Haberler

İran ile Nükleer Müzakerelerde Uzlaşılması

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, "İran'ın müzakerelerdeki mantığı, Batılıları akıllıca bir karar almaya ikna etti" dedi.

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, " İran'ın müzakerelerdeki mantığı, Batılıları akıllıca bir karar almaya ikna etti" dedi.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, başkent Tahran'da düzenlenen bir toplantıda konuşan Rafsancani, İsrail yöneticilerini "yeryüzündeki insanların şeytani varlıkları" olarak niteleyerek, "Sahte varlığının temelinde duran, uluslararası hukuk ilkelerinin hiçbirine aşina olmayan ve Dünya Nükleer Kulübü'ne hiçbir zaman üye olmayan işgalciler, İran gibi tarihi ve uygar bir ülkeye itiraz ediyorlar" diye konuştu.

Müzakerelerde varılacak kapsamlı anlaşma ile bilimsel, teknolojik ve akademik yeteneklerinin, İran halkının hakkı olduğunu belirten Rafsancani, "Maalesef bazı iç ve dış faktörler, el ele vererek büyümeye ve gelişmeye kullanılacak olanakları, medya savaşına sarf etti" değerlendirmesinde bulundu.

Rafsancani, "ABD Kongresi'deki İsrail lobisinin mali ve ticari rolüne" işaret ederek, "Emin olun, siyonist medya, İran ve 5+1 ülkeleri arasında yapılacak nükleer anlaşmanın muhaliflerine hizmet edecek. Çünkü Batı'ya İranafobi havası yaratarak, bölgede İran korkusu yaratmaları kolay olacak" ifadesini kullandı.

Nükleer müzakereler-

İsviçre'nin Lozan kentinde İran ile ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde 2 Nisan'da uzlaşmaya varıldı. İran'ın nükleer programı konusunda "siyasi çerçeve anlaşması" sağlanırken, bundan sonraki aşamada anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak ve nihai anlaşma 30 Haziran'da imzalanacak.

İran ile 5+1 arasındaki uzlaşının ardından açıklanan bildiriye göre, İran 10 yıl boyunca uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerinin üçte ikisinden fazlasını azaltacak. Mevcut santrifüj sayısının yaklaşık 19 bin olduğu bilinen İran, santrifüj sayısını 6 bin 104'e indirecek, bunlar birinci jenerasyon olacak. Santrifüjlerden sadece 5 bin 60'ı uranyum zenginleştirmede kullanılabilecek.

İran'ın mevcut düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum stoğunun üçte ikisi ülke dışına çıkarılacak. İran, uranyum zenginleştirmesini en az 15 yıl sivil amaçlı nükleer faaliyetler için yeterli olan yüzde 3,67 seviyesinde tutacak. İran'ın nükleer programı 10 yıl gözetim altında olacak. Fazla santrifüjler ve uranyum zenginleştirme altyapısı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın gözetimindeki bir yerde tutulacak.

İran'ın Fordo nükleer tesisi, fizik ve teknoloji merkezine dönüştürülecek. Natanz dışında başka bir uranyum zenginleştirme tesisi kalmayacak. Avrupa Birliği ve ABD de İran nükleer programıyla ilgili bütün adımları attığında bu ülkeye uygulanan yaptırımları kaldıracak. İran anlaşmaya sadık kalmazsa tekrar yaptırımlara maruz kalacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haşimi Rafsancani İsrail İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title