullah bu bölgede düşünceli bir gruptur. Kendisi ne yaptığını iyi bilir. Başkalarının yardımına ihtiyacı yoktur. Hizbullah bir şey söylerse, kesinlikle bunu yapar. Bu da hafif tutulacak bir olay değil. İranlı komutanlar zaten oraya gidiyorlardı. Biz teröristlerle savaşmayı gizlice yapmıyoruz. Filistinli grupları desteklediğimizi gizlemiyoruz. Biz Filistin'deki direniş gruplarını askeri ve mali yönden her zaman destekledik. Biz Suriye'de ve Irak'ta terörizmle mücadeleyi destekliyoruz. Biz gerçekten terörizmle mücadeleyi bir oyun olarak görmüyoruz" yanıtını verdi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Laricani İstanbul İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title