Haberler

İran ile Nükleer Müzakereler

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İran ile nükleer müzakereler hakkında yaptığı eleştirilere tepki göstererek, "Bunu uzaktan yapılmış, cüretkar bir yorum olarak değerlendiriyorum" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İran ile nükleer müzakereler hakkında yaptığı eleştirilere tepki göstererek, "Bunu uzaktan yapılmış, cüretkar bir yorum olarak değerlendiriyorum" dedi.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere ile Almanya'dan oluşan "5 + 1 Ülkeleri" arasında, İsviçre'nin Lozan kentinde yürütülen nükleer müzakerelerin çerçeve anlaşması için belirlenen sürenin 31 Mart'ta dolmasına rağmen, taraflar arasında görüşmeler devam ediyor.

Steinmeier, gazetecilere yaptığı açıklamada kendisinin beş gündür, ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin ise yedi gündür Lozan'da olduğunu hatırlatarak, müzakereleri ciddiye aldıklarını ve büyük bir sorumluluk içinde hareket ettiklerini ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İran ile sürdürülen nükleer müzakereler hakkında yaptığı yorumlara da eleştiri getiren Steinmeier, "Bunu uzaktan yapılmış, cüretkar bir yorum olarak değerlendiriyorum"  şeklinde konuştu.

Steinmeier "Sorumluluğumuzun farkındayız. Ulaşmaya çabaladığımız anlaşmanın İsrail dahil tüm bölge için etkileri ve sonuçları olduğunun farkındayız. Bu nedenle dikkatli, özenli ve büyük bir sorumluluk içinde müzakereleri sürdürüyoruz" diye konuştu.

-"Bu akşam yeni öneriler olacak"-

İran nükleer görüşmelerinde bu akşam yeni önerilerin gündeme gelmesini beklediklerini ifade eden Steinmeier, anlaşmaya varmanın hala mümkün olduğuna inandığını kaydetti.

Steinmeier, "Bu akşam yeni öneriler olacak. Bu önerilerin bu gece anlaşmaya varmamız için yeterli olup olmayacağı konusunda ise şu anda bir tahminde bulunamam. Hızlı olmaya değil,  titiz davranmaya önem veriyoruz. Anlaşmanın hala mümkün olduğuna inanıyorum."

Öte yandan daha önce Rusya, Fransa ve Çin dışişleri bakanları nükleer müzakerelerden ayrılmıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un ise görüşmelere tekrar katılmak üzere Lozan'a döneceği bildirildi.

Varılması hedeflenen ortak mutabakat ile tarafların üç ay daha görüşmelere yeni bir aşamada devam etmesi bekleniyor. İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili nihai anlaşma için belirlenen takvimde son tarih ise 1 Temmuz.

İran ile müzakere eden 5+1 ülkeleri, varılması hedeflenen anlaşma için İran'ın nükleer çalışmalarını öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki 5 yıl için ise İran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor. Ancak İran, 10 yılın tartışılabileceğini, sonrasında nükleer program üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor.

Görüşmelerdeki diğer görüş ayrılığı ise Batı'nın İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak yerine askıya almak istemesi. Batı, İran'ın varılacak anlaşmaya uymaması ihtimali gerekçesiyle BM yaptırımlarının kaldırılmasını değil, askıya alınması gerektiğini savunuyor. İran ise uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: AA / Güncel

İsrail İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title