Haberler

İran ile Nükleer Müzakereler

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, ülkedeki bazı "Radikal muhafazakarların" nükleer müzakerelere ilişkin tutumunu eleştirdi.

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, ülkedeki bazı "Radikal muhafazakarların" nükleer müzakerelere ilişkin tutumunu eleştirdi.

Rafsancani, resmi sitesinde yer alan habere göre, başkent Tahran'daki "Ulusal Sürdürülebilir ve Dengeli Bölgesel Kalkınma Modeli Konferansı"nda yaptığı konuşmada, "Dini liderin (Hamaney) desteklediği ve devletin en önemli projesi olan nükleer çalışmalara ilişkin müzakereleri takip eden ekibin, çalışmalarını dini liderin gösterdiği yönde ilerlettiklerini defalarca tekrarlamasına rağmen, 'Endişeliler' (dilvapesan) yaptıkları açıklamalarla Netanyahu'yla uyum gösterir oldular" dedi.

Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretine de değinen Rafsancani, "Netanyahu, Obama'yı tahrik etmek için Amerika'ya gitti. Endişeliler de 'Biz müzakerelerdeki gizli görüşmeleri ifşa edeceğiz' diyorlar. Sürekli gündeme getirdikleri bu gizli anlaşmaların ne olduğunu anlamıyoruz. Bunlar şeytanın tarafına geçtiler, o taraftan çalışıyorlar. Bunlara rağmen anlaşmaya yaklaştık" ifadesini kullandı.

İran meclisinde bazı milletvekillerinin de nükleer müzakere heyetini sürekli eleştirdiğini dile getiren eski Cumhurbaşkanı Rafsancani, şunları kaydetti:

"Bazı radikal muhafazakar grupların nükleer müzakerelerle ilgili söylemi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun söylemiyle uyum içerisinde. Meclis tribünleri açık, her istediklerini söylüyorlar. Bazıları bu yalanlara inanıyor. Bu yapılanlar zorluk çıkartmaktan başka bir şey değil. Biz savaştan (İran-Irak) sonra bile böyle değildik. Bu kadar uluslararası baskı söz konusuyken iç baskıların bu denli artması niye? Bunlar devrim ve savaş günlerinde yoktu. Geldiler hazıra kondular, tribünlere yerleşip konuşuyorlar. Bizim asıl sorunumuz bu adamlardır."

İran'da, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinin, "özgürlükleri genişletmesi, devlet kademelerinde reformistlere yer vermesi ve hükümet üyelerinden oluşan nükleer müzakere heyetinin Batı ve ABD'li mevkidaşlarıyla ilişkilerini, rejimin tehlikeye girmesi ve devrim kazanımlarının yok olması" olarak değerlendiren "radikal muhafazakarlardan" oluşan bir kesim "Endişeliler" olarak adlandırılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haşimi Rafsancani İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title