Haberler

İran'ın P5+1 Ülkeleriyle Anlaşması

Ekonomik Bakanı Nihat Zeybekci, İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında nükleer müzakereler konusunda varılan anlaşmaya ilişkin, “Yaptırımların kaldırılmasından en fazla kazançla çıkacak ülkelerden biri Türkiye’dir. Çünkü Türkiye, yaptırımlar sonrası dönem için hazırlıklıdır” dedi.

Ekonomik Bakanı Nihat Zeybekci, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında nükleer müzakereler konusunda varılan anlaşmaya ilişkin, "Yaptırımların kaldırılmasından en fazla kazançla çıkacak ülkelerden biri Türkiye'dir. Çünkü Türkiye, yaptırımlar sonrası dönem için hazırlıklıdır" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın P5+1 ülkeleri ile uzun süredir yürüttüğü müzakereler sonrası Viyana'da ulaşılan mutabakat ve ortaya konulan Eylem Planı'nın, siyasi sonuçlarının yanısıra hem Türkiye hem de bölge ekonomisi için son derece olumlu olduğunu ifade etti.

Bakan Zeybekci, varılan Eylem Planı ile İran'a uygulanmakta olan çok taraflı ve ikili ticari yaptırımların belirli bir takvime bağlı olarak kaldırılacağını ve bu sayede İran ile daha fazla ticaret, yatırım ve ekonomik işbirliğinin önünün açılacağının altını çizdi.

"İRAN HALKININ YANINDA OLMUŞLARDIR"

Türkiye'nin, İran konusunda bugüne kadar hem ikili ilişkilerinde hem de BM başta olmak üzere çok taraflı platformlarda barışçıl çözümü inşa etmek üzere çaba gösterdiğini, çözüm girişimlerine öncülük ettiğine vurgu yapan Bakan Zeybekci, "Bu çabaların, bu mutabakata taraf ülkelerin bölgede yapıcı politikalar üretilmesine daha çok katkı koymaları ile kalıcı bir başarıya dönüşeceği açıktır. İran, 80 milyona yaklaşan nüfusu ve yer altı ve yerüstü kaynakları ile bölgede ülkemiz için son derece önemli bir ekonomik ortaktır. Krizlere ve yaptırımlara rağmen ülkelerimiz arasında 13,7 milyar dolarlık ikili ticaret hacmimiz vardır. Firmalarımız en zor zamanlarında İran halkının ihtiyaçlarını uluslararası kurallara riayet ederek tedarik etmişler, İran halkının yanında olmuşlardır" dedi.

"EN FAZLA KAZANÇLA ÇIKACAK ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE"

Yaptırımların kaldırılmasından en fazla kazançla çıkacak ülkelerden birinin Türkiye olduğuna işaret eden Zeybekci, açıklamasına şöyle devam etti:

"Çünkü Türkiye, yaptırımlar sonrası dönem için hazırlıklıdır. Bu yılbaşında yürürlüğe giren Türkiye İran Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) bunun en iyi örneğidir. TTA'nın olumlu etkileri ve yaptırımların kalkması ile 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamızın önü açılacaktır. Bu hedef çok daha yukarılara taşınacak, ayrıca müteahhitlik, turizm başta olmak üzere hizmetler ve yatırımlar alanında da önemli işbirliği alanları ortaya çıkacaktır. Bu kapsamda, Türkiye, firmalarımızı İran pazarında daha aktif hale getirecek adımları atmak, özellikle İran'a sınır illerimizin İran ekonomisindeki gelişmelerden faydalanmalarını sağlamak için geniş kapsamlı bir çalışma yapmaktadır." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Birleşmiş Milletler Almanya Türkiye İran Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title