Haberler

"Biz İnanıyoruz ki Müzakere Sürecinde Bu Sorun Çözülecek"

Güncelleme:

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Biz inanıyoruz ki müzakere sürecinde bu sorun çözülecek." dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran'ın barışçıl nükleer program geliştirme hakkı bulunduğunu belirterek, "Bu hakkımızdan baskı ve tehditler karşısında vazgeçmeyeceğiz" dedi.

İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya (P5+1) arasında yürütülen nükleer müzakerelerin 10 turu sonra sona erdi. Görüşmelerden sonra basın toplantısı düzenleyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Başmüzakereci Catherine Ashton, hazırlanan ortak basın metnini İngilizce ve Farsça okudu.

Ortak açıklamada, tarafların kapsamlı bir çözüme ulaşmak için on tur görüşme gerçekleştirdiği ve sorunların çözülmesi için değerlendirmeye ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtildi. Açıklamada, "Bizler P5+1 ülkeleri dışişleri bakanları ile birlikte diplomatik çabalarımızı devam ettirmeye karar verdik. Ortak Eylem Planı'nın daha fazla müzakerelere izin vermesi için 30 Haziran'a kadar uzatılmasına karar verdik" ifadeleri kullanıldı.

-Bir sonraki müzakere aralıkta-

Müzakereleri haziran sonuna kadar sonuçlandırmak istendiği vurgulanan açıklamada, "İran ve P5+1 ülkeleri, Ortak Eylem Planı'nda tanımlanan bütün yükümlülüklerini etkili bir şekilde ve zamanında yerine getireceğini teyit eder" denildi.

Açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) denetimlere devam etmesi ve bir sonraki görüşmelerin aralık ayı içerisinde yapılacağı aktarıldı.

Açıklamadan sonra Zarif, basın toplantısına yalnız devam etti. Müzakereleri sonuç odaklı yürüttüklerini belirten Zarif, İran'ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve nükleer silah üretmek gibi bir amacının olmadığını söyledi.

-"Zamana ihtiyacımız yok"-

Yaptırımların problemi çözmediğini ifade eden Zarif, "Biz inanıyoruz ki müzakere sürecinde bu sorun çözülecek. Biz bunu en kısa sürede başarmak istiyoruz. Kimse erteleme istemiyor. Bizim zamana ihtiyacımız yok" diye konuştu.

Zarif, sorunları çözmeye her zaman hazır olduklarını ve zamanı boşa harcamayacaklarını belirterek, "İran barışçıl nükleer program geliştirmeye hakkı vardır. Bu hakkımızdan baskı ve tehditler karşısında vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Müzakerelerde tarafların düşüncelerini açıkladığını ve bazı problemler bulunduğunu belirten Zarif, sorunlar karşısında tek taraflı değil, karşılıklı esnekliğin gerekli olduğunu söyledi.

-Aylık 700 milyon dolar serbest bırakılacak-

Taraflar arasında 18 Kasım'da başlayan ve 7 gün süren son tur müzakerelerde, görüşmelerin 7 ay daha uzatılması kararlaştırıldı. Müzakere sürecinde İran'ın dondurulmuş varlıklarından aylık 700 milyon dolar serbest bırakılacak. Buna göre İran, 1 Temmuz 2015 tarihine kadar 4,9 milyar dolar elde etmiş olacak.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde varılan geçici anlaşmaya göre Avusturya'nın başkenti Viyana'da Şubat 2014'de başlayan ve 6 ay süren müzakereler, taraflar arasında farklılıkların giderilemediği gerekçesiyle 4 ay daha uzatılarak 24 Kasım 2014'e kadar devam edilmesi kararlaştırılmıştı. - Viyana

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Fransa İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title