Haberler

İran ile Nükleer Müzakereler

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "5+1 grubu" ülkeleriyle yürütülen müzakerelerde, "belirsiz ve eksik" bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "5+1 grubu" ülkeleriyle yürütülen müzakerelerde, "belirsiz ve eksik" bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Zarif, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in nükleer müzakerelerde varılacak muhtemel, "nihai anlaşmaya" ilişkin "Eğer anlaşma yapacaklarsa 'genel ve detaylar' konusunda aynı toplantıda karar versinler" sözlerini hatırlatarak, müzakerelerde geçici ve 2 aşamalı anlaşmaların her iki tarafın da çıkarına olmayacağını savundu. Zarif, "Nükleer müzakerelerde belirsiz ve eksik anlaşmayı kabul etmeyeceğiz. Bu nedenle, tüm konularda uzlaşma sağlanmadan herhangi bir anlaşma yapılmayacak" dedi.

İran'ın nükleer programının "tamamen barışçıl olduğunu" tekrarlayan Zarif, "İran baskı ve yaptırımlara boyun eğmeyecek. Çözüme ulaşmak için tek yol, Cenevre'de varılan geçici anlaşmanın ilkeleri temelinde İran ile müzakeredir" ifadelerini kullandı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 20 Şubat'ta başlayan ve dün de devam eden dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki müzakerelerin olumlu geçtiğini aktaran Zarif, anlaşmanın siyasi iradenin ortaya konulmasıyla sağlanabileceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yaptırımların kaldırılması ve diğer konularda iyi görüşmeler yapıldı. Elbette henüz konular üzerinde herhangi bir anlaşma sağlamış değiliz hatta bazı konularda hala görüş ayrılıkları da bulunuyor. Batılı ülkeler, özellikle ABD ve bu ülkedeki bazı siyasi kesimler, yaptırımların kendilerinin çıkarına olduğunu düşünüyor. Halbuki yaptırımların maliyeti dışında, onlara hiçbir yararı yok. Karşı tarafın müzakerecileri fikirlerini değiştirmediği ve gerginlikten yararlanan bazı siyasi grup ve kişilere direnç gösteremedikleri sürece, bir anlaşmaya varmak çok zor olacak."

İran dini lideri Hamaney, 8 Şubat'ta, "kötü bir anlaşmayı" kabul etmeyeceğini dile getirerek, "Anlaşma yapmamak, halkın çıkarlarıyla çelişen bir anlaşmadan daha iyidir. İran tarafı mantıklı hareket etti ancak karşı taraf şantaj yapıyor. Müzakerelerde önce 'genel esaslar' konusunda anlaşacağız daha sonra ise 'detayları' konuşacağız diyorlar. Ben bu fikri beğenmiyorum. Karşı taraftan edindiğimiz tecrübelere göre, bu detayları bahaneye vesile olarak kullanacaklar. Eğer anlaşma yapacaklarsa 'genel ve detaylar' konusunda aynı toplantıda karar versinler" ifadelerini kullanmıştı.

İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu" arasında yürütülen müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. Nükleer görüşmelerin son toplantısı İran, İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakan yardımcılarının katılımıyla 29 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenmişti. Cuma günü İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan müzakerelerin son turu, bugün de Zarif ve ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin katılımıyla devam ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ayetullah Ali Hamaney İsviçre Cenevre İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title